„Ivanjski krijes” i veliki broj ekipa obilježili tradicionalnu Antunovsku grahijadu

Jučer je u Našicama održana Antunovska grahijada, tradicionalno natjecanje u kuhanju graha koje je privuklo čak 20 ekipa spremnih pokazati svoje kulinarsko umijeće. I ove je godine Grahijadu organizirala Udruga starih športova “Slavonac” Našice uz podršku Grada Našica i Turističke zajednice Grada Našice. Stjepan Konjetić, predsjednik „Slavonca”, izrazio je veliko zadovoljstvo značajnim brojem prijava te vremenskim prilikama koje su poslužile natjecatelje.

„Jako sam sretan zbog popriličnog broja prijavljenih ekipa i ovo je samo potvrda da je naša Grahijada postala istinski popularan i nezaobilazan događaj u Našicama, a ovim izdanjem, drugim po redu, postala je tradicionalna.

Naša Udruga zaista puno radi i odazivamo se na sve manifestacije u organizaciji Grada Našica pa i šire.” – izjavio je predsjednik Konjetić zahvalivši se Gradu i Turističkoj zajednici na dugogodišnjoj podršci i izvrsnoj suradnji zaključivši kako će grahijada i dalje rasti i privlačiti sve veći broj sudionika te posjetitelja iz godine u godinu.

Važnost Antunovske grahijade za lokalnu zajednicu

Gradonačelnik Krešimir Kašuba, kao i Turistička zajednica, prepoznavši važnost grahijade za lokalnu zajednicu, dali su potporu Udruzi starih športova „Slavonac” u organizaciji ovog iznimno uspješnog događaja.

„U sklopu obilježavanja Dana Grada održala se i 2. Antunovska grahijada koja je, također, od izuzetne važnosti za Našice. U odnosu na prošlu godinu ovo izdanje je privuklo gotovo duplo više natjecatelja i to je ono što je potrebno našim mještanima – jedno zajedništvo i druženje.” – rekao je gradonačelnik Kašuba koji je još istaknuo važnost očuvanja tradicije pohvalivši organizatore na njihovom trudu i predanosti.

Također, jučer se održala i manifestacija „Ivanjski krijes” u organizaciji Udruge za kulturu življenja DarNa Našice, 15. po redu. Kako navodi tajnik Udruge Julije Pepelko to je starokršćanski narodni običaj paljenja vatre povodom Ivandana ili Ivanja – svetkovine rođenja Ivana Krstitelja. „Ivanjski krijes” je i turistička manifestacija koja na osobit način potiče kulturnu, vjersku i ekološku svijest o ljepoti i raskoši svijeta, jedinstvu prirode i čovjeka, uz druženje i tradicionalno preskakanje ivanjske vatre, a svake se godine održava na drugoj lokaciji. Tajnik Pepelko se zahvalio i Gradu Našicama i Turističkoj zajednici Grada Našice na podršci s nadom da će se „Ivanjski krijes” iduće godine podići još stepenicu više.

Antunovska grahijada još jednom je pokazala svoju snagu, a svi sudionici i posjetitelji s nestrpljenjem očekuju sljedeću kao i nova kulinarska iskustva. A ove je godine najbolji grah pripremila ekipa „City Caffe”-a, drugi su bili „Vrečari Viljevo” dok je broncu osvojila ekipa NK „Lađanska”. Galeriju možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još