Hranom protiv komaraca

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMES ljetom i visokim temperaturama dolaze i dosadni napasnici kao što su komarci. Osim što nam noću svojim zujanjem ne daju spavati, zadaju iritantne ugrize koji frustrirajuće svrbe. Stari ljudi znali su govoriti da osoba koju komarci „vole” ima „slatku krv”, no, što to ustvari znači? Naime, sve što unosimo u organizam očituje se na našoj koži, bilo izgledom ili mirisnom tekućinom. Ono što jedemo utječe na promjenu našeg mirisa, a upravo je oštar njuh jedno od glavnih obilježja komaraca. Neki mirisi za komarce su neodoljivi, a to se uglavnom odnosi na slatke namirnice. Međutim, postoje i mirisi koji su za ove male napasnike nepodnošljivi i koji će ih zasigurno otjerati od vas.

 

Češnjak

Istina je da previše češnjaka ne odbija samo komarce, već uzrokuje loš zadah koji tjera sve oko vas. Međutim, pokazalo se da je ovo zapravo izrazito dobra prirodna zaštita od komaraca jer sadrži spoj alicin koji nakon konzumiranja isparava kroz pore na koži. Tako se gubi osobni miris, a insekti bježe od mirisa češnjaka. Češnjak se može miješati uz razna jela, ali stručnjaci savjetuju da ga je najbolje jesti sirovog. Sličan učinak imaju i crveni luk, poriluk te vlasac, koji također ispuštaju alicin.

 

Čili papričice

Čili papričice sadržavaju kemijski spoj kapsaicin, koji im daje prepoznatljivu ljutinu. Možda nije najbolja hrana za ljetne dane jer zagrijava tijelo, ali ispuštanjem svoga mirisa ovaj sastojak tjera komarce od nas. Upravo zato što je poznat po svome nadraživanju, ovaj sastojak u mnogim dijelovima svijeta služi kao prirodni insekticid. Čili papričice mogu se dodati u bilo koje jelo, od variva, rižota, pa sve do pizze. Ipak, potrebno je obratiti pažnju na količinu, jer pretjerana konzumacija čili papričica kože imati loše posljedice.

 

Rajčica

Ne biste vjerovali, ali ova sočna i ukusna namirnica koja se koristi kao salata i dodaje mnogim jelima upravo zbog svojih pozitivnih svojstava ima mogućnost prirodne zaštite od komaraca. Naime, rajčica je bogata vitaminom B1 i taninom, što ju čini odbojnom za komarce. Ipak, neka vas ne iznenadi ako kojim slučajem i zadobijete ugriz, a u tom slučaju mjesto ozljede možete tretirati sokom od rajčice.

 

Jabučni ocat

Svojim svojstvima jabučni ocat također utječe na promjenu osobnog mirisa. No, za razliku od primjerice češnjaka, jabučni ocat ne utječe na osobni zadah. No, kako ga konzumirati? Jednom dnevno uzmite žlicu jabučnog octa s medom ili ga pak dodajte u salatu i komarci će vas zaobilaziti u širokom luku.

 

Koju hranu izbjegavati?

Nakon što smo naveli kojim se namirnicama možete zaštititi od komaraca, navest ćemo i one koje ih privlače, a koje biste svakako trebali izbjegavati ako ne želite bliske susrete s komarcima. Prije svega to je pivo koje čak i u najmanjim količinama privlači komarce poput magneta. Zatim, slana hrana zbog posljedične proizvodnje velikih količina mliječne kiseline također našu kožu čini plodnim tlom za komarce, dok slatka hrana, da se zaključiti, komarce privlači zbog velike količine šećera. Ovakve namirnice ne morate potpuno isključiti iz prehrane, ali konzumirajte ih ipak malo rjeđe u ljetnim mjesecima, kako zbog borbe protiv komaraca, tako i zbog općenitog zdravlja.

Stric pivo

Pročitajte još