Metodom bez iskopavanja saniraju se cjevovodi u cijelom gradu Našicama

U sklopu projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Našice“ izvedena je najzahtjevnija CIPP instalacija dužine 250 metara u ulici Ruđera Boškovića.

CIPP metoda osigurava čist i brz rad

Prema Ugovoru Izgradnja linijskih objekata u gradu Našicama Grupa 2. Sanacija sustava odvodnje grada Našice metodama bez raskopavanja radove izvodi tvrtka IND-EKO d.o.o. iz Rijeke. Instalacija u Ulici Ruđera Boškovića dužine je 250 m, promjera 1000 mm, te obuhvaća 4 dionice kanalizacijskog cjevovoda na Sjevernom kolektoru u Gradu Našicama. CIPP metoda obnove kanalizacijskih cjevovoda podrazumijeva sanaciju cjevovoda bez iskopavanja, instaliranjem fleksibilne, smolom impregnirane cijevi, koja se uslijed instalacijskog tlaka oblikuje po originalnom cjevovodu.

IND-EKO d.o.o. etablirana je tvrtka u području zaštite okoliša u Hrvatskoj i šire, a jedan od segmenata našeg rada je sanacija kanalizacija i cjevovoda tehnikama bez raskopavanja tako zvanom CIPP metodom. Efekti rada su brza izvedba, bez ometanja građana i konkurentnost. Danas radimo sanaciju glavnog kolektora širine metar i dužine 250 metara, gdje će se od točke A do točke B postići potpuna nepropusnost. Posebnost našeg rada je i nepostojanje spojeva. Pripremu soft linera radimo u našim pogonima, kojeg dizajniramo prema potrebi, svaka dionica koju radimo ima svoje „odijelo po mjeri”. Upravo ova dionica u Našicama najveća je rađena CIPP metodom u ovoj godini na prostoru cijele Europe i ponosni smo na to.” – rekao je Ilija Šmitran direktor tvrtke IND-EKO iz Rijeke. Namjenski pripremljeni CIPP liner za ovu dionicu proizveden je u pogonu tvrtke IND-EKO d.o.o. i teži 25,9 t te je u cijelosti Hrvatski proizvod i djelo stručnjaka IND-EKO d.o.o.

Radovi bez zatvaranja ulica i prometa

Sanacija cjevovoda dužine 250 m u ovako kratkom periodu ujedno je i najveća prednost CIPP tehnologije. Zbog toga je ova metoda bila savršeno rješenje za radove na području Grada, istaknuo je gradonačelnik Krešimir Kašuba naglasivši kako tijekom dosadašnjih radova nije bilo nikakvih prigovora građana.

„Projekt Aglomeracije jedna je značajna investicija u iznosu od 208 milijuna kuna, a tvrtka IND – EKO koristi novu tehnologiju sanacije kanalizacijskih cijevi. Pomoću ove metode bez raskopavanju saniraju se cijevi postavljene prije pedesetak godina i, moram naglasiti, zahvaljujući njoj ne dolazi do zagađenja podzemnih voda. Ovim načinom rada ne idemo na uštrb kvalitete života naših sugrađana. Također, projekt Aglomeracije Našice dovesti će vodu do svakog kućanstva na području Grada Našica. Sam projekt je započeo 2019. godine potpisivanjem ugovora o početku radova, a zadnji smo nedavno potpisali i njime završavamo s projektima vodoopskrbe i kanalizacijskog sustava. Proteklih godina smo imali niz problema poput puknuća cjevovoda zbog svoje dotrajalosti, a ovim ćemo projektom sanirati kako vodovodne tako i kanalizacijske instalacije.” – rekao je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Završava sanacija Sjevernog kolektora

Sanacijom navedene dionice, uspješno se privode kraju aktivnosti Izvođača na Sjevernom kolektoru kao najzahtjevnijem dijelu projekta Izgradnja linijskih objekata u gradu Našicama Grupa 2. Sanacija sustava odvodnje grada Našice metodama bez raskopavanja.

U tijeku su radovi na sanaciji dugačke i zahtjevne dionice od 250 m – jedinstvene u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. Ova je sanacija važna zbog smanjenja infiltracije oborinskih voda u ovaj kolektorski sustav. Ova je mreža stara pedesetak godina, a ovom će sanacijom produžiti njen vijek trajanja. Nakon ovoga radovi se sele u centar Grada Našica te naselja Urbarija, ulice Braće Radić i J.J. Strossmayera čime ćemo kompletirati ovu sanaciju. Odlučili smo se na ovu vrst sanacije pošto ona štedi vrijeme i resurse.” – rekao je zamjenik voditelja projekta Aglomeracija Našice Damir Farkaš.

Ukupna vrijednost projekta „Poboljšanje vodno komunalne infrastrukture aglomeracije Našice“ iznosi 207.823.212,50 HRK, a najveći udio u sufinanciranju dolazi iz sredstava Europske Unije, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Pročitajte još