I danas bez novooboljelih na području OBŽ – Ostanimo oprezni i odgovorni

Danas (11. svibnja 2020. godine) održana je 72. sjednica Stožera civilne zaštite Osječko – baranjske županije na kojoj je razmatrana aktualna situacija u vezi pandemije koronavirusom, o čemu je potom na konferenciji za medije govorio načelnik Stožera Goran Ivanović.

Istaknuo je sljedeće:

70 uzoraka testirano je na virus COVID-19 u zadnja 24 sata u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek,

svi nalazi su negativni, što znači da 131 osoba ostao ukupan broj oboljelih od početka epidemije,

trenutno je u samoizolaciji 199 osoba,

u KBC-u Osijek hospitalizirano je sedam pacijenata, dva manje nego dan ranije (upućeni su na kućno liječenje), a niti jedan pacijent nije na respiratoru,

ukupan broj izliječenih osoba je 104,

ukupan broj preminulih je osam,

policija je provjeravala 29 osoba u samoizolaciji, a u jednom slučaju osoba nije zatečena na prijavljenoj adresi,

u nedjelju je bio zadnji dan kontrole e-propusnica za kretanje izvan granica županije. Provjereno je 2.561 osoba i svi su imali valjane dokumente.

 

Od noćas su stupile na snagu mjere treće faze popuštanja situacije vezano za COVID-19 koje je donio Nacionalni stožer, a jedna od mjera je ukidanje e-propusnica za kretanje po području Republike Hrvatske, osim za otok Brač, što će bitno povećati gospodarske i ostale aktivnosti na ovom području. Aktualne mjere su najbliže vremenu u komu smo bili do 19. ožujka te u ime Stožera želim zahvaliti svima koji su sudjelovali u toj priči, od zdravstvenih djelatnika, Zavoda za javno zdravstvo do medija i svih ostalih aktera. I dalje pozivam građane Osječko – baranjske županije da ne popuštamo u mjerama, nego da zaista ostanemo odgovorni. Polako, ali sigurno idemo prema kraju ove situacije.” – rekao je načelnik Ivanović.

 

Pojasnio je kako su mjere samoizolacije u ovlasti epidemiološke službe, pa i u narednom razdoblju kada dolazi do popuštanja i na tom planu, te – između ostalih novosti – osobe koje dolaze iz zemalja Europske unije više ne moraju u obveznu samoizolaciju. Slijedi revidiranje podataka o osobama u samoizolaciji, no tu mjeru se ne može samovoljno napustiti nego isključivo uz preporuku epidemiologa, zaključio je.

Pročitajte još