Najava – Uskoro promocija nove knjige Zdravka Vukića o agentu Borni Vitezu “Sve za Hrvatsku”

vukic27_8_1a

Krajem rujna u Našicama se planira promocija druge knjige Zdravka Vukića o tajnom agentu Borni Vitezu naslova “Sve za Hrvatsku”, čiji je izdavač ogranak Matica hrvatske u Našicama. Autor predgovora ovoj knjizi, poznatije hrvatski književnik Hrvoje Hitrec (poznat kao autor megapopularnih “Smogovaca”), koji je između ostaloga napisao: ” Jednom riječi, Borna Vitez hrvatski je James Bond. Autor i ne skriva da mu je Ian Fleming uzor, da svjesno ponavlja neke klišeje iz knjiga i filmova o Bondu, ali pokušava i uspijeva kreirati hrvatsku inačicu agenta 007. Dok je originalni Bond imao protivnike isprva u Rusima, a potom u  psihotičnim teroristima koji predstavljaju globalnu opasnost, Vukićev agent  mora onesposobiti one čija mržnja prema Hrvatskoj i Hrvatima nije jenjala i tjera ih na nova nedjela koja i nisu drugo do nastavak onih koja su činili u vrijeme srpske agresije devedesetih godina prošloga stoljeća ili štoviše, još u Drugom svjetskom ratu.

Više nego u prvoj knjizi, autor u ovoj daje maha mašti i stvara akcijski triler snažnoga naboja, s još rafiniranijom kompaserijom  trikova, bjesomučnih vožnja, bondovskih ronilačkih upada na jahte, zabava, zavođenja, naoko izgubljenih bitaka i spasonosnih obrata. Mladi pisac Vukić snalazi se u fabuliranju isto tako dobro kao njegov Borna Vitez u poslu tajnog agenta te imamo pred sobom dobru, točnu i tečnu prozu koja slijedi pravila žanra suvremenog špijunskog i kriminalističkog romana – da se, naime, ne odvlači pozornost od radnje (akcije) dugočasnom naracijom ili suvišnom rječitosti u dijalozima.”, ističe Hrvoje Hitrec.

Za razliku od prve knjige,”Operacija Slavonija” , radnja se knjige “Sve za Hrvatsku” događa uglavnom u Dalmaciji, na zadarskom području, gdje je Zdravko Vukić prethodnih tjedana uspješno promovirao knjigu, a svoj je primjerak dobio i poznati pjevač Mladen Grdović. Vukićeva ideja je stvaranje književnog lika po uzoru na likove drugih zemalja u kriminalističkom žanru, koji bi štitio hrvatske nacionalne interese, pa je tako nastao agent Borna Vitez.

vukic27_8_2a

Pročitajte još