Kvalitetni inhalatori za djecu i bebe

Ukoliko astma nije adekvatno liječena, može biti jako opasna. Uz pravilno liječenje astma vašeg djeteta bit će pod kontrolom, a ono može živjeti bez brige i opterećenja!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEIako astma može utjecati na ljude svih dobi, djeci je potrebna posebna pozornost. Roditelji djece oboljele od astme znat će koliko je bolno vidjeti vaše dijete kako teško diše. Dobra vijest je da se uz pravilnu njegu astma vašeg djeteta može držati pod kontrolom.

Lijekovi za liječenje astme obično se daju pomoću raspršivača ili inhalatora, a to je uređaj koji djetetu omogućuje da udiše lijek tako da odlazi izravno u pluća. Kao roditelj, važno je upoznati se s lijekovima vašeg djeteta i kako ih pravilno primijeniti.

U daljnjem tekstu ćete više saznati o različitim vrstama lijekova protiv astme i ispravnom načinu uporabe inhalatora.

Kao što većina vjerojatno već zna, astma je kronično respiratorno stanje. Kod astme, bronhi, koji predstavljaju dišne putove u plućima, nabubre i sužavaju se što dovodi do otežanog djetetovog disanja i uzrokuje simptome poput kašlja, piskanja i teškog dolaska do daha. Simptomi astme mogu biti uznemirujući i mogu ometati svakodnevne aktivnosti vašeg djeteta. U nekim slučajevima nekontrolirana astma može dovesti do teških napada astme. Uzroci mogu su mnogobrojni, a neki od njih su pelud, grinje, kućni ljubimci, duhanski dim, štetočine, izmaglica ili drugi oblici zagađenja zraka. Osim samih lijekova, važno je dijete naučiti koji su čimbenici koji pokreću napade astme kako bi ih ono znalo izbjegavati i tako smanjivati mogućnost pojave napadaja i stresnih situacija.

Liječenje astme zasigurno će poboljšati disanje vašeg djeteta i smanjiti pojavu napadaja. Postoje dvije vrste lijekova protiv astme: dugotrajni kontrolori i lijekovi za brzo ublažavanje. Djeca koja imaju rjeđu pojavu simptomima astme dobivaju lijekove za ublažavanje na kratko, dok će djeca kod kojih se simptomi češće javljaju vrlo vjerojatno trebati lijekove za kontrolu (“prevenciju”).

Učenje o različitim lijekovima za astmu može biti izrazito zahtjevno, ali na taj način će roditelji puno lakše moći pomoći kontrolirati astmu svog djeteta. Također, vrlo je bitno znati kada pravilno koristiti svaki lijek kako bi se osiguralo svaka doza iskoristi svoj puni potencijal.

Kako djeluju kontrolni lijekovi?

Vašem djetetu možda će trebati svakodnevni kontrolni lijek su simptomi njegove astme učestali i teški. Dakle, kontrolni lijekovi će smanjiti oticanje u dišnim putovima pluća i tako spriječiti dugoročno pojavljivanje simptoma. Drugim riječima, ovi lijekovi sprječavaju pojavu teških napada astme. Kontrolori najčešće sadržavaju steroide i potrebno ih je uzimati svakodnevno čak i ako vaše dijete nema akutnih simptoma.

Kako djeluju lijekovi za ublažavanje?

Lijekovi za ublažavanje koriste se kada je potrebno hitno djelovanje. Ovi lijekovi opuštaju sužene dišne putove pluća i ublažavaju akutne simptome, a mogu se koristiti i za sprječavanje napadaja astme. Ukoliko je astma vašeg djeteta dobro kontrolirana, vjerojatnije je da će se ova vrsta lijekova morati koristiti samo kad je to prijeko potrebno.

Kako ispravno koristit inhalator?

  • Najprije skinite zaštitni poklopac s pufera, dobro protresite inhalator i napunite ga nekoliko puta dok ne izađe izmaglica.

  • Zatim čvrsto umetnite inhalator u kraj odstojnika. Zatim stavite masku na lice djeteta i pobrinite se da su usta i nos prekiveni. Pokušajte dobro zabrtviti kožu kako ne bi ušao zrak.

  • Važno je da dijete sjedi uspravno i lagano izdahne. Razmaknicu i inhalator potrebno je držati u razini kako se ne bi nakrivili prema gore ili dolje.

  • Pritisnite inhalator jednom da otpustite dozu lijeka u odstojnik. Nemojte vaditi napuhivač.

  • Dopustite svom djetetu da udahne i izdahne 5-6 puta.

  • Ukoliko su potrebne dodatne doze, ponovno protresite inhalator i ponovite postupak.

Ukoliko niste sigurni koji bi inhalator koristili, najbolje bi bilo da se također posavjetujete s liječnikom. Koju god opciju da vam on preporuči sigurno možete pronaći na Crosst.hr, modernoj medicinskoj online trgovini koja u svojem asortimanu ima ponudu inhalatora i za djecu i za bebe, a od vrsta nudi ultrazvučni, kompresorski i prijenosni Mesh inhalator.

Pročitajte još