Državna smotra Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje

nasice_kruh16_10_1a

U Starigradu Paklenica 14. listopada 2012. godine održana je 21. državna smotra  Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje, na kojoj je sudjelovala i naša škola.

Na smotri su sudjelovali: Larisa Bračun i Edita Tomljanović iz 3. kuhara, Ferat Redžepi iz 2. pekara, Anton Strapač iz 3. pekara, njihova profesorica Željka Horvat te školska knjižničarka Sanja Kurucić.

{module adsense}

Na sedamdesetak štandova učenici i njihovi mentori izložili su plodove zemlje zavičaja iz kojeg dolaze, kruh i krušne proizvode, različito sjemenje, stare alate koji su se koristili ili se još koriste u obradi zemlje i pripremi kruha, autohtone instrumente te rezultate istraživanja, primjerice rezultate istraživanja o zastupljenost različitih vrsta žitarica u prehrani stanovništva određenog kraja i prehrambene navike kroz povijest. Prezentacijski vrlo dobro osmišljene štandove s pravim malim umjetničkim djelima napravljenim od kruha, raznog voća i povrća, autohtone odjeće i alata, sa zanimanjem su razgledali mnogi gosti koji su imali priliku i kušati predstavljene proizvode.

Bogatstvo i biljnu raznolikost svojih zavičaja, različite tradicionalne alate za obradu zemlje i pripremu hrane i zavičajne krušne proizvode predstavili su učenici 55 osnovnih i srednjih škola iz svih hrvatskih županija te gosti iz Vojvodine, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

U ime Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta i Agencije ravnatelj Vinko Filipović zahvalio je učiteljima i nastavnicima što uz obrazovanje odgajaju djecu da poštuju i vrednuju tradiciju i nacionalnu kulturnu baštinu. – Ovom prekrasnom izložbom pokazali ste kako se i koliko u vašim školama njeguje posebnost kulturne, prirodne i duhovne baštine. Budite odgovorni i pametniji od nas starijih, sačuvajte okoliš i cijenite prostor u kojem živite– poručio je učenicima ravnatelj Vinko Filipović.

Svečanu svetu misu s prinosom darova na Trgu Stjepana Radića u Starigradu predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić koji je naglasio da se prema kruhu trebamo odnositi s puno zahvalnosti.

{gallery}Slike_tekstovi/2012/10mjesec_a/17/v1{/gallery}

{module Adsense 728x 90}

Pročitajte još