Na požarištu u Osijeku krenulo uzorkovanje vode, tla i poljoprivrednih kultura

Požarište u prostoru tvornice Drava International jučer je u pratnji župana Ivana Anušića, gradonačelnika Ivana Radića i predstavnika službi Civilne zaštite obišao i potpredsjednik Vlade RH i ministar branitelja Tomo Medved.

„Dogovorili smo određene korake kako smo najavljivali i u komunikaciji s premijerom. Sutra ujutro gradonačelnik i ja ćemo potpisat zahtjev prema ministru unutarnjih poslova Davori Božinoviću za proglašenje ekološke katastrofe na području Osječko – baranjske županije zbog stradanja od požara, kao i emisije dima, koji će vjerojatno još nekoliko dana trajati.” – rekao je župan Anušić.

Kvaliteta zraka, prema DHMZ-u, u gradu Osijeku je zadovoljavajuća

Požarište je pod kontrolom, a zgarište se zatrpava zemljom kako bi se potpuno zaustavila emisija štetnih plinova. Župan je ovom prilikom istaknuo i zahvalu vatrogascima s područja Osječko – baranjske te susjedne Vukovarsko – srijemske županije koji su nadljudskim snagama zaustavili širenje požara i time spriječili još veću katastrofu.

„Kvaliteta zraka, prema DHMZ-u, u gradu Osijeku je zadovoljavajuća. Kvalitetu ćemo pratiti i dalje. Bitno je za napomenuti da je gradska tvrtka Vodovod Osijek priopćila kako je voda u Osijeku također na zadovoljavajućoj razini kao što je i bila. Radnike tvrtke Drava International koji su iz Nepala, Grad Osijek smjestio je u gradsku dvoranu Jug II, u kojoj se i dalje nalaze. Trenutačno je požar pod nadzorom od jučer navečer. Gradske tvrtke, županijske tvrtke, kao i neke privatne tvrtke su dale svoju mehanizaciju i u tijeku je nasipavanje požara zemljom kako bi se ovo izdimljavanje što prije zaustavilo, odnosno smanjilo. Naši vatrogasci odradili su nadljudski posao.” – kazao je gradonačelnik Radić.

Ministar i potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved zahvalio je vatrogascima i svih službi na promptnom reagiranju te županu, gradonačelniku i gradskom i županijskom Stožeru civilne zaštite što su kvalitetnim upravljanjem svim službama spriječili još veću katastrofu.

„Cilj je što prije zaustaviti izdimljavanje i da policija može nesmetano provesti očevid, a s ciljem utvrđivanja svih okolnosti nastanka požara, upravljanja ovim pogonom, pristupa i rukovanja tim opasnim materijalom, tu je bio i veliki broj stranih državljana smještenih neposredno u pogonu. Puno je ovdje elemenata koji će zahtijevati detaljnu istragu i utvrđivanje svih organizacijskih oblika, propisa, nalaza inspektorata i je li bilo propusta i uslijed čega je došlo do požara.” – rekao je Medved i dodao kako će mjere potpore Vlade i zahtjeve Grada i Županije Vlada će razmotriti i, kao i u drugim ranijim sličnim slučajevima poput požara i poplava, pružiti potporu u skladu s procjenama na razini garda i županije.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko – baranjske županije krenuo je i s uzorkovanjem vode, tla i voća i povrća te drugih poljoprivrednih kultura na području zahvaćenom dimom.

Pročitajte još