Našice postaje središte obuke vatrogasaca

Grad Našice, odnosno Dobrovoljno vatrogasno društvo Našice u svojim prostorima, zahvaljujući Osječko – baranjskoj županiji ima najmoderniji poligon za osposobljavanje vatrogasaca. Ovakav poligon na području kontinentalne Hrvatske ima samo Zagreb. Služit će na korist svih vatrogasaca naše županije, ali i drugih županija, kao i susjednih država.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEPoligon je svrstao Našice u središte osposobljavanja vatrogasaca

Poligon za obuku korisnika dišnih aparata je vlasništvo Osječko – baranjske županije, dobiven je preko projekta EU projekta prekogranične suradnje Hrvatska i Srbije „Together We Stand“. Predan je na korištenje vatrogasnoj zajednici Osječko – baranjske županije, a oni su odlučili da se smjesti u DVD Našice.

Kako je lokacija za jedini poligon u ovom djelu Hrvatske bila izrazito bitna, odnosno važna je bila blizina svima, ali i prostor. Našice su se iznjedrile kao savršene, kako zbog lokacije jer se nalaze na srediti svih slavonskih županija, a i blizu su granica, tako zbog prostora DVD-a.

„Zadovoljstvo je vidjeti ovako visoko vrijednu opremu u Našicama, pogotovo jer je ovaj poligon najbolji u našoj državi. Njegova je vrijednosti oko 1,5 milijuna kuna, a financiran u najvećoj mjeri sredstvima Europske unije i manjim djelom županijskim sredstvima. Ipak najvažnije je što će utjecati na spremnost naših vatrogasaca koji su od izuzetne važnosti za našu lokalnu zajednicu, ali i sigurnost u cijeloj državi. Ipak, bez obzira na ovo, htio bih, daj Bože da vatrogasci više vremena provode baš ovdje na poligonu, a ne na terenu obavljajući svoj humani posao. – rekao je gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba.

Ponosan na izuzetnu opremu koja se nalazi u njihovim prostorima bio je i Tomislav Ivić, zapovjednik DVD-a Našice koji smatra da će ovaj poligon doprinijeti spremnosti i izdržljivosti vatrogasaca.

„Vatrogasci dolaze u situacija kada ne poznaju prostor u kojem se nalaze i ne znaju što ih čeka. Stoga nam ovaj „kavez” služi kako bismo se što bolje pripremili za takve situacije. Najčešće ga koriste profesionalni vatrogasci u svakodnevnoj obuci, a koriste ga i dobrovoljni vatrogasci koji nam služe kao potpora. Prije svega se zahvaljujem županiji koja je prije desetak godina prepoznala rad našeg Društva koje trenutno broji 35 operativnih članova. Mi smo, također, povezani i s JVP Našice te bih napomenuo kako izvrsno surađujemo i kako nastavljamo tu suradnju. I na kraju bih se zahvalio Gradu Našicama na čelu s gradonačelnikom Krešimirom Kašubom na dugogodišnjoj potpori.” – rekao je Ivić.

Projekt vrijedan 2,3 milijuna eura

„Projekt prekogranične suradnje ukupne je vrijednosti do 2,3 milijuna eura, od čega ovaj segment, ulaganja u vatrogasnu opremu, iznosi 209 000 eura. Projekt je financiran 85% iz europskih sredstava, a preostala sredstva, u iznosu od 34 000 eura, osigurala je Osječko-baranjska županija. Poligon u Našicama je na korist svih vatrogasaca da se educirati na najmodernijoj opremi” – rekao je Josip Miletić, dožupan Osječko – Baranjskoj županiji, i zahvalivši se Vatrogasnoj zajednici Osječko – baranjske županije na suradnji na provođenju projekta.

Poligon mogu koristiti vatrogasci, ali ronioci i specijalna policija, odnosno svi oni koji u radu koriste dišne aparate.

„Poligon za obuku korisnika dišnih aparata simulira stvarne situacije u kojima se nalaze vatrogasci kada izlaze na intervencije. Poligon se može koristiti i za ronioce i za specijalnu policiju, tj. sve one koji koriste dišne aparate. Mi želimo da poligon bude na korištenje svima sa područja Osječko-baranjske županije, ali i pet slavonskih županija, kao i suradnicima sa prekograničnog područja. Poligon se sastoji od tri djela, prvi dio je fizička priprema, drugi dio je kontrolna soba, a treći kavezni sustav.” – rekao je Mladen Pejić zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Osječko – baranjske županije.

Dobra prekogranična suradnja

Iako je ovo prva prekogranična suradnja vatrogasaca iz Hrvatske i Srbije, svi zajedno napominju da nije i zadnja.

„Ovaj poligon koristit ćemo za osposobljavanje svih naših vatrogasaca, domicilnih i iz susjednih županija, ali i država. Poligon će prvi probati vatrogasci iz susjedne Srbije i domaći iz Našica. Do sada nismo surađivali sa Srbijom, ovo su početci, na temelju kojih ćemo nastaviti suradnju. Naše dvije države dijeli rijeka Dunav na kojoj smo imali nekoliko incidenata, ali uglavnom svaka država održava sigurnost svoje strane obale. Godinama pak surađujemo sa Mađarima, gdje redovno idemo na natjecanja i njih ugošćavamo ovdje.” – rekao je Zdravko Cvenić županijski vatrogasni zapovjednik.

Projekt Together We Stand okuplja partnere iz Hrvatske i Srbije, a na njemu sudjeluju Unikom d.o.o., Osječko – baranjska županija, Udruga SLAP, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Regionalna razvojna agencija Bačke.

Pročitajte još