Kako spriječiti suvremene migracije mladih iz Slavonije i Baranje

U Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga Našice tijekom ove školske godine proveden je eTwinning projekt u kojemu su sudjelovale profesorica geografije Marta Božić, profesorica ekonomske grupa predmeta Danijela Puhanić, profesorica vjeronauka Nikolina Pavlović i profesorica geografije i povijesti Marina Međurečan te 20 učenika trećih razreda opće, prirodoslovno-matematičke gimnazije i ekonomske škole.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMES pripremama se započelo nakon otvaranja projekta na eTwinning platformi u rujnu 2020. godine. U projektu su sudjelovale četiri škole: Gimnazija Matija Mesić iz Slavonskog Broda, Srednja škola Antuna Matije Reljkovića iz Slavonskog Broda, Gimnazija Vukovar i SŠ Isidora Kršnjavoga Našice s 10 nastavnika i 73 učenika.

Ciljevi projekta

Ciljevi projekta bili su predstaviti lokalnu zajednicu i povezati s novim idejama i otvaranjem novih radnih mjesta koja će osigurati gospodarsku i demografsku budućnost našeg kraja, istraživati uzroke, učinke i posljedice migracija, educirati mlade ljude o pokretanju vlastitog posla (OPG, obrt), samozapošljavanju, EU fondovima i načinu iskorištavanja financijskih sredstava i potpora grada, lokalne zajednice i županije, pokazati na konkretnim primjerima načine poslovanja, upravljanja financijskim sredstvima te prepoznati ulogu i značaj novca i financijske pismenosti te razvijanje digitalnih, jezičnih kompetencija.

Ostvarena uspješna međupredmetna suradnja

Komunikacija je bila na hrvatskom jeziku na kojem su učenici izradili sve svoje radove te ih predstavili na eTwinning platformi – Twinspace. Učenici su upoznati s projektom na nastavi geografije, ekonomskih predmeta (Bankarstvo i osiguranje), povijesti i vjeronauka. Nakon toga su kreirali grupu na Messengeru, održali Zoom sastanke na kojima su se upoznali s načinom rada, te se podijelili u timove i dogovorili daljnje metode rada. Učenici su bili kreativni i služili se raznim digitalnim alatima, video editorima, Power Pointom, Canvom, Prezi alatom, Swayom, Adobe Sparkom. Također su odredili dinamiku rada po mjesecima i isplanirali odlaske na teren kao i intervjue, uvažavajući sve epidemiološke mjere. Ovim projektom se ostvarila uspješna međupredmetna suradnja.

Pročitajte još

Učitavanje...