Našička priča Dječjeg vrtića „Zvončić” se nastavlja

Dana 10. 4. 2024. godine odgojne skupine Bubamara, Pčelica i Šljiva ugostile su gospodina Miroslava Šarić kao viteza templara i gospođu Magdalenu Kunac Svoren kao srednjovjekovnu djevu. Svojom kostimiranom pojavom su ugodno iznenadili djecu koja su reakcijom pokazala veliko uzbuđenje. Fascinirani su bili veličinom mača, težinom i izgledom kacige i naučili su što čini odoru i oznaku templara.

Djeva je dominirala prostorom u svojoj svilenoj haljini i djeci je ispričala kako se zabavljalo na dvorovima i vašarima. Vitez ih je upoznao s načinom pripreme hrane i postupkom lova. Djeca su saznala da su se templari dijelili na one koji su išli u borbu i branili hodočasnike, čuvali crkve i zamke, svećenike i čuvare imovina. U samostanima su imali zanatlije (kovača, pekara, krojača) koji su im pomagali u svakodnevnom životu te sluge koje su brinule za konje. Nakon doživljaja s gostima djeca su podijeljena u grupe osmišljavala svoje grbove. U likovnoj radionici nastalo je osam grbova sa zanimljivim imenima plemstava. Ravnateljica vrtića Snježana Kanđera pozdravila je djecu i njihove goste te se pridružila zajedničkim aktivnostima. Ugodan i bogat dan završen je srednjovjekovnim plesom i fotografiranjem s gostima. Tim za ovaj projekt čine odgojiteljice Jadranka Lukavski, Martina Barišić, Valentina Vondrak, Dora Kurtek, Ljiljana Fehir i Draženka Marček. A galeriju fotografija možete pronaći ovdje.

Izvor: Dječki vrtić „Zvončić” Našice – Grad Našice, tekst: Jadranka Lukavski i Dora Kurtek, fotografije: Valentina Vondrak

Pročitajte još