„Nismo izvukli pouke iz prošle sezone – morali smo razdrmati ekipu” – interview s predsjednikom RK NEXE Josipom Ergovićem

Nastavak natjecateljske sezone donio je jako puno uzbuđenja, kako na rukometnim terenima tako i izvan njih. Gromovi su sjajno otvorili drugi krug EHF Europske lige velikom i zasluženom pobjedom protiv švedskog Sävehofa koja je doslovce energetski iscijedila veliki dio ekipe. Iako su za oporavak i pripremu za novu utakmicu igrači imali tek nekoliko dana, bilo je za očekivati da će zasluženo ostvarena pobjeda u Europskoj ligi biti dodatan podstrek za uvijek zahtjevno i neugodno gostovanje u Sesvetama na otvaranju Lige za prvaka.

Na žalost, svjedočili smo netipično anemičnom izdanju našičke ekipe koja nikako nije mogla uspostaviti potreban ritam u igri. Uz evidentni nedostatak energije i agresivnosti u obrani i brojne tehničke pogreške u napadu, utakmica je od prve minute krenula u smjeru kojeg su samo mogli poželjeti domaći rukometaši. Opet se ekipa Sesveta pokazala kao crna mačka za RK NEXE koji je još jednom morao čestitati domaćinu na zasluženoj pobjedi. Porazom u 1. kolu zakomplicirali su si Gromovi život u nastavku domaćeg prvenstva, a ova je utakmica imala i još jedan epilog. Odlukom Uprave kluba prekinuta je suradnja s trenerom Brankom Tamšeom i njegovim pomoćnikom Albinom Eterom. Iako je u medijima ova vijest odjeknula kao bomba i mnogi su je izravno povezali s porazom u Sesvetama, dosadašnja praksa RK NEXE nikako nije smjena trenera nakon jednog lošeg rezultata. Stoga je cijelu novonastalu situaciju prokomentirao i obrazložio predsjednik kluba Josip Ergović.

Vijest o raskidu suradnje s trenerom Brankom Tamšeom poprilično je iznenadila rukometnu javnost unatoč činjenici da je upisan novi poraz od Sesveta. Koji su stvarni razlozi za ovakvu odluku?

„Većina javnosti smatra da je poraz od Sesveta i ta jedna utakmica uzrok smjene trenera Branka Tamšea, no tome nije tako. Naime, nakon prošlogodišnjeg ispadanja u četvrtfinalu hrvatskog Kupa također od ekipe Sesveta, što je za nas bilo apsolutno neprihvatljivo, odlučno smo stali uz trenera bez ikakvih konzekvenci, kako za njega tako i za igrače. Sesvete su vrlo dobra ekipa, to je sport i nama je to potpuno jasno. Međutim, smatram da smo iz te situacije trebali izvući pouku, no ponovio nam se poraz na samom početku Lige za prvaka u nastavku jedne vrlo bitne sezone za naš klub. Iako taj poraz za nas nije tragedija jer imamo sudbinu u svojim rukama, mišljenja sam da se klubu kao što je RK NEXE ovakav pristup trenera i igrača ne bi smio dogoditi. Izgubili smo s pet pogodaka razlike, primili smo čak 38 golova uz činjenicu da niti u jednom trenutku nismo imali vodstvo.“

Branko Tamše proveo je tri godine u Našicama, kako biste ocijenili njegov mandat?

