Hrvoje Šimić sudjelovao kao član OESS-a na Parlamentarnom obavještajno – sigurnosnom forumu u Londonu od 30.08. do 1.09.2023.

 

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a u sastavu voditelj Davor Bernardić, član Hrvoje Šimić te zamjenik člana Zvonimir Troskot, sudjelovali su na Parlamentarnom obavještajno – sigurnosnom forumu u Londonu od 30.08. do 1.09.2023., koje je organizirano uz domaćinstvo Donjeg doma Ujedinjene Kraljevine, na poziv predsjednice Odbora za vanjske poslove i članice Odbora za nacionalnu strategiju Alicie Kearns. Na forumu je sudjelovao i zastupnik Davor Ivo Stier, član Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora.

Događaj je okupio više od 290 sudionika iz 61 države. U formatu 17 panela razgovaralo se o globalnim obavještajno – sigurnosnim pitanjima te njihovom utjecaju na ukupnu vanjskopolitičku situaciju.

Izaslanstvo je na marginama Foruma održalo niz bilateralnih sastanaka

Forum u Londonu obradio je slijedeće teme: Prijeteći sigurnosni izazovi iz suprotstavljenih nacionalnih država, Nedopušteno financiranje, Globalni lanac opskrbe, Svjetska važnost tajvanskog tjesnaca, Kibernetička sigurnost: Primjer za nulto povjerenje, otpornost i regulaciju i Primjer za točne obavještajne i ostale podatke, Strateški minerali, Trgovina ljudima: zaštita djece od globalnih kriminalnih mreža, Vjerske slobode, Pranje novca u trgovinskom poslovanju, Afrička perspektiva, Kriptovaluta i digitalna imovina, Strana ulaganja suprotstavljenih strana, Svemirska sila, Tehnologija i inovacije: 5G, umjetna inteligencija i kvantno računalstvo, Rizik nacionalne države i budući utjecaj na sigurnost iz Kine, Rusije i Sjeverne Koreje i Energetska sigurnost.

Parlamentarni obavještajno – sigurnosni forum otvorio je njegov osnivač, američki kongresmen Robert Pitteenger uz predsjednicu vanjskopolitičkog odbora UK Aliciu Kearns, parlamentarca Donjeg doma UK i člana Upravnog odbora POS Foruma Boba Stewarta i američkog kongresmena Frencha Hilla.

Izaslanstvo je na marginama Foruma održalo niz bilateralnih sastanaka od kojih su najistaknutiji s predsjednicom Odbora za vanjsku politiku Aliciom Kearns, Delegacijom Bosne i Hercegovine u sastavu Marina Pendeš, predsjednica Odbora za obranu i nacionalnu sigurnost, Marinko Čavara, zastupnik u Zastupničkom domu BiH i Marin Vukoja tajnik Parlamenta Federacije BiH te kandidat za suca Ustavnog suda BiH, s delegacijom peruanskog Kongresa koju je predvodio predsjednik Komisije za vanjsku trgovinu i turizam Nivardo Edgar Tello Montes, i australskom senatoricom predsjednicom Zajedničkog odbora za korporacije i financijske usluge Deborah O’Neill. Na sastancima se razgovaralo vezano za teme panela Parlamentarnog foruma, o unapređenju međuparlamentarne suradnje, o suradnji unutar Parlamentarne skupštine OESS-a, o hrvatskoj zajednici i Hrvatima u državama sudionika sastanka te podršci Ukrajini u borbi za mir i cjelovitost te posljedicama rata posebno koje su vidljive i u odnosu na teme Foruma.

Parlamentarni obavještajno – sigurnosni forum u Londonu 23. je po redu održan od osnutka 2014.godine. Kongresmen Pittenger na čelu Upravnog odbora sastavljenog od parlamentaraca država saveznica SAD-a organizira okupljanje stručnjaka, članova Vlada i parlamentaraca. Vodeći su međunarodni sigurnosni forum koji pruža ekspertizu i suradnju među parlamentarcima i vladinim dužnosnicima kako bi se saveznici Sjedinjenih Američkih Država bolje upoznali s trenutnim globalnim sigurnosnim prijetnjama. Glavne teme koje su uključene u rad Foruma su kibernetička sigurnost, pranje novca temeljenog na trgovini, nezakonite financije, trgovina ljudima, 5G i kriptovalute.

Pročitajte još