Svečanim koncertom otvoren jubilarni 25. Memorijal Dore Pejačević

Svečanim koncertom otvoren jubilarni 25. Memorijal Dore Pejačević

Svečanim koncertom otvoren jubilarni 25. Memorijal Dore Pejačević

U prepunoj koncertnoj dvorani Osnovne glazbene škole “Kontesa Dora”, u subotu je, svečano otvoren jubilarni 25. Memorijal Dore Pejačević. Ta glazbeno – umjetnička manifestacija posvećena skladateljici Dori Pejačević održava se od 1987. godine, a jedini prekid u održavanju dogodio se u godinama Domovinskog rata. Svake godine memorijal okuplja vrhunske domaće, ali i strane umjetnike, a u njegovu održavanju kao organizatori sudjeluju Osnovna glazbena škola “Kontesa Dora”, Tamburaško društvo “Dora Pejačević” Našice i Zavičajni muzej Našice.

Ovogodišnji posebni gosti na otvorenju bili su glazbenici iz Beča, Josipa Bainac (sopran) i David Hausknecht (klavir). Sopranistica Josipa rodom je iz Vinkovaca, a svoj glazbeni put godinama gradi u gradu kulture Beču, gdje je ostvarila uspješnu internacionalnu solističku karijeru nastupajući sa svjetski priznatim orkestrima kao što su Camerata Hamburg u Njemačkoj, Simfonijski orkestar Krakowske opere u Poljskoj i drugi.

Njezin partner na klaviru David Hausknechti je sa samo 13 godina debitirao u prestižnoj praškoj dvorani Rudolfinum, a prošle je godine snimio svoj prvi nosač zvuka, svirajući djela Leosa Janaceka na obnovljenom klaviru samog skladatelja, restauriranom u Beču i pohranjenom u muzeju u Brnu. Ti umjetnici nastup u Našicama, priznaju, slučajno su dogovorili.

Privatni posjet skladateljičinu gradu odveo ih do OGŠ “Kontesa Dora”, u čiji ih je obilazak poveo Danijel Kopri. Dolaskom do koncertne dvorane za oko im je zapao klavir Steinway koji se nalazi na samom ulazu. Vidjevši njegovo stanje te nakon upoznavanja sa značajnom poviješću, odlučili su nastupiti u Našicama te pokrenuti lavinu drugih nastupa u Hrvatskoj, ali i Beču, kojima bi uz dobrovoljni prilog posjetitelja u skorašnjoj budućnosti osigurali sredstva za njegovu restauraciju. Na tom je klaviru svirala i skladala Dora, a svoju europsku turneju na njemu je odsvirao i muzicirao jedan od najvećih svjetskih pijanista Arthur Rubinstein.


„Osnovna glazbena škola “Kontesa Dora” ima neprocjenjiv dar i bila bi velika šteta da se on ne obnovi. Naime, iako star instrument, njegov se zvuk ne može usporediti ni s jednim suvremenim.” – ističe Josipa koja napominje da je zajedno s kolegama u Beču snimila dokumentarni film o Dori Pejačević koji se prikazuje u dvorcu Schönbrunn u Beču radi još veće popularizacije skladateljice.

Prošlogodišnji memorijal također se dotaknuo teme klavira Steinway o kojemu je predavanje održala muzikologinja Vilena Vrbanić. Jedina je želja ovog muzikalnog para, nakon odličnog koncerta, održati još jedan upravo u Našicama, i to na obnovljenom klaviru Steinway. Koncertu je prisustvovao i Akos Banlaky, skladatelj koji je skladao na stihove A. G. Matoša, a poveznica je to opet s Našicama jer je Matoševa majka rodom iz njih.

Foto: Dragoljub Siljanoski

Pročitajte još