Ministarstvo RRFEU odobrilo još 11 milijuna kuna za EU projekte Osječko – baranjske županije

Osječko – baranjska županija podnijela je šest prijava na Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, a Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije odobrilo je 10.945.972,98 kuna kao bespovratna sredstva namijenjena za sufinanciranje provedbe tih EU projekata.

Danas, 6. rujna 2021. godine, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak uručila je županu Ivanu Anušiću šest navedenih ugovora, i to na gradilištu Gospodarskog centra na tzv. S cesti u Osijeku. Uručenju je nazočio i Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka.

Dodijeljeno je šest ugovora vrijednih gotovo 11 milijuna kuna

Ukupna vrijednost odobrenih sredstava za danas dodijeljene ugovore iznosi 10.945.972,98 kuna, od čega se 9.382.986,31 kuna odnosi na projekt izgradnje Zgrade 1. Gospodarskog centra u Osijeku. Ostatak sredstava raspodijeljen je na projekte energetske obnove zgrada Osnovne škole Petrijevci, OŠ Milka Cepelića Vuka – PŠ Beketinci, OŠ Matija Gubec Piškorevci, OŠ Josipa Kozarca Semeljci – PŠ Koritna te OŠ “Matija Gubec” Magadenovac.

“Danas smo dodijelili šest ugovora vrijednih gotovo 11 milijuna kuna u projektima u kojima je Osječko – baranjska županija nositelj i korisnik ugovora o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava. Dodjelu provodimo na gradilištu Gospodarskog centra jer se najvrjedniji ugovor (9,38 milijuna kuna) odnosi upravo na pomoć iz državnog proračuna u sufinanciranju izgradnje ovog Centra, odnosno dodijeljeno je Osječko – baranjskoj županiji kako bi pomogli u njihovom udjelu u sufinanciranju projekta.

Nadam se da će ova financijska injekcija pomoći u brzoj realizaciji Gospodarskog centra te da ćemo ga u narednih godinu dana vidjeti izgrađenog i potom u punoj funkciji i namjeni, a to je održavanje sajamskih i svih drugih manifestacija Grada Osijeka, povećanje broja sajamskih manifestacija te omogućavanje kvalitetnijeg sajamskog prostora malim i srednjih poduzetnicima, obrtnicima i OPG-ovima, a ujedno ćemo dati jednu novu vizuru Osijeku u ovom dijelu grada.” – kazala je ministrica Nataša Tramišak.

Gospodarski centar je projekt Osječko – baranjske županije na području grada Osijeka

Najavila je kako će Ministarstvo uskoro podijeliti i druge ugovore za sufinanciranje EU projekata za područje Osječko – baranjske županije, odnosno još 49 ugovora čija je ukupna vrijednost više od 78 milijuna kuna, čime će se značajno podržati općine i gradove te njihova komunalna društva da brže i bolje realiziraju europske projekte.

“Gospodarski centar je projekt Osječko – baranjske županije na području grada Osijeka, a Grad je partner na ovom projektu jer smo osigurali zemljište za izgradnju čija je vrijednost oko 26 milijuna kuna. Zajedničkom suradnjom Županije, Grada Osijeka i Vlade Republike Hrvatske konačno ćemo dobiti primjereno mjesto za razvoj i unaprjeđenje gospodarskih i sajamskih aktivnosti kojeg do sada nismo imali.” – rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin te zahvalio županu Ivanu Anušiću i Osječko – baranjskoj županiji što niz važnih i velikih županijskih projekata provode na području Grada Osijeka.

Župan Ivan Anušić naglasio je da je Gospodarski centar investicija koja je prijeko potrebna ne samo gradu Osijeku već i cijelom istoku Hrvatske.

“Uz danas uručene ugovore za izgradnju Zgrade 1. Gospodarskog centra, nastavljamo s radom i na projektima energetske obnove osnovnih škola. Projekt energetske obnove započeli još na početku prošloga mandata te smo obnavljali sve objekte kojima smo osnivač, dakle osnovne i srednje škole, domove za stare i nemoćne, domove zdravlja i đačke domove, a danas nam je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU uručilo i ugovore za energetsku obnovu zgrade pet osnovnih i područnih škola. Iako neki kritičari vole reći da je ovdje riječ o hladnim investicijama u infrastrukturu, Gospodarski centar je upravo suprotno.

Centar bi trebao generirati nove gospodarske i sajamske aktivnosti cijelog istoka Hrvatske, a svi pokazatelji ukazuju na trend rasta u Osječko – baranjskoj županiji i kad je riječ o broju zaposlenih, gospodarskim aktivnostima te konsolidiranoj dobiti čime je Županija došla na drugo mjesto u Hrvatskoj upravo po tom skoku.” – zaključio je župan. Dodao je kako je konačno suradnja s Gradom Osijekom odlična i na zadovoljstvo svih žitelja grada.

Pročitajte još