Našice – Ultramaraton od Tovarnika do Sarajeva – „U susret hodočasniku mira Svetom Ocu papi Franji“

tovarnik1

tovarnik1

Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika organizirala je povodom posjeta Svetog Oca pape Franje Bosni i Hercegovini u Sarajevo, 6. lipnja 2015. godine ultramaraton pod nazivom „U susret hodočasniku mira Svetom Ocu papi Franji“.

 

Ultramaratonci, među  kojima je bio i naš gradonačelnik Krešimir Žagar, su u dva dana štafetno istrčali 270 km od Tovarnika do Sarajeva te tako doprinijeli tom povijesnom događaju. Utrka je organizirana na sjećanje velečasnog Ivana Burika, tovarničkog župnika koji je ubijen 8.10.1991. godine u svom Tovarniku jer ga nije želio napustiti. Ubijen je baš na dan proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske.

tovarnik2

Svake godine upravo u čast Ivana Burika trči se i memorijalna utrka od Vukovara do Tovarnika, dužine 27 kilometara na kojoj redovito sudjeluju i našički trkači. Dvanaestorica odabranih trkača iz Đakova, Nove Gradiške, Osijeka, Slatine te Našica, koji inače sudjeluju na toj memorijalnoj utrci, dobili su priliku spojiti Tovarnik i Sarajevo u čast papi Franji, ali i kao glasnici istine o Ivanu Buriku. Naime, papi Franji i kardinalu Puljiću nosili su poklon – knjigu o životu i stradanju velečasnog Ivana Burika. Knjiga je na talijanskom jeziku da bude što dostupnija svetom ocu i to u čast njega, ali i svih ubijenih i nestalih Hrvata, branitelja i civilnih žrtava u Domovinskom ratu. „U Sarajevo nismo mogli krenuti s ljepšom nakanom od te da kao glasnici nosimo poruku mira o velikom značaju i shvaćanju žrtve svih naših stradalih u ratu. Mir je toliko potreban Bosni i Hercegovini i svima nama nakon svih žrtava i stradanja“, rekao je gradonačelnik Žagar.

 

Start ultramaratona bio je iz Tovarnika 3. lipnja u 9 sati, a dolazak na cilj u Sarajevo bio je 5. lipnja u 10 sati. Pokrovitelji i sponzori ultramaratona su Ministarstvo branitelja RH, Vukovarsko-srijemska županija, Grad Našice, Općina Tovarnik, Općina Bogdanovci, Općina Jarmina i tvrtke Agro-Tovarnik i Ferivi Sport.

tovarnik4

„Uz nas dvanaestoricu koji smo istrčavali dionice, bilo je i četvero ljudi u organizaciji koji su nam pomogli oko sigurnosti i svega o čemu nismo mogli sami skrbiti tijekom trčanja, poput smještaja, hrane i pića. Na taj način smo se nesmetano mogli posvetiti svojim dionicama i trčanju. Svatko od nas 12 istrčao je od 40 do 70 kilometara. Osobno moje dionice su iznosile ukupno 46 kilometara, i bilo je prilično teško trčati po vrućem i suhom vremenu, obično oko podneva i na teškim terenima oko Kladnja i Olova, gdje su teške uzbrdice i nizbrdice. Imao sam čast preći granicu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine kod Županje i Orašja i dotrčao sam prvi do Vogošća, mjesta 12 kilometara udaljenog od Sarajeva. U Vogošću smo prespavali kako bismo u petak ujutro trčali i do same nadbiskupije, gdje smo prisustvovali na prijemu kod velečasnog kardinala Vinka Puljića. Sve skupa utrka je trajala 21 sat i kroz to vrijeme smo istrčali 277 kilometara“, u detalje je objasnio gradonačelnik sve izazove i teškoće koje sa sobom donosi ovako duga utrka. „Cijelo vrijeme o nama je brinula prvo hrvatska policija, a zatim na bosanskom teritoriju njihova policija. Mogu reći da se sve događalo pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, da smo imali praktički  predsjedničku zaštitu. Pratnja se sastojala od 3 policijska vozila ispred i iza trkača te policijskog motora uz trkače. Zbog nas su zaustavljali promet, i imam samo riječi hvale za njihovu organizaciju i razumijevanje kojem su nam pratili i sigurnost koju su nam pružali. Nije jednostavno trčati po zavojitim i brdskim cestama na relaciji Tovarnik, Vinkovci, Županja, Orašje, Srebrenik, Lukavac, Kladanj, Olovo, Vogošće i Sarajevo. Cijela organizacija i inicijativa potekla je od udruge Ante Starčević koja djeluje u Tovarniku i koja je organizator utrke Vukovar – Tovarnik, a Antun Ivanković je predsjednik te udruge koja skrbi ne samo o društvenom i kulturnom životu Tovarnika i cijelog vukovarskog kraja, nego na najljepši mogući način brine da se ne zaborave žrtve vukovarskih branitelja i  velečasnog Burika.“

tovarnik3

Gradonačelnik i ultramaratonac Krešimir Žagar se osvrnuo na posjet kardinalu Puljiću: „Kardinal Vinko Puljić poklonio nam je 40 minuta svoga vremena u petak u kada je sve bilo u znaku dolaska pape Franje. Uza sve obveze i pripreme oko tog dolaska on je odvojio vrijeme s nama u svojoj rezidenciji popričati i opustiti se te nam je prenio ushit dolaska Pape, ali nam je ispričao i o stradavanju katoličkih svećenika u Bosni i Hercegovini. Taj susret će mi ostati u vrlo lijepom. Naravno iskoristio sam priliku ispričati mu o životu u Našicama, o našičkim stradanjima te sam mu poklonio našičku monografiju te isto tako očekujemo da kad bude na području Hrvatske da možda dođe i do našeg grada te se sam uvjeri u ljepote Našica.“

{gallery width=150 height=100}Slike_tekstovi/2015/6mjesec/10/v1{/gallery}

Pročitajte još