Krenuo je i 7. Memorijalni ultramaraton „Od velikog do malog Vukovara”

Uoči početka 7. Memorijalnog ultramaratona „Od velikog do malog Vukovara”, gradonačelnik Krešimir Kašuba tradicionalno primio je organizatore i sudionike ultramaratona te im ovim putem poželio dobrodošlicu i puno uspjeha na utrci. Na prijem kod gradonačelnika prije same utrke stigli su predstavnici URT „Nexe Team”-a Našice i njihov predsjednik Tomislav Gall, predsjednik i tajnik Udruge vukovarskih veterana Našice Davor Batrac Keks i Branimir Jokić, predstavnici Općine Sunja na čelu s predsjednikom Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Općine Sunja Ivicom Mikulićem, pripadnici Hrvatske vojske, zatim veteran specijalne policije iz Udruge specijalne policije „Grom” Karlovac Nikica Vrabac i drugi uvaženi gosti.

7. obljetnica ove memorijalne utrke

Cilj ove vrijedne utrke je zapaliti svijeću i „svjetlo Vukovara” donijeti u Sunju. Njome se spajaju ova dva mjesta, a ovom inicijativom se, također, promiču domoljubne i sportske vrijednosti gdje se istodobno prisjećaju presudnih trenutaka Domovinskog rata te žrtava iznimno hrabrih ljudi koji su položili život za očuvanje hrvatske neovisnosti.

Gradonačelnik s ponosom pozdravio sudionike

Gradonačelnik Krešimir Kašuba pohvalio je hvalevrijednu akciju našičke Udruge rekreativnog trčanja – utrku velike i vrijedne simbolike.

„Sedma je godina ultramaratona pod imenom „Od velikog do malog Vukovara” kojim obilježavamo stradanje Vukovara i Sunje. Ova inicijativa potekla je od predsjednika Našičke Udruge rekreativnog trčanja Tomislava Galla te njenih članova i danas mog slobodno reći da Grad Našice njeguje odlično prijateljstvo sa Sunjom. Kako su istaknuli gospodin Batrac i gospodin Jokić, izuzetno je važno promicati istinu o Domovinskom ratu, a posebno je važno mladima ponavljati priču kako se nikad ne bi zaboravila. Iz našičkog kraja je 27. rujna 1991. godine u Vukovar otišlo 67 branitelja od kojih se 18 nikada nije vratilo. Ovaj ultramaraton od 305 km također simbolizira žrtvu, a cilj nam je približiti mlađim generacijama što znači stvaranje države. U to vrijeme, naši branitelji u logorima su bili proglašeni teroristima i prošli su kroz velike strahote i takvo nešto se više nikada ne smije ponoviti. Stoga hvala svima koji su organizirali ovu utrku, a Grad će, kao i do sada, pružati potporu i siguran sam da će se ova tradicija nastaviti.” – naglasio je gradonačelnik Kašuba.

Neki maratonci su prošlih godina trčali preko 200 kilometara

Predsjednik Udruge rekreativnog trčanja „Nexe Team” Našice Tomislav Gall rekao je kako će u utrci na relaciji Vukovar – Sunja, u dužini od 305 kilometara sudjelovati pedesetak maratonaca.

„Sedmu godinu zaredom trčimo od Vukovara do Sunje, ukupno 305 kilometara s pedesetak maratonaca. Nećemo svi startati iz Vukovara – sudionici će nas čekati na određenim dionicama i neće nam biti lako. Utrku smo završili i prethodnih godina i puni emocija ćemo ponovo doći u našu Sunju gdje ćemo donijeti svijeću zapaljenu u Vukovaru. I nema stajanja jer se radi o štafetnoj utrci s izmjenama svakih 5 kilometara. Drugi sudionik preuzima svoju dionicu, ali većina njih trči više od jedne. Neki maratonci su prošlih godina trčali preko 200 kilometara, a očekujemo da će i ove godine biti dionica od preko 100 kilometara. Članovi Nexe Team-a će se ove godine malo pričuvati jer za tjedan dana imamo Državno prvenstvo u Plitvicama gdje planiramo nastupiti s našom ekipom i ciljamo na postolje. Svakako treba istaknuti kako je trčanje po noći teško, ali uz razumijevanje i oprez sigurno stižemo na cilj. Ove godine ponovno nam se pridružio gospodin Josip Ergović koji je i financijski pomogao ovu utrku. Posebno mu zahvaljujem na tome i vjerujem da nas u ovih 48 sati očekuje jedno jako lijepo druženje u spomen na sve poginule hrvatske branitelje.” – izjavio je predsjednik Gall zahvalivši se gradonačelniku Kašubi na dugogodišnjoj potpori i gostoprimstvu.

Predsjednik Udruge vukovarskih veterana Našice Davor Batrac Keks zahvalio se Nexe Team-u, gradonačelniku, prijateljima svojim suborcima, ali i suborcima iz Sunje. Istaknuo je važnost sjećanja na ljude s ovog područja, prijatelje koji su ostavili svoje živote u Vukovaru. Posebno je naglasio važnost održavanja maratona i uključivanja mladih te je istaknuo potrebu za evociranjem sjećanja na događaje iz 1991. godine i Domovinski rat. Batrac je izrazio i zadovoljstvo što se mlađe generacije uključuju u ovakve aktivnosti i što se prenosi sjećanje na tragične situacije iz 1991. godine napomenuvši da su svi dijelovi Hrvatske, od Dubrovnika do Vukovara, prolazili kroz teška vremena. „Naša je, lijepa je i samo je treba mladima ostaviti kako bismo išli naprijed.” – zaključio je predsjednik Batrac.

Također, predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata općine Sunja Ivica Mikulić zahvalio se gradonačelniku Kašubi kao i organizatoru Tomislavu Gallu što su svečano upriličili prijem u Našicama naglasivši kako se istina o Domovinskom ratu ne smije zaboraviti. Prije odlaska u Vukovar tradicionalno su izaslanstva Grada Našica, Općine Sunja, braniteljskih udruga, sudionika ultramaratona i organizatora zapalila svijeće na spomen – obilježju „Uskrsla Hrvatska” i na taj su način simbolično odali počast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima. A galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još