Nastavljeni preventivni projekti „Biciklirajmo biciklističkom“ i „Sigurnost u cestovnom prometu“

Tijekom srpnja sukladno lokalnim preventivnim projektima „Biciklirajmo biciklističkom“ i „Sigurnost u cestovnom prometu“ provedene su preventivne aktivnosti koje su usmjerene na informiranje i edukaciju građana o aktualnim zakonskim propisima koji reguliraju status vozača bicikala, osobnih prijevoznih sredstava i pješaka u prometu, a sve u cilju reduciranja broja stradavanja kao i sveukupnog broja prekršaja i kaznenih djela iz domene prometa.

Policijski službenici Policijske uprave osječko – baranjske građane su informirali o nužnosti poznavanja i poštivanja prometnih propisa.

Mladi biciklisti su informirani kojim površinama je i na koji način dozvoljeno kretanje biciklima

Kako bi se tijekom vožnje biciklom i osobnim prijevoznim sredstvom izbjegle neželjene posljedice, policijski službenici su građane dodatno informirali da posebnu pozornost usmjere na mjere prevencije poput nošenja zaštitne opreme – kacige, posebno kod mladih i djece te reflektirajućeg prsluka u slučaju smanjenje vidljivosti danju i noću. Građani su upoznati i da su u uvjetima smanjene vidljivosti danju i noću dužni imati upaljena svjetla na biciklima odnosno osobnim prijevoznim sredstvima.

Za vozače bicikala i osobnih prijevoznih sredstava zakon propisuje da su kada se kreću preko obilježenog pješačkog prijelaza dužni sići s bicikla ili osobnog prijevoznog sredstava, obratiti pažnju na udaljenost i brzinu vozila koja im se približavaju te gurati bicikl ili osobno prijevozno sredstvo nakon što se uvjere da to mogu učiniti na siguran način. Pravilo prelaska preko obilježenog pješačkog prijelaza vezano za obraćanje pozornosti na udaljenost i brzine kretanja vozila koja im se približavaju, jednako vrijedi i za pješake. Jednako pravilo vrijedi i za prelazak preko obilježenog biciklističkog prijelaza, osim što je tada dozvoljena vožnja bicikla ili osobnog prijevoznog sredstva.

Tijekom postupanja vozači bicikala i osobnih prijevoznih sredstava su upoznati i da za vrijeme vožnje bicikla ili osobnog prijevoznog sredstava ne smiju koristiti mobitel, niti slušalice u oba uha ili na oba uha, ovisno o vrsti slušalica.

Mladi biciklisti su informirani kojim površinama je i na koji način dozvoljeno kretanje biciklima, kao i na davanje znakova rukama drugim sudionicima u prometu, bez obzira kreću li se biciklističkim stazama, biciklističkim trakama ili kolnikom, budući da time pridonose vlastitoj sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika.

Foto: PU osječko – baranjska

Pročitajte još