Ispred škole ponovno postavljena bista Ivana Brnjika Slovaka

Ispred školske zgrade u Jelisavcu ponovno je postavljena bista Ivana Brnjika Slovaka po kojemu škola nosi ime.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEOriginalna bista je srušena devedesetih godina, a novu bistu je izradila Tamara Sekulić, akademska kiparica, koja predaje Likovnu kulturu u školi. Bista je izrađena od bronce i vjerno prikazuje šesnaestogodišnjeg Ivana koji je preminuo od posljedica ranjavanja u Drugom svjetskom ratu.

Škola, ulica i KUD nose njegovo ime

Kako navode iz škole, Ivan Brnjik Slovak je rođen 1927. godine u Jelisavcu gdje je završio četiri razreda niže pučke škole i još dva razreda tzv. Opetovnice. Zatim je pohađao gimnaziju u Bačkom Petrovcu i u Osijeku. U trećem razredu gimnazije zatekao ga je Drugi svjetski rat te tada pristupa antifašističkom pokretu. Godine 1943. upao je u zasjedu u Velimirovcu, ranjen je i prevezen na Papuk gdje mu se gubi svaki trag. Navodno je na Papuku i preminuo, no gdje je sahranjen, nikada nije utvrđeno. Ivan je imao smisla za tehniku i elektroniku. Također je volio čitati, a knjige je posuđivao od najstarijeg brata koji je išao u školu u Osijek. Po njemu je nazvana Osnovna škola, glavna ulica i kulturno-umjetničko društvo u Jelisavcu.

Nastavak uređenja školskog dvorišta

Postavljanje biste ispred škole nastavak je dugoročnoga plana uređenja školskoga okoliša. Tijekom prošle godine obnovljeno je krovište i fasada, u ovoj je godini zasađeno ukrasno raslinje i izgrađena drvena sjenica, a u narednome se razdoblju planira uređenje sportskih sadržaja i asfaltiranje igrališta, navode iz škole.

Stric pivo

Pročitajte još