Kvalitetna suradnja temelj napretka – Projekt „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Našice”

Na koordinacijskom sastanku svih sudionika projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Našice” izneseni su dobri rezultati rada, a posebno se istaknula kvalitetna međusobna suradnja kao temelj napretka. Cilj ovog projekta je unaprjeđenje postojeće kanalizacijske infrastrukture novom modernom tehnologijom radova bez raskopavanja.

Sastanak je vodio Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, istaknuvši kako je oduševljen stanjem projekta aglomeracije Našice koji je sada na čvrstim nogama.

„Status niti jednog od pet projekata aglomeracije na području Osječko-baranjske županije trenutno nije upitan. Primjerice Valpovo i Belišće nalaze se u fazi dinamičkog plana, u Semeljcima su donesene neke ključne odluke, a u Đakovu kada govorimo o mreži, ona je do konca godine gotova. Projekt Našice koji je imao niz problema, primjerice imovinsko-pravnih, danas ulazi u stabilne vode. Rezultat je to timskog rada, poticaja na suradnju i partnerskog pristupa između svih partnera, ali i Hrvatskih voda. Mi jesmo kontrolno tijelo, ali smo i partner. Ogromni doprinos trenutnom stanju dali su Željko Kovačević, direktor VGO Osijek i Fani Bojanić koja daje potporu ispred projekata financiranih od EU-a.

Potrebno je spomenuti i kolegu Zorana Đurokovića, koji kao generalni direktor Hrvatskih voda, posebno skrbi nad projektima u svojoj rodnoj županiji, Osječko – baranjskoj. Na mojem području dunavskog sliva, nema niti jedan župan koji je toliko angažiran oko projekata koje provode Hrvatske vode na terenu kao što je to gospodin Ivan Anušić, i na tome mu se zahvaljujem.” – rekao je po završetku sastanka Davor Vukmirić, te dodao da je glavni cilj u cijeloj Hrvatskoj iskoristiti priliku koju daje Vlada premijera Andreja Plenkovića. Silna sredstva treba pravilno iskoristiti, izgraditi infrastrukturu, poboljšati životne uvijete i stvoriti pretpostavke za gospodarski rast.

„Naša praksa je da imamo redovite mjesečne koordinacije na kojima analiziramo status projekta u jednoj konstruktivnoj, stručnoj ali i prijateljskoj atmosferi. Sve probleme stavljamo na stol i nastojimo ih riješiti. Sukladno tome, danas mogu sa zadovoljstvom konstatirati da će, nakon još nekih radova, praktično projekt aglomeracije Našice ući u fazu micanja iz upravnog postupka, i gdje ćemo govoriti samo o realizaciji projekta. Mogu također konstatirati da će svi radovi biti završeni do konca 2023. kada je konačni rok završetka ovog projekta.” – rekao je Željko Kovačević, direktor VGO Osijek Hrvatske vode.

Posebne pohvale usmjerene su na mještane

Topla i plemenita Slavonska duša, prikazuje se kroz projekt i u praksi. „Zahvaljujem mještanima svih općina i gradova u kojima se provodi projekt aglomeracije na području Osječko-baranjske županije. Izvođači s terena pohvaljuju srdačan doček mještana, koji ih ponude kavom, ponekad rakijom, vodom ili sokom. Oduševljava me takva suradnja, jer kod ovakvih projekata ljudi su nervozni, jer ipak raskopamo grad, selo, prašine i blata kao nikada. Stoga upućujem još jednom zahvale svim mještanima na iskazanom razumijevanju.” – dodao je Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda.

Glavni vodoopskrbni vod u Našicama skoro gotov

Predsjednik uprave Našičkog vodovoda d.o.o. Oto Dudjak istaknuo je vidljive radove na području našičkog područja kao i izgradnju 2 800 metara glavnog voda.

„Mogu izraziti zadovoljstvo što je aglomeracija započela sa vidljivim radovima, do sada smo radili na prikupljanju dokumentacije potrebne za izvođenje radova. Vodoopskrbi vod koji se proteže od vodocrpilišta u Velimirovcu do Markovca Našičkog, gotovo je završen. Položene su cijev u iznosu od 2 800 metara. To nam je bio jedan od važnijih projekata za snabdijevanje, gdje ćemo spriječiti puknuća glavnog cjevovoda koje je dovodilo do velikih nestašica vode. Posebno ističem zadovoljstvo s ponašanjem naših građana, ne stvaraju probleme, čak su i susretljivi prema izvođačima radova. To znači da su svjesni da će se ovim radovima postići još bolja kvaliteta života na ovom području.”- rekao je predsjednik uprave Našičkog vodovoda d.o.o. Oto Dudjak.

Na sastanku nije nazočio gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, no u njegovo ime dobrodošlicu okupljenima poželio je Božo Papac viši stručni suradnik za građenje.

Pročitajte još