Vukojevci – Najava – 17. seminar folklora Panonske zone

vukojevci25_8_1a

Sutra KU“DORAT“ Vukojevci i KUD-a Vukojevci pozivaju sve zainteresirane na 17. seminar folklora Panonske zone (terenska nastava) koji se održava u Vukojevcima 26.08.2012.g  godine sa početkom od 16.00 sati.

Prilikom provođenja terenske nastave u mjestu Vukojevci u istom bi se prikazali stari običaji  ovog kraja i to; pjesme i plesovi sela Vukojevci, pokladni običaji (obučeni stacevi kao i izrada rgača, veženje maramica), oblačenje snaša u tradicijsko ruho (šamijanje), pravljenje starinskog platna (snovanje i tkanje), prezanje konjskih zaprega i priprema konja za jahanje (prikaz starih oruđa za obrad tla), kao i prolazak zaprega i jahača kroz mjesto Vukojevci  obučenih u nošnju ovoga kraja. Gore navedeno organizirati će se u suradnji KU“DORAT“ Vukojevci i KUD-a Vukojevci, te terenskog predavača Miroslava Šarić, a sve će biti popraćeno tamburaškom pjesmom. A po završetku gore navedenog predviđena je večera za sve sudionike i goste u Mjesnom domu oko 20.00 sati.

 

Sadržaj:

-dolazak gostiju oko 16.00 sati autobusom ispred ulaza u selo (kod križa)

-odlazak do bake Anice Matajčević koja pokazuje stan za tkanje i pjeva stare pjesme

– dolazak do dvorišta gospodina Šime te nakon toga KUD Vukojevci pokazuje pravljenje rgače, veženje maramica , pjevaju cure a potom dolaze starcevi (kostimirani mladići obučeni za poklade)

– odlazak do dvorišta Dragice Mitka koja prikazuje šamijanje snaša

– u prvom dijelu biti će postavljeni staro oruđe za rad u polju (ornice, plug, rajcer)

– a u drugom dvorištu snovače, tkalački stan gdje će svekrva prikazati rad na tome

– zatim ispred crkve djeca igraju dječje igre, pjeva se i pleša

Pročitajte još