Našice – Natječaj za stipendiju za ljetni seminar u Sjedinjenim Američkim Državama

ucenici17_1_1a

Objavljen je natječaj za stipendiju Benjamin Franklin za transatlantski ljetni seminar 2012. Na četverotjednom seminaru, koji će se održati u srpnju, sudjelovat će otprilike 55 učenika: do 45 učenika iz Europe i 10 Amerikanaca u dobi od 16 do 18 godina.

 

Aktivnosti seminara obuhvatit će rasprave o globalnim pitanjima od zajedničkog interesa, izobrazbu u području vodstva i medija, razvoj suradničkih projekata, rad za opće dobro, edukativno putovanje, programe u okviru zajednice, studijska putovanja, kulturne događaje i planove popratnih aktivnosti.

 

Profil kandidata koji se mogu prijaviti

 

Kandidati trebaju imati želju da nauče više o diplomaciji, transatlantskim odnosima, ulozi slobodnog tiska u demokraciji i društvenoj djelatnosti ili radu u javnom interesu. Trebaju iskazivati veliki interes za komunikacije, zastupanje, rasprave ili sudjelovanje građana. Trebaju imati akademsku sposobnost za takav program i osobne kvalitete koje su odlika uspješnih sudionika, uključujući zrelost, razvijene društvene vještine, fleksibilnost i slobodoumnost. Ti su čimbenici osobito važni zbog ozračja raznolikosti koje vlada na seminaru. Kandidati moraju tečno govoriti engleski jezik.
Važno je da kandidati pokažu velik interes za upravljačku karijeru u svojoj matičnoj zemlji i stvarnu želju za neposrednim učenjem o Sjedinjenim Američkim Državama, njezinim stanovnicima, društvu i institucijama. Također je vrlo važno da kandidati razumiju da će se, ako budu odabrani, od njih očekivati potpuno i ozbiljno sudjelovanje u svim dijelovima programa tijekom četiri tjedna, kao i u popratnim aktivnostima u njihovoj matičnoj zemlji. Osim toga, sudionici moraju biti spremni poučiti i obrazovati Amerikance u vezi s kulturom i društvom svoje matične zemlje na neslužbenim okupljanjima i javnim izlaganjima.
Kvalifikacije kandidata

 

 • hrvatsko državljanstvo
 • dob između 16 i 18 godina na dan 1. srpnja 2012.
 • napredno poznavanje engleskog jezika, dokazano na razgovoru s kandidatom ili rezultatima standardiziranog testa, kao što su SLEP ili TOEFL
 • odluka da se upiše srednja škola ili fakultet u matičnoj zemlji u jesen 2012., nakon završetka seminara;
 • iskazivanje jakog potencijala za vodstvo i interesa za transatlantske odnose i diplomaciju
 • navođenje velikog interesa za učenje o Sjedinjenim Američkim Državama
 • kontinuirani visoki školski uspjeh koji se potvrđuje ocjenama, nagradama i preporukama nastavnika
 • dokazana predanost aktivnostima u zajednici i izvannastavnim aktivnostima
 • malo ili nimalo prethodnog iskustva u učenju ili putovanju u Sjedinjenim Američkim Državama
 • zrelost, odgovornost, neovisnost, samouvjerenost, slobodoumnost, tolerancija, promišljenost i znatiželja
 • spremnost i sposobnost za potpuno sudjelovanje u intenzivnom ljetnom programu, radu za opće dobro i aktivnom obrazovnom programu putovanja
 • prihvaćanje života na kampusu, zajedničkog smještaja, putovanja i interakcije s multinacionalnom, mješovitom skupinom sudionika iz čitave Europe i Sjedinjenih Američkih Država i prihvaćanje uključivanja Amerikanaca u širu zajednicu.
 • sposobnost prilagođavanja kulturnim i društvenim običajima koji se razlikuju od običaja matične zemlje.

 

Obrazac za prijavu: (MS Word format: 32kb) (PDF format 83KB). Rok za prijavu je 1. ožujka 2012.

 

Više o seminaru

 

Namjera seminara je poticati odnose među mlađim naraštajima Europljana i Amerikanaca u cilju promicanja svijesti o zajedničkim vrijednostima s obzirom na globalne izazove 21. stoljeća.
Ova inicijativa nosi ime legendarnog američkog državnika i diplomata Benjamina Franklina u čast nadahnuću koje njegov život i karijera pružaju onima koji rade na jačanju transatlantske suradnje. U današnjim okvirima, Franklin bi se mogao nazvati transatlantskim čovjekom kojeg su karijera, interesi, istraživanja i život stalno nosili preko Atlantika, čime se povećavalo razumijevanje između Amerikanca i Europljana. Čak i 300 godina nakon Franklinovog rođenja, njegov život nadahnjuje mlade građane današnjice u nastojanju premošćivanja Atlantika. Kao diplomat i tiskar, iskoristio je moć diplomacije i medija da bi istražio kako Amerikanci i Europljani vide jedni druge i svijet.
Ciljevi
1. razvijanje predanosti transatlantskoj suradnji;
2. poticanje odnosa između američke i europske mladeži iz različitih etničkih, vjerskih i nacionalnih skupina;
3. promicanje uzajamnog razumijevanja između Sjedinjenih Američkih Država i Europe, i
4. stvaranje mladih vođa koji će dijeliti svoja znanja i vještine s vršnjacima kroz pozitivno djelovanje.
Program
Ljetni seminar omogućit će mladima u dobi od 16 do 18 godina sudjelovanje u intenzivnom četverotjednom programu razmjene u Sjedinjenim Američkim Državama koji se fokusira na globalna pitanja s kojima se europska i američka mladež susreće s obje strane Atlantika. Studenti će sudjelovati u raznovrsnim aktivnostima kao što su satovi obuke, radionice, programi u okviru zajednice, studijska putovanja i kulturni događaji. Sudionici će surađivati na pripremi zajedničkog projekta koji predstavlja i promiče određene ciljeve seminara.
Prije i tijekom seminara učenici će prikupljati podatke o odraslim osobama mlađe dobi, stajališta o jednom ili dva područja od zajedničkog ili globalnog interesa, kao što su održivi razvoj, međunarodna suradnja ili ljudska prava. Program će sudionicima također pružiti novi uvid u masovne medije i način na koji oni uče jedni o drugima i o zajednicama u kojima žive i širu medijsku kulturu. To će uključiti izobrazbu u području kritičkog čitanja tiskanih i elektroničkih medija i sposobnost samostalnog procjenjivanja sadržaja i točnosti. Izobrazba će se fokusirati na vještine komuniciranja i prezentacijske vještine, rješavanje problema i izgradnju tima.
Sudionici će tijekom razmjene produbiti svoje iskustvo američkog društva putem rada za opće dobro, društvenih i kulturnih aktivnosti i boravka u američkoj obitelji.
Podatke o seminarima iz prošlih godina možete pronaći na adresi http://www.bftf.org

 

 


Troškovi programa

 

Stipendija pokriva sljedeće troškove:

 • orijentaciju prije polaska
 • vizu za SAD
 • domaće i međunarodno putovanje
 • novčani dodatak za putovanje
 • sve aktivnosti u SAD-u, uključujući smještaj i hranu
 • zdravstveno osiguranje.

 

Za više informacija možete kontaktirati:
Vanju Ratković
Public Affairs Office
U.S. Embassy
Thomasa Jeffersona 2
10010 Zagreb

 

Pročitajte još