Našice – Središnja knjižnica Slovaka iz Hrvatske u službenoj posjeti slovačkoj nacionalnoj knjižnici u Martinu

slovaci29_3_1a

Predstavnici Središnje knjižnice Slovaka u RH i Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice, mr. Ružica Vinčak i mr.sc. Blaženka Pavlović-Radmanović, u pratnji predsjednika Saveza Slovaka prof. Andrije Kurica, prisustvovale su 26. i 27. ožujka 2012. programu otvaranja Tjedna slovačkih knjižnica u Slovačkoj nacionalnoj knjižnici u Martinu i izložbi koja je tom prilikom otvorena.

Izložbu pod nazivom SLOVAČKE KNJIŽNICE U INOZEMSTVU pripremila je mr. Gabriela Hamranová iz Odjela za povijest knjižne kulture Slovačke nacionalne knjižnice Martin. Na izložbi su, uz Središnju knjižnicu Slovaka u Hrvatskoj, bile zastupljene i identične knjižnične ustanove iz Mađarske, Rumunjske, Ukrajine, Srbije, Poljske, Češke i Austrije. Predstavnice našičke knjižnice tom su prilikom prezentirale rad svoje ustanove i dogovorile proširenje suradnje u okviru koje će Središnjoj knjižnici Slovaka biti olakšana nabava literature i pripremanje kulturnih sadržaja vezanih uz predstavljanje slovačkih književnika ili tematske izložbe.

slovaci29_3_2a

Delegaciju iz Hrvatske na radne su sastanke primili generalni ravnatelj Slovačke nacionalne knjižnice dr. Dušan Katuščák, upravitelj Matice slovačke Ján Eštok i ravnatelj Muzeja iseljenih Slovaka Daniel Zemančík.

S autoricom izložbe mr. Gabrielom Hamranovom dogovoreno je da izložba Slovačke knjižnice u inozemstvu bude postavljena početkom lipnja i u Dvorcu Pejačević u Našicama, kao uvod u obilježavanje 20. obljetnice udruge Saveza Slovaka u Hrvatskoj. 

slovaci29_3_3a

(Tekst&Foto: Ružica Vinčak)

Pročitajte još