Na Dan hrvatske knjige otvoreno jedanaesto izdanje manifestacije Noć knjige 2022.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu je u povodu današnjeg Dana hrvatske knjige te sutrašnjeg Svjetskog dana knjige i autorskih prava otvoreno višednevno 11. izdanje manifestacije Noć knjige.
 
Uz čestitke u povodu Dana hrvatske knjige, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik Krešimir Partl je istaknuo sveobuhvatnost, interdisciplinarnost i multimedijalnost te manifestacije.

Prošlu 2021. godinu hrvatska je Vlada proglasila Godinom čitanja

„Okupljajući veliki broj sudionika različitih profila iz cijele Hrvatske, donoseći različite programe namijenjene svim generacijama publike, Noć knjige prisutna je ne samo fizički kroz tiskane knjige u knjižarama i knjižnicama, već i u elektroničkom obliku – u medijima i na društvenim mrežama ulazeći na taj način u svaki kutak naše zemlje i našeg postojanja.“ –  rekao je državni tajnik ističući kako suvremeni pristup i korištenje digitalnih tehnologija jamče opstanak knjige i čitanja u društvu koje se kontinuirano mijenja i razvija.
 
„Prošlu 2021. godinu hrvatska je Vlada proglasila Godinom čitanja, ne zato da bi s dolaskom nove godine čitanje zaboravili, smatrajući da smo ga odradili, već s namjerom da još više raspirimo čitateljski žar koji svaka Noć knjige također nastoji i pomaže očuvati.“ – podsjetio je državni tajnik Partl te dodao kako Ministarstvo kulture i medija kao vjerni pokrovitelj manifestacije Noći knjige, u kontinuiranom dijalogu i suradnji sa svim dionicima knjižnoga lanca i cijele kulturne scene, osigurava financijsku i institucionalnu te programsku podršku svim kvalitetnim inicijativama te nastoji promicati knjigu i čitanje s uvjerenjem u njihovu važnost za očuvanje vlastitog jezika, odnosno nacionalnog kulturnog identiteta.

Za najmlađe je objavljena i ukrajinsko – hrvatska početnica

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske podržalo je dvije humanitarne inicijative pa će tako biti otkupljen veći broj knjiga ukrajinskih pisaca i knjiga na ukrajinskom jeziku, koje će biti darovane hrvatskim knjižnicama za potrebe izbjeglih Ukrajinaca. Za najmlađe je objavljena i ukrajinsko – hrvatska početnica, a nakladnici su pozvani da u ovoj godini tiskaju najmanje jednu knjigu na ukrajinskom jeziku.
 
Okupljene su pozdravili i glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Ivanka Stričević te predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK Slavko Kozina kao predstavnik organizacijskog odbora Noći knjige. Rezultate istraživanja o čitanosti i kupovini knjiga u Republici Hrvatskoj predstavila je Tamara Kraus iz agencije Kvaka,  a Vanja Jurilj iz Hrvatske udruge školskih knjižničara proglasila je pobjednike natječaja za učenike osnovnih i srednjih škola pod nazivom I nedovršeni svijet uznemirujem svojom slobodom.
 
Više od 150 narodnih knjižnica, više od 100 knjižara, antikvarijata i nakladnika, 300 škola te vrtići, fakulteti, kazališta, mjesni odbori, učenički domovi, domovi za starije osobe i kulturni centri sudjelovat će na ovogodišnjem izdanju manifestacije s više od 1200 programa i akcija u 250 gradova i mjesta diljem Hrvatske.
 
Ovogodišnja tema propituje slobodu te knjigu kao prostor slobode u velikom rasponu mogućih interpretacija – od cenzure i autocenzure do kritičkog mišljenja i pjesničke slobode. Velik broj programa posvećen je dvjema važnim obljetnicama – 100. obljetnici rođenja jedne od najvećih hrvatskih književnica Vesne Parun i 400. obljetnici rođenja velikog francuskog književnika Molièrea.
 
Noć knjige i ove godine nastavlja akciju Knjiga svima i svuda pa će tako u gotovo svim knjižarama, online trgovinama nakladnika i online knjižarama knjige biti dostupne po prigodnim akcijskim popustima u razdoblju od 23. do 30. travnja 2022. Program ovogodišnjeg izdanja potražite na: https://nocknjige.hr

Izvor: Ministarstvo kulture i medija; Foto: HINA

Pročitajte još