Kroz projekt NATURAVITA od mina očišćeno 2.534 hektara Kopačkog rita

Završna konferencija projekta „Razminiranje, obnova šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko – dravskoj regiji – NATURAVITA“ održana je jučer (20. rujna 2023. godine) u Hotelu Osijek. Ukupna vrijednost prihvatljivih troškova Projekta iznosi 49.971.620,00 eura od čega 85 posto čine bespovratna sredstva EU – Kohezijskog fonda.

Nositelj projekta su Hrvatske šume d.o.o., a partneri Hrvatske vode, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Javna ustanova Park prirode „Kopački rit“. Cilj projekta je razminiranje, obnova i zaštita šuma, šumskog zemljišta i vodnih resursa u Parku prirode Kopački rit i dijelu Regionalnog parka Mura-Drava.

Ovim projektom Kopački rit i područje uz Dravu napokon će biti oslobođeno od mina

Sudionike Završne konferencije pozdravili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU Domagoj Mikulić, član Uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš, ravnatelj JU PP Kopački rit Ivo Bašić i direktor VGO Hrvatskih voda za sliv Dunava i donje Drave Željko Kovačević, a skupu su nazočili i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen, ravnateljica Uprave za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju u Ministarstvu poljoprivrede Renata Ojurović, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut i drugi uzvanici.

„Ovim projektom Kopački rit i područje uz Dravu napokon će biti oslobođeno od mina, tog zaostalog problema i zla iz Domovinskog rata. To će nam ujedno biti i veliki poticaj za razvoj turizma, poljoprivrede i svega što radimo na ovom području Osječko – baranjske županije. Čestitam i zahvaljujem svima koji su sudjelovali u projektu.” – rekao je župan Ivan Anušić.

Zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin kazao je kako je riječ o velikom projektu u svakom smislu, i financijski i površinom. „Osobito je važno što će do kraja ove godine cijela Osječko – baranjska županija biti slobodna od mina, a to puno znači za sve nas, za sigurnost svih građana i posjetitelja.” – poručio je.

Ovo je jedan od najvećih projekata u Hrvatskoj u zaštiti prirode – rekao je ravnatelj JU PP Kopački rit Ivo Bašić. „Uz povećanje sigurnosti, važno je naglasiti da je obnovljen i zaštićen dio šuma, a kroz posjetiteljsko – edukacijske centre bitno ćemo moći poboljšati sve što nam je zadaća, a to je i edukacija najmlađih o važnosti zaštite prirode. U projektu je iznimno značajna i Studija revitalizacije vodenog eko sustava močvarnog područja Kopački rit gdje ćemo kroz predložena rješenja poboljšati uvjete staništa i vrsta.” – naglasio je.

„Razminiranje površine od 25 četvornih kilometara je važno za područje Osječko – baranjske županije, ali i za Hrvatsku jer vraćamo ovo područje svim građanima i gostima. Ovo je primjer jako intenzivne i kvalitetne međuresorne suradnje, naravno s važnim osloncem na fondove EU gdje pogotovo posljednjih maksimalno koristimo sve mogućnosti sufinanciranja, što nas sve skupa brže dovodi do krajnjeg cilja.” – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Kroz projekt Naturavita od mina su očišćene površine od 2.534 hektara. Na razminiranom području pronađeno je i uništeno 5.611 eksplozivnih ostataka rata, provedena biološka obnova šuma na 868,27 hektara, izgrađeno 18 protupožarnih prosjeka, most na kanalu Barbara, završeni radovi na rekonstrukciji i opremanju Edukacijsko – posjetiteljskog centra, provedeno niz edukacija, napravljeno više studija, izgrađeno više vodomjernih postaja, provedeni monitorinzi i istraživanja prirode, flore i faune…

Pročitajte još