Najava Festivala vještina za život

U povodu Svjetskog dana vještina mladih, u petak 15. srpnja predstavljena je kampanja “Vještine za život – putokaz za bolji svijet“  te je najavljen Festival vještina za život, koji će u Lovincu od 29. srpnja do 1. kolovoza okupiti više od 2000 djece mladih, izviđača iz Hrvatske i svijeta. 

Organizatori i partneri ponudit će više od stotinu besplatnih aktivnosti i radionica kojima će mladi moći razvijati nove vještine. Organizatori kampanje i festivala su Savez izviđača Hrvatske, Ravnateljstvo civilne zaštite, Hrvatski Crveni križ (HCK), Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) i Hrvatske zajednice tehničke kulture, rečeno je na konferenciji za novinare. Pokrovitelji su: Središnji državni ured za demografiju i mlade, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj Američka gospodarska komora i Messengers of Peace.

HGSS će podijeliti svoja znanja i sposobnosti

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić istaknula je kako je bitno da mladi ostaju na ovim područjima, da ih osvijestimo o prirodnim ljepotama Hrvatske i važnosti njihove zaštite te da stječu nova funkcionalna znanja i vještine. Pohvalila je održavanje ovog festivala u Lici gdje će se privući djeca i mladi ljudi iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva te na taj način omogućiti sadržaj mladim ljudima na području Like koji imaju možda manje mogućnosti i organiziranih društvenih aktivnosti. 

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut smatra kako je edukacija i priprema djece i mladih za životne izazove izuzetno bitna u vremenu kada smo svjedoci raznih kriznih situacija i događaja, primjerice požara, poplava i nevremena, odnosno klimatskih promjena uslijed globalnog zatopljenja. Moramo biti spremni odgovoriti  na te pojave i djecu s dobar medij za prihvaćanje novih znanja i sposobnosti. 

Pročelnik HGSS-a Josip Granić rekao je da će HGSS podijeliti svoja znanja i sposobnosti te da je njihov temeljni zadataka osim spašavanja i prevencija kroz edukaciju. “Sezona je izazovna, intervencije su svakodnevne i mi smo za njih spremni”, naglasio je Granić.   

Poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske Dan Špicer istaknuo je kako žele pokazati što su vještine za život i zašto su važne, pogotovo za djecu i mlade i to na festivalu prvom takve vrste u Hrvatskoj i šire. “Želimo da mladi i djeca izbruse svoje vještine za život, nauče nove i da ih znaju primjenjivati”, pojasnio je. 

Robert Markt (HCK) rekao je kako žele podijeliti iskustva sa kolegama kako bi imali socijalno kompetentnu djecu spremnu za život u ovom i nadolazećem dobu.  

Predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Damir Tomić rekao je da je smanjenje tehničkog odgoja na školski sat tjedno nešto što si kao društvo znanja ne možemo dopustiti naglasivši da je zato projekt izuzetno važan.

Stric pivo

Pročitajte još