„Branko Tamše je nedvojbeno najuspješniji trener rukometnog kluba NEXE. U Našice je došao u trenutku kada smo započeli jednu novu eru razvoja s ciljem stvaranja modernog, europskog kluba, s ciljem izgradnje infrastrukture prije svega za našu djecu i prvu momčad, kako to priliči ozbiljnim europskim klubovima i sa željom da našim navijačima donesemo trofej u Našice. Branko Tamše nakon ove sezone ulazi u zadnju godinu svog petogodišnjeg ugovora i moji ljudi u klubu dužni su napraviti analizu na temelju koje na kraju sezone zajednički donosimo odluke, dakle niti preko noći niti ishitreno. Trener Tamše preuzeo je ekipu u drugoj polusezoni 2021. godine i bio s nama pune tri sezone, odnosno dvije pune sezone i dvije polusezone. U tom razdoblju RK NEXE bio je odličan u grupnoj fazi natjecanja i u hrvatskom prvenstvu. Međutim, mišljenja sam da dvostrukim povećanjem budžeta u tri godine, s po dva kvalitetna igrača na svakoj poziciji, konačno moramo napraviti onaj završni korak i doći do prvih trofeja. Od 26 ključnih utakmica, ovdje govorim o utakmicama kvalifikacija za Europu, utakmicama nakon prolaska skupine EHF Eurolige, utakmicama Lige za prvaka i doigravanja u Paket24 Premijer ligi, hrvatskog Kupa te SEHA lige dok je ona bila aktualna, trener Tamše ostvario je 6 pobjeda i 20 poraza, što je postotak uspješnosti od 23%, a 77% su porazi. Svakako moramo istaknuti da smo ostvarili povijesni uspjeh plasmanom na Final Four u Lisabonu, svake godine smo jako dobro igrali u Grupnoj fazi, međutim imamo omjer s RK Zagreb 12:2, dva izgubljena finala Kupa i jedno ispadanje u četvrtfinalu, tri izgubljena prvenstva. Upisali smo dva poraza na Final Fouru EHF Eurolige, Final Fouru SEHA lige i u tim susretima želimo napraviti iskorak. Naša je ambicija nešto viša i Uprava kluba na čelu sa mnom donijela je odluku da preuzmemo odgovornost i pokušamo naći neko novo rješenje. Cilj u ovoj polusezoni bio je ostvariti sve pobjede u domaćem prvenstvu osim Zagreba, hrvatski trofej i prvo mjesto u skupini 1/8 finala. Moramo biti realni i reći da bi bilo vrlo teško pobijedili IK Sävehof da nismo imali raspoloženog Kuzmanovića s 15 obrana. Taj poraz automatski bi nas udaljio od 1. mjesta u skupini Eurolige.

Kada ekipa ne igra dobro, najdeblji kraj uglavnom izvuče trener. Kako ste, s druge strane, zadovoljni učinkom igrača tijekom ove sezone?

Smatram da odgovornost za neispunjenje ciljeva prije svega snosimo moj tim i ja, stručni stožer i igrači. Zadovoljni smo s igračima koje imamo, to su odlični dečki, međutim nismo vidjeli od njih da su na maksimumu onoga što mogu pružiti. Ne želimo ih amnestirati od krivnje, ali morali smo razdrmati ekipu i okrenuti se rješenjima koja će iz ove ekipe izvući tu jednu dimenziju više.

Donosi li promjena trenera i novu formulaciju ovosezonskih ciljeva? Na čemu ćete inzistirati do kraja sezone?

Ciljevi ostaju isti tko god došao na klupu RK NEXE, a za sljedeću sezonu razina ambicija bit će još veća.

S nestrpljenjem se čeka „bijeli dim“ odnosno ime novog trenera. Kakav profil bi trebao imati novi šef struke? Jeste li usredotočeni na domaćeg trenera ili nekoga iz regiije ili u obzir dolazi i strani trener? S kakvom idejom idete u razgovore?

Želimo modernog trenera, s čvrstim karakterom koji će imati kvalitetan odnos s igračima i Upravom kluba, kako bi svi zajedno došli do željenog cilja. U ovom trenutku biti će izazov naći trenera koji bi bio dugoročno rješenje, kao što su to bili trener Tamše i Horvat prije njega. Možda ćemo morati biti primorani pronaći prijelazno rješenje, odnosno trenera koji će završiti ovu sezonu, a s početkom nove potpisati ugovor s novim trenerom. Iako imamo desetak imena, među kojima ima i dugoročnih rješenja i koji su u ovom trenutku slobodni, obje opcije su u igri.

Kada se može očekivati promocija novog trenera?

Dogodilo nam se ovo u nezgodnom trenutku, samo dva dana prije važne utakmice u Velenju i treba nam malo vremena da s potencijalnim kandidatima obavimo razgovore. Želimo čuti i njihove ambicije, njihova razmišljanja i kakva su njihova očekivanja od nas. Na temelju toga, vjerujem da ćemo vrlo brzo donijeti odluku. Sutrašnju utakmicu vodit će naš savjetnik Kasim Kamenica i tajnik kluba Franjo Lelić, što je za obojicu vrlo nezavidna situacija. Naime, imali smo samo nekoliko opcija osim Tamšea i Etera, koji sukladno licenci i delegations listi mogu uopće sjesti na klupu u tako kratkom vremenskom roku. Njih će dvojica odraditi predstojeće dvije utakmice, a mi od nedjelje aktivno radimo na dovođenju novog trenera.

Izvor: RK NEXE

Pročitajte još