Našice – Izvještajna skupština nogometnog kluba Našk

nogomet11_2_1a

Bez velike pompe (u petak) u gradskoj vijećnici održana je izvještajna skupština našičkog trećeligaša. Uz članove prisustvovali su gradonačelnik Krešimir Žagar, predsjednik Športske zajednice Josip Pavlus i tajnik Županijskog nogometnog saveza Željko Bel. Na početku iste predsjednik Športske zajednice je iskazao žaljenje što u pozivu nije bilo dnevnog reda, tim više što se vrše izmjene i dopune važećeg statuta. Preuzimajući odgovornost na sebe predsjednik kluba Ivica Valenčak se za propust ispričao, napomenuo je da se statut mijenja u dijeli kojim regulira „kvorum“ za održavanja skupštine.

nogomet11_2_2a

Nakon utvrđivanja dnevnog reda i izbora radnih tijela usvojene su izmjene i dopune statuta, prema novom članku 23. točka 5. skupština se može održati i ako, nakon 15 minuta od zakazanog početka, nema više od 50% članova kluba. Oni koji su prisutni čine skupštinu.

S obzirom da je 29. srpnja protekle 2011. godine održana izvanredna skupština predsjednik je podnio izvješće o radu kluba do kraja 2011. godine. Istaknuo je kako je novi Izvršni odbor nastavio rad u otežanim financijskim uvjetima. Zauzeo je stav da klub, u cilju prevelikih financijskih dubioza, reducira troškove na svim poljima.

U tom je trenutku klub napustilo 8 igrača prvog sastava. S obzirom na financijsku situaciju i kratak vremenski period do početka prvenstva, u natjecanje smo krenuli s vrlo mladom ekipom. Tijekom istog na sportskom planu rezultati su bili vrlo loši. Kako smo, nakon nekog vremena, uspjeli poboljšati financijsku situaciju doveli smo pojačanja, što se na kraju odrazilo na rezultate i osvojene bodove. Završetkom jesenskog dijela zaključili smo kako bodovno nismo zadovoljni pa smo se odlučili na traženje pojačanja koja će, našoj mladosti, pomoći u opstanku u 3.ligi. Kod toga smo vodili računa da budu igrači s našeg našičkog područja. A one koje nismo našli doveli smo iz Osijeka i Čepina. Tako sada za seniorski sastav konkurira 22-24 igrača s našičkog područja i 3 izvana. Završetkom jesenskog dijela donijeli smo i odluku o promijeni trenera seniorske momčadi. Umjesto Zorana Santrača doveli smo Zorana Mandića iz Orahovice. Prvom smo ponudili da ostane voditi juniore što je odbio. Zbog toga smo za trenera juniora, i pomoćnog trenera seniora, angažirali Franju Štimca.

nogomet11_2_3a

Tijekom jesenskog dijela sezone sve su mlade selekcije nastavile rad kao i u proljetnom dijelu. Ovdje moram posebno zahvaliti dijelu roditelja koji su puno pomogli u radu najmlađih selekcija. Što se njihovih rezultata tiče zadovoljni smo jer je velik broj juniora (i kadeta) odjednom otišlo u seniore. To je bio nagli prijelaz iz jedne selekcije u drugu, što se u konačnici odrazilo i na rezultate. Da bi poboljšali i olakšali rad u ljetnom periodu klub je krenuo u akciju postavljanja rasvjete na trećem terenu. Financijska konstrukcija je zatvorena i čim vremenske prilike dozvole započet će radovi.

Glede infrastrukture teren je onakav kakav je. Poduzimamo korake kako bi se koliko toliko poboljšao. Nabavili smo kvarcni pijesak kojim će se popunjavat rupe da bi zemlja „proradila“. Znamo da je isti rađen prije par godina i nije napravljen kako treba. Zbog toga se vodi sudski spor s izvođačem radova.

Nadalje, prošla je uprava zaposlila domara profesionalca koji je vremenom pokazao da ne radi dobro. Sporazumno smo radni odnos raskinuli i zaposlili novog domara na određeno vrijeme.

Godine 2009. klub je navršio 90 godina postojanja. Pokrenuli smo akciju na izdavanju monografije kluba koja je u jednom trenutku zapela. Tekstovi su  u rukopisu i sada ide lektura i uredništvo. Razdoblje od 1919. do 1945. obradio je gosp. mr. Kranjčev a od 1946. do 2009. godine profesorica Lučevnjak. Ako sve bude u redu tijekom svibnja mjeseca monografija bi trebala ugledati svjetlo dana.

nogomet11_2_4a

Klub je, zahvaljujući sponzorima, u stabilnoj situaciji a to možemo zahvaliti i gradonačelniku s gradskom upravom, povratku sponzora Nexe grupe, Papuku d.d., MTC Sekundariji, Mjesnom odboru Našice, gosp. Stjepanu Sertić, restoranu Briks i mnogim drugima koji su pomogli klubu. Posebna zahvala Matiji Grguriću na razumijevanju u podmirivanju njegovih potraživanja za izvršen prijevoz na utakmice. Pozivam sve članove kluba, simpatizere, igrače i trenere, da zajedno radimo u interesu starog devedeset godišnjaka NK „Naška“ – završio je predsjednik Valenčak.

O radu i rezultatima ekipa izvješća su podnijeli prisutni treneri. Karlo Kanis za seniorsku, juniorsku i kadetsku ekipu. Istaknuo je objektivne razloge u radu i rezultatima seniora i juniora koji su ustvari igrali za obje ekipe. Seniori su, kao što se zna završili na posljednjem, a juniori na sedmom, mjestu. Što se tiče kadeta oni su osmi. Zbrajanjem bodova kadeta/juniora dobije se plasman (8) koji garantira njihov ostanak u jakom natjecanju.

