Našice – 21. veljače – Međunarodni dan materinskoga jezika

materinji20_2_2012
Središnja knjižnica Slovaka u RH koja djeluje pri Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice podsjeća na važnost Međunarodnog dana materinskoga jezika.
Ovaj dan obilježava se od 2000. godine., a Središnja knjižnica Slovaka u RH svojim postojanjem i radom promiče upravo sve navedene vrijednosti koje mu pripadaju – unapređivanje, učenje i razvoj materinskog jezika, te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.
UNESCO-v dokument 16/C iz 1970. godine kaže “Materinski jezik označuje put ljudskog bića i pomoću njega ono ulazi u društvo, čini svojom kulturu grupe kojoj pripada i postavlja temelje razvoju svojih intelektualnih sposobnosti.”
MatJezik2Slovački je jezik u Hrvatskoj jedan od manjinskih jezika jer u našoj zemlji živi oko 5000 pripadnika slovačke manjine. Slovaci u Hrvatskoj svoj materinski jezik njeguju na različite načine, najčešće kroz kulturni amaterizam (folklor, usmenu i pisanu tradiciju, amatersko kazalište), ali i fakultativnim učenjem u osnovnim školama. U očuvanju i njegovanju jezika pomaže i Središnja knjižnica Slovaka koja svojim knjižnim fondom od 4000 svezaka na slovačkom jeziku omogućava pripadnicima svoje manjine da čitaju djela na materinskom jeziku.
Nestanak bilo kojeg jezika predstavlja gubitak i osiromašenje za cjelokupni ljudski um i znanje. Stoga Međunarodni dan materinjeg jezika ima svrhu podsjećati čovječanstvo na niz moralnih i praktičnih obaveza kojima može očuvati lingvističku raznovrsnost kao jedno od najvećih bogatstava koje nam je prošlost ostavila.
SREDIŠNJA KNJIŽNICA SLOVAKA U RH JEDNA JE OD INSTITUCIJA U KOJOJ SE PROVODE SMJERNICE UNESCO-A VEZANE UZ OČUVANJE I UNAPRJEĐIVANJE MATERINSKOGA JEZIKA.
POZIVAMO VAS DA POSJETITE SREDIŠNJU KNJIŽNICU SLOVAKA U NAŠICAMA !
(napisala Ružica Vinčak)

Pročitajte još