Gradsko vijeće Našica: Niz novih projekata i rebalans proračuna

Održana je redovna 8. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica, a ovog puta sjednica se po prvi puta mogla pratiti u  izravnom prijenosu na internetskoj stranici Grada Našica te je tako bila otvorena za javnost.

Na konstruktivnom aktualnom satu vijećnička pitanja gradonačelniku Krešimiru Kašubi postavili su vijećnici Bruno Wolf, Josipa Knežić, Samir Haj Barakat, Hrvoje Pintarić, Branka Baksa, Zvonko Ibriks. Nakon rasprave, prešlo se na glasanje, tako je Gradsko vijeće prihvatilo sve 32 točke dnevnog reda. Sukladno tome jednoglasno je prihvaćen Zapisnik 8. sjednice Gradskog vijeća, odnosno točka prijedloga izmjene i dopune gradskog proračuna za 2022. Prijedlog je bez rasprave prihvaćen, a potom i Odluka o izmjenama Odluke o izvršavanju gradskog proračuna za ovu godinu. Gradsko vijeće je zatim, uz druge usvojene odluke, prihvatilo i prijedlog Odluke o prihvatu ponude za prodaju građevinskog zemljišta u Industrijskoj zoni u Našicama. U nastavku je prihvaćeno niz izvješća za prošlu godinu, a nastavno je donesena odluka o dodjeli javnih priznanja Grada Našica u ovoj godini.

Prijenos uživo sa sjednice

Vijećnica Josipa Knežić (SDP) u pisanom obliku postavila pitanje koliko je sredstava izdvojeno za kružne tokove te zašto dio Šipovca nema kanalizaciju.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba odgovorio je da je za 4 kružna toka izdvojeno 141.640,00 kuna, što je bila najjeftinija opcija te da je za uređivanje bila potrebna procedura jer je većina kružnih tokova na državnoj cesti. Napomenuo je da Šipovac ima kanalizaciju i svu potrebnu infrastrukturu, a bez kanalizacije je par domaćinstava te će se taj problem adekvatno riješiti aglomeracijom i ostalim projektima.

Vijećnik Samir Haj Barakat (SDP) uputio je inicijativu da se jedna klupa u gradu oboji u dugine boje jer je upravo mjesec lipanj posvećen ljudima koji su žrtve nasilja samo zato što su drukčiji po svojoj orijentaciji. Gradonačelnik je odgovorio da će inicijativu razmotriti te ustvrdio da su Našice siguran grad te da su nasilja koja su se događala bila izdvojeni slučajevi.

Vijećnika Haj Barakata zanimalo je koliko koštaju “Našičke novine” porezne obveznike te hoće li to biti našičke novine ili politički izvještaj. Prokomentirao je i da to nisu prve našičke novine kako ih se predstavlja već da su postojale i prije. Gradonačelnik Kašuba je odgovorio da će novine biti tiskane kvartalno, u nakladi od 5.000 primjeraka za svako kućanstvo, kako bi bilo informirano o događanjima u gradu, a cijena po nakladi je 10.000 kuna. Gradonačelnik se izjasnio da nije davao upute vezane uz izradu novina.

Vijećnika Hrvoja Pintarića (HDZ) interesiralo je postoji li plan za uređenje jezera u Velikom parku te u kojoj je to fazi. Gradonačelnik je odgovorio da je to u planu i da će biti realizirani svi potrebni radovi.

Sportsko – rekreacijski centar

Nezavisni vijećnik Zvonko Ibriks pitao je u kojoj je fazi dugo očekivani projekt sportsko – rekreacijskog centra. Zanimalo ga je zemljište nekadašnje tzv. stare škole te ovom prilikom tražio da pronađe i javno objavi ugovor o kupnji tog zemljišta te o obvezama koje je kupac preuzeo. Gradonačelnik je rekao da se za sportsko- rekreacijski centar traži idejno rješenje te se o svemu razgovara s NEXE d.d., Županijom i na državnoj razini. Centar će – najavio je – obuhvaćati teniske terene, bazen i sportsku dvoranu radnog naziva “NEXE arena”. A spomenuti ugovor će se dostaviti.

