Našice – Završen službeni radni posjet predstavnika slovačke nacionalne knjižnice našičkoj knjižnici

posjet24_5_1a

U službeni, radni posjet Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice – Središnjoj knjižnici Slovaka u RH, 21. svibnja došli su predstavnici Slovačke nacionalne knjižnice iz Martina. Delegaciju u sastavu: zamjenik generalnog ravnatelja Slovačke nacionalne knjižnice Dušan Katuščák, ravnateljica Odsjeka za povijest knjižne kulture Eva Augustinova i djelatnica Odsjeka za povijest knjižne kulture zadužena za slovačka izdanja u inozemstvu Gabriela Hamranova, primile su ravnateljica HNKIČ Našice Blaženka Pavlović-Radmanović i voditeljica slovačkog odjela Ružica Vinčak. Tijekom dvodnevnog boravka u Našicama, gosti iz Slovačke upoznali su se s radom Središnje knjižnice Slovaka i dogovorili nastavak i proširenje suradnje u području razmjene podataka o knjižnom fondu jedne i druge knjižnice dostupnom putem online kataloga.

Glavni sadržaj posjete bio je radni sastanak održan 23. svibnja na temu: Suradnja Slovačke nacionalne knjižnice i Središnje knjižnice Slovaka u RH u području razmjene, obrade i preuzimanja građe (s posebnim naglaskom na dostupnosti našičke zbirke CROSLOVACIKÁ). Uz domaćine, predstavnike našičke knjižnice i goste iz iz Slovačke, na sastanku su sudjelovali i gradonačelnik Našica Krešimir Žagar, voditeljica Matične službe za narodne knjižnice Osječko-baranjske županije, Ljiljana Krpeljević, ravnateljica Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek Dubravka Pađen-Farkaš i predsjednik Saveza Slovaka Andrija Kuric. Tom prilikom dogovoreno je potpisivanje službenog Ugovora o suradnji između Slovačke nacionalne knjižnice i Središnje knjižnice Slovaka u RH koji će omogućiti kvalitetnije surađivanje u svim područjima knjižnične djelatnosti. Prema riječima ravnatelja Katuščaka, njihova knjižnica već ima potpisane ovakve ugovore s mnogim knjižnicama diljem Europe i svijeta, a nacrt uglavnom obuhvaća nekoliko temeljnih poglavlja.

{gallery}Slike_tekstovi/2012/5mjesec/24a/v1{/gallery}

To su:

  • suradnja na području razmjene knjiga i informacija
  • sudjelovanje na seminarima, konferencijama i stručnim skupovima
  • izložbene projekte
  • razmjenu književnika
  • pomoć pri pripremi projekata za EU

Gradonačelnik Krešimir Žagar podržao je prijedlog i rekao kako će grad stati iza suradnje i ugovora, a Dubravka Pađen-Farkaš, ravnateljica GISKO koja već ima potpisane slične ugovore za Austrijsku čitaonicu i Središnju knjižnicu Mađara, istaknula je sve mogućnosti ovakve suradnje.

Našička knjižnica pripremila je gostima iz Slovačke bogat program – upoznali su se s našičkim znamenitostima, posjetili Franjevački samostan i njihovu knjižnicu, Zavičajni muzej, Slovački kulturni centar i Savez Slovaka.  U službeni posjet primili su ih našički dogradonačelnik Hrvoje Šleder i pročelnik za kulturu Zdenko Dundović, a u Osijeku su se susreli i s honorarnim slovačkim konzulom Ivanom Komakom.

posjet24_5_2a

(Tekst&Foto: Ružica Vinčak)

Pročitajte još