Našički trkači na 10. brdskoj utrci „Biser Slavonije“

trkaci1
trkaci1

Iako postoji bezbroj bisernih ljepota u ravnoj Slavoniji, jedno bajkovito mjesto se posebno izdvaja po mnogočemu.

Slap Skakavac, posebnost i skrovitost pl. doma na Jankovcu koji se nalazi na visini od 475 metara nad morem, relativno laka prilaznost, čist i svjež zrak, stoljetne šume, prekrasna vegetacija, čisti i bistri potoci, geološka starost i i turistička ponuda mamac su za mnoge koji žele odmor ili pustolovinu. Naravno, radi se o biseru Slavonije Jankovcu.

trkaci2

Osim planinarenja, šetnje, uživanja u vožnju kanuima na jezero, fotografiranja, pustolovnog turizma ili jednostavno ugode za nepce, Jankovac već desetu godinu zaredom dom je i trkačima koji vole okupirati okolnim papučkim brdima. Naime, prošle subote održana je jedna od najtežih brdskih utrka u Slavoniji. Glavni organizator bio je Maraton klub „Hrvatski sokol“ Osijek uz potporu Ferivija, Parka prirode Papuk i općine Čačinci. Utrka se bodovala za Prvenstvo hrvatske i Planinski kup, a okupila je nekoliko elitnih trkača u brdskom trčanju. Više od 70 natjecatelja u seniorskoj kategoriji okušalo se u utrci na 12 kilometara na platou livade ispred pl. doma „Jankovac“ koji je bio ujedno i starta i ciljna ravnina. Osim seniora, nastupili su i juniori na 5 kilometara. Glavna utrka bila je vrlo atraktivna i iznimno zahtjeva budući da se krenulo sa 475 metara nadmorske visine, a polovica utrka bila je na gotovo 900 metara nadmorske malo ispod drugog najvišeg papučkog vrha, Ivačke glave smještenog na 913 mnv. Trebalo je preći 12 km dužine i 600 metara visinske razlike uspona i spusta po šumskim, planinarskim i makadamskim putovima na izrazito blatnjavom, skliskom,a ponegdje i kamenitom terenu. Nažalost, konfiguracija opasnog terena uzela je svoj danak pa je nekoliko natjecatelja ozlijedilo gležnjeve. Često puta na takvim utrkama nema klasičnog trčanja, nego snalaženja, dobre pripreme strategije i taktike te hodanja po najtežim dijelovima staze zbog čega se takve utrke svrstavaju u trail natjecanja. Papuk je još jednom pokazao iznimni potencijal koji je sve više prepoznatljiv, a trčanje kako sve popularniji sport postaje polako omiljena aktivnost, kako na asflatu, tako i u božanstvenoj prirodi naših gorja.

trkaci

Uz ostale natjecatelje, nastupilo je i šestero Našičana koji su uspješno završili utrku, a neki od njih s vrlo visokim plasmanom. Nekima je ovo bila i prva trail utrka kao npr. Niki Milanoviću starijem.

U trčanju papučkim brdima uživali su : Željko Kanđera, Siniša Kanis, Tihomir Kolembus, Niko Milanović stariji, Goran Špehar i Hrvoje Tržić. Treba izdvojiti odlične plasmane Željka Kanđere i Tihomira Kolembusa koji su bili drugi i treći u kategoriji M-55.

Odlično druženje i iskustvo, jaka konkurencija, prekrasna priroda i poticajna atmosfera jamac su sve većoj popularnosti trčanja i širenju trkačke zajednice u Našicama koja je sve brojnija iz utrke u utrku.

trkaci4

Pročitajte još