Našička bolnica spremna za 4. val pandemije

Krajem listopada prošle godine, sukladno odluci koju je donio ministar zdravstva Vili Beroš, Opća županijska bolnica Našice dobila je zaduženje da vrši uslugu liječenja Covid-19 pacijenata. Prema tome, našička je bolnica postala sekundarni Covid centar te je stavljena na raspolaganje građanstvu oboljelom od koronavirusa, odnosno stanovništvu Osječko – baranjske županije te širem području koje gravitira našičkoj bolnici.

„Naša bolnica u prošlom je valu poslužila za jednu žestoku borbu protiv virusa, i na taj je način pomogla Osječko – baranjskoj županiji, ali i jednom širem području. Kod nas se situacija, kao i u ostatku Hrvatske, pogoršava u smislu broja oboljelih, broja testiranih i u konačnici u broju hospitaliziranih pacijenata.” – rekao je ravnatelj bolnice Hrvoje Šimić.

Potpuno opremljeni

Bolnica je opremljena centralnim razvodom plinova, u ovom konkretnom slučaju znači da su opremljeni sa 101 priključkom na kisik, koji je često potreban kod oboljelih od Covid-19 virusa. Raspolažu sa većim brojem respiratora, od čega je 5 na posudbi u Kliničkom bolničkom centru u Osijeku, a četiri su u Našicama. Imaju i tri transportna respiratora, neinvazivne respiratore, high flow oksigenatore, kao i svu potrebnu zaštitnu opremu.

„Našička bolnica je jedna od manjih bolnica, izuzetno brzo spremna za transformaciju bez obzira kakva potreba bila. Kao što uvijek ističemo, niti jednog trenutka u bolnici nije bila uskraćena niti jedna druga vrsta zdravstvene zaštite. U trenutku kada broj oboljelih od Covid-19 virusa počne rasti, kada se u dogovoru sa KBC Osijek počne vršiti transfer njihovih lakših i srednjih pacijenata, naša bolnica polako prelazi u veće razmjere Covid bolnice, a smanjuju se kapaciteti za ostale pacijente. Bez obzira na to ugroze za druge pacijente nema, niti će biti. Imamo dovoljan broj postelja, gdje je velik broj njih pribavljen i kroz dvije donacije u protekle dvije godine.” – dodaje ravnatelj.

Veliki broj djelatnika koji su prošli sve valove pandemije, pa i oni koji su preboljeli ovaj virus svojim iskustvom pomažu u svakodnevnom radu, ali i u informiranju građana o ovoj opakoj bolesti. Uz to s visokim postotkom procijepljenih zdravstvenih djelatnika, našička bolnica, osigurava siguran prijem pacijenata, obradu i liječenje.

Procijepljenost zdravstvenih djelatnika je 74%

„Što se tiče procijepljenosti u našoj bolnici 74% svih naših djelatnika je cijepljeno od toga je 75% medicinskih sestara, 80% liječnika te 72% nezdravstvenih djelatnika. Od početka pandemije koronavirusa oboljelo je 114 djelatnika naše bolnice – od toga je 96 zdravstvenih djelatnika dok je 18 nezdravstvenih. Od onih koji se liječe na našim odjelima možemo zaključiti da je puno veći broj necijepljenih osoba. Cijepljenje naših djelatnika je prošlo bez problema, oni su savjesni i sami su se prijavljivali za cijepljenje što se može vidjeti u postotku cijepljenih. Moja obitelj i ja smo se cijepili i tako pokušavamo afirmirati druge na taj korak. I na kraju bih poručila da se svi cijepite kako ne biste završili u bolnici jer, ponavljam, visoki postotak naših pacijenata čine oni necijepljeni.” – izjavila je Zvjezdana Gvozdanović, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo OŽB Našice.

„Moja obitelj i ja smo preboljeli virus, cijepljeni smo i samim tim smo poslali primjer svima. Moj stav kao ravnatelja bolnice, ali i saborskog zastupnika je da apsolutno podržavam cijepljenje. Efikasnijeg i sigurnijeg lijeka nemamo. Naravno da svatko ima pravo na svoje mišljenje i komentar, međutim mi kao zdravstveni djelatnici moramo biti primjer građanima, jer to je jedini sigurni put za izlazak iz ove pandemije. Uz to podržavam i Covid potvrde.” – dodaje Hrvoje Šimić, dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije i saborski zastupnik.

4. val pandemije

Zbog visoke procijepljenosti u našičkoj bolnici, uprava očekuje da neće biti zabilježen veliki broj osoblja u postupku izolacije niti da će imati veliki udio oboljelih djelatnika. Stoga se nadaju da će moći pružati skrb još kvalitetnije nego je to bilo u prethodnim valovima. Što se tiče stanovništva, prognoziraju, da će se zbog velikog broja cijepljenih, lakše prebroditi novi val pandemije.

Pročitajte još