Ministarstvo graditeljstva subvencionira stambene kredite

zgrade2
zgrade2
Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja RH objavilo je uvjete pod kojima će subvencionirati stambene kredite. Ovu mjeru ministarstva, o kojoj se dosta govorilo u medijima predstavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar.
Počev od 4. rujna, kad će Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objaviti javni poziv, građani mlađi od 45 godina koji ne posjeduju nekretninu, ili posjeduju jednu nekretninu, a žele veću, moći će se prijaviti za subvencioniranje stambenog kredita u kojem će im država kroz prve četiri godine otplate kredita plaćati polovicu mjesečne rate. Na raspolaganju je 35 milijuna kuna pa će APN subvencije odobravati  dok bude imala novaca, pri čemu se očekuje da će na ovaj način biti kupljeno oko 1500 nekretnina, bilo starih ili novih.
Država će kroz prve četiri godine otplate kredita plaćati polovicu iznosa rate, kazao je ministar  Predrag Štromar. Dobije li obitelj tijekom tog razdoblja i prinovu,  subvencija se produljuje za još dvije godine, što znači da će ovo biti i demografska mjera. Ako podnositelj zahtjeva ima invaliditet veći od 50 posto, subvencija se produžava za godinu dana, na ukupno pet.
zgrade1
Za komentar za naš portal zamoli smo i našeg sugrađanina, pomoćnika ministra graditeljstva i prostornoga uređenja  RH Zdravka Vukića koji je rekao: ” Ovo je jako dobar zakon koji će pomoći svima onima koji žele riješiti svoje stambeno pitanje ili za one mlade obitelji koji žele povećati svoj životni prostor, a i sama je mjera i demografska. Nadam se da će se što veći broj potencijalnih korisnika subvencije javiti i sa područja Slavonije jer je potrebno da mlade obitelji ostanu na tom području.”
APN je subvencioniranje dogovorio s ukupno deset banaka koje su građanima spremne ponuditi kredite uz efektivnu kamatnu stopu od najmanje 3,04 do najviše 3,75 posto, što je i najveća dozvoljena kamata u ovom programu. Ta će se kamata plaćati kroz prve četiri godine otplate, nakon čega u iduće dvije godine također ne smije poskupjeti za više od deset posto. Krediti će biti nuđeni i u eurima i u kunama, pri čemu će najnižu kamatu u eurima nuditi HPB, od 3,04 posto, a u kunama PBZ, od 3,35 posto.

Nakon HPB-a, najjeftiniji će euro kredit biti kod OTP-a i Splitske banke, uz kamatu od 3,14 posto pa, na trećem mjestu, kod PBZ-a, od 3,15 posto, dok će poslije PBZ-a, najpovoljniji kredit u kunama nuditi Erste banka, od 3,47 posto efektivne kamatne stope pa Karlovačka banka, čija će EKS iznositi 3,49 posto. Jeftinije kredite od komercijalnih nudit će još Podravska banka, ZABA, Raiffeisen banka i Istarska kreditna banka Umag. Bilo je još zainteresiranih banaka te jedna stambena štedionica, koje su se natjecale za sudjelovanje u programu, no nudile su više od zakonski dozvoljenih 3,75 posto EKS-a.

Više detalja o ovome možete pronaći na službenim stranicama Ministarstva graditeljstva.

Pročitajte još