Mamurni ste? Imamo nekoliko rješenja za vas

Nakon najluđe noći u godini, prvo jutro u 2024. godini nekako je najteže. Ipak, donosimo vam tradicionalne recepte za mamurluk.

Riba, mlijeko ili tripice

U Njemačkoj se nakon mamurluka jede kisela ili marinirana haringa, koju Nijemci zovu Rollmops. Zalogaji od tankih fileta haringe omotanih oko komada luka ili kiselog krastavca jedu se za doručak. Tripice ili fileke najviše koriste Rumunji kao lijek protiv alkoholnih tegoba. Također, ih se smatra lijekom i u Meksiku i Turskoj, a i u mnogim drugim zemljama. U Rumunjskoj se one spravljen tako da se skuhaju u jako masnoj vodi s korjenastim povrćem, češnjakom, octom i vrhnjem. Poljski tradicionalni lijek protiv mamurluka temelji se na kiselom, bilo kiselom mlijeku ili nečim još jačim poput naljeva od kiselih krastavaca ili octa.

Klin se klinom izbija

U našim krajevima poznata je i ona „Klin se klinom izbija”, a o njenoj točnosti govore i zapisi poznate srednjovjekovne medicinske škole. Doktrina tadašnjih stručnjaka poučavala je prema izreci: “Ako te uvečer vino svlada, popij još malo ujutro kako bi se izliječio”.

Foto: ilustracija

Pročitajte još

This will close in 8 seconds