Trener Arsen Ivančić, koji vodi mlađe i starije pionire, je istaknuo da su rezultati zadovoljavajući, posebice kod starijih pionira koji su peti u vrlo jakoj ligi Osijek. Mlađi pioniri su deseti a u ligi NS Našice na prvom mjestu (zajedno s Fešk-om).

Trener Petar Radmanović, koji također vodi dvije selekcije limače i početnike, je zadovoljan radom i rezultatima. Zahvaljuje se roditeljima djece koji su ih pratili i pomagali (vozili). Smatra kako bi se uvjeti morali poboljšat a za kvalitetniji rad nedostaje sportske opreme i pomagala.

Predsjednik Nadzornog odbora Robert Kribl upoznao je prisutne sa zaključkom Nadzornog odbora o  analizi materijalnog i financijskog poslovanja. Nadzorni odbor konstatira da je blagajna uredno vođena, za sve uplate i isplate postoje pisani dokazi (dokumenti) koji su obrađeni u ovlaštenom knjigovodstvenom servisu KONTOPROMET Našice. Sastavljeni su obrasci godišnji statistički izvještaj i bilanca s računom prihoda i rashoda. Isti su dostavljeni Državnom zavodu za reviziju – Županijski ured Osijek i Financijskoj agenciji Područnom uredu Našice. Predlažemo Skupštini da donese odluku o utvrđivanju rezultata materijalno-financijskog poslovanja iz točke I. ovog zaključka, s konstatacijom da su sredstva, prema financijskim mogućnostima kluba i odlukama Upravnog odbora, namjenski trošena. Nadzorni je odbor prisustvovanjem predsjednika na sastancima Upravnog odbora pratio rad kluba. Svojim je inicijativama pomagao da donesene odluke budu u skladu sa zakonskim odredbama, tako da ni tu nije bilo nepravilnosti – rekao je Kribl.

Ispred Knjigovodstvenog servisa Kontropromet s bilancom primitaka i troškova za 1-6/11, 7-12/11 i ukupno za cijelu 2011. godinu prisutne je upoznao Gabrijel Husnjak. Razlog ovakvom načinu prezentacije je činjenica da je na zadnjoj skupštini (29.7.) predočeno, i usvojeno, izvješće za prvih šest mjeseci protekle godine.

Da se podsjetimo u prvih šest mjeseci primici su bili 340.504,79 kuna, troškovi 428.461,82 kuna. Za razdoblje 01.07. do 31.12. primici su bili 250.796,65 kuna, troškovi 271.224,92 kuna. Gledajući cijelu 2011. godinu primici su bili 591.301,44 kuna a troškovi 699.686,74 kuna. Razlika izdataka, ili manjak primitaka u odnosu na izdatke, iznosi 108.385,30 kuna i prenosi se u tekuću godinu. Moram reći da se sve isplate sucima i delegatima, igračima, trenerima i vanjskim suradnicima vrše u skladu sa zakonskim propisima – rekao je Husnjak.

nogomet11_2_5a

Nakon kratke rasprave u kojoj je bilo sugestija (a manje pokuda) ali i pohvala novoj upravi na čelu s predsjednikom sva su izvješća usvojena jednoglasno.       Skupština je donijela i Program rada s financijskim planom za tekuću 2012. godinu. U istom je predviđeno: uređenje glavnog travnjaka i početak radova ma prostoru ispod tribine, kao i uređenje okoliša; nastavak kvalitetnog rada svih selekcija; zadržavanje stupnjeva natjecanja seniorske momčadi i mlađih kategorija; osiguranje financijskih sredstava i pronalaženje novih sponzora; privlačenje većeg broja djece za mlađe kategorije kroz rad u vrtićima i školama, uz organizaciju kampova, turnira, selekcija talentiranih igrača s područja NS Našice i otvorene zabavne škole nogometa; nabava sportske opreme i neophodnih pomagala za kvalitetan rad;  suradnja sa svim nogometnim klubovima NS Našice i drugim sportskim klubovima i udrugama na području Grada Našica. Za izvršenje ovog Programa, koji je bez primjedbi usvojen, planirana su sredstva u iznosu od 658.000,00 kuna.

Skupštini su se obratili i prisutni gosti. Tajnik ŽNS-a Osijek Željko Bel pozdravio je rad skupštine te ispričao predsjednika Antu Vučemilovića. Drago mu je što se vode ovakve rasprave. Govorio je o sustavu natjecanja u kojem još ima nepoznanica. Što se tiče treće lige ona od proljeća broji 15 klubova (istupio Vukovar).

Našk mora naći snage da popravi plasman. Imate sve uvjete, vidim da se trudite zajedno s predsjednikom, gradonačelnikom i predsjednikom Športske zajednice g. Pavlusom. Vjerujem da će te svoje ciljeve sigurno ostvariti, tu smo da pomognemo – poručio je tajnik Bel.

Gradonačelnik Krešimir Žagar zahvalio se prisutnima, posebno predsjedniku Valenčaku, g. Belu, Pavlusu, Blaževiću i drugima koji podupiru rad Naška.

Ne mogu a da se ne zahvalim drugim sponzorima koji su prepoznali rad i gradu na taj način indirektno pomogli. Grad će nastavit na infrastrukturi gradskog stadiona, monografiji ali i pomoći u nabavi opreme i pomagala. Godina neće biti laka ali se svi moramo potruditi za opstanak kluba – rekao je gradonačelnik Žagar. (Srećko Sobodić)

Pročitajte još