Vijećnica Branka Baksa (HDZ) upitala je za projekt nekadašnje IMK Slavonije ali i okvirne termine realizacije, odnosno svi detalji oko projekta. Također, iznimno se zahvalila gradonačelniku što su se počeli rješavati problemi u Markovcu.

Gradonačelnik je izvijestio o sastanku u Ministarstvu državne imovine na kojem je dogovoren daljnji postupak jer objekt još nije darovan Gradu. Izjasnio se kako će to biti multifunkcionalni prostor za mlade i za ranjive skupine, a odradit će se nominacija na EU projekte te je istaknuo da je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije dosad za dokumentaciju izdvojilo 1.800.000,00 kuna.

Osvrt na prošlu sjednicu 

Vijećnicu Vanju Horvat (SDP) upitala je jesu li izmjene zbog kojih je oporba napustila prošlu sjednicu Vijeća, poslane na ocjenu ustavnosti, a pitala je i koliko će koštati obilježavanje Dana Grada.

Odgovorila joj je pročelnica Manuela Pintarić koja je napomenula da je odluka poslana Ministarstvu pravosuđa, a nakon odgovora svi će biti obaviješteni te ukoliko bude nepravilnosti, one će se morati otkloniti.
Gradonačelnik Kašuba odgovorio je na pitanje o proslavi Dana Grada te istaknuo da je Dan Grada zapravo promidžba Našica. Program obilježavanja je započeo krajem svibnja i traje do početka srpnja, a procijenio je da će okvirno koštati oko 150 000 – 200 000 kuna. Podsjetio je gradonačelnik kako seove godine većina manifestacija odvija po prvi puta.

Vijećnika Wolfa (HNS) zanimalo je tko će sanirati oštećenja sportskih terena u parku nastalih posljednjih tjedana, gradonačelnik je odgovorio da su tereni još u fazi garancije koja treba pokriti i sanaciju nastalih oštećenja. Prijedlog izmjena i dopuna gradskog proračuna za 2022. prihvaćen je bez rasprave, međutim postao je glavnom temom rasprave sljedeće točke, a to je bio prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o izvršavanju gradskog proračuna za ovu godinu.

Vijećnik Bruno Wolf (HNS) diskutirao je o čestim rebalansima koji jasno prikazuju da Grad nema cilj i viziju. Gradonačelnik Krešimir Kašuba odgovorio mu je kako je pomislio da će vijećnik čestitati na rebalansima jer upravo oni pokazuju da se u Gradu itekako radi, da se nominiraju projekti i da su skroz nova događanja.

Vijećnik Samir Haj Barakat (SDP) istaknuo je kako rebalans dokazuje da je, strateški gledano, proračun loše isplaniran te prokomentirao treba li čestitati i na novom kreditnom zaduženju. Gradonačelnik je ustvrdio da je vođenje Grada izuzetno kompleksno pitanje, a Magdalena Vidaković Gelenčir (HDZ) je to potvrdila pojašnjenjem da je potrebno mijenjati strateški dokument prema Nacionalnoj strategiji za oporavak.

Gradsko vijeće je, uz brojne druge odluke, prihvatilo i prijedlog Odluke o prihvatu ponude za prodaju građevinskog zemljišta u Industrijskoj zoni u Našicama, uz druga izvješća za prošlu godinu. Prihvatile su se i odluke vezane za priznanja Grada Našica u ovoj godini, a to su Zahvalnica, Nagrada i Nagrada za životno djelo Grada Našica koje će se uručiti na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, na sam Dana Grada – u ponedjeljak.

Lijep uvod u svečanu sjednicu povodom Antunova

Predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar istaknuo je kako ova već 8. sjednica, u manje od godinu dana, pokazuje koliko puno i brzo rade Gradska uprava i gradonačelnik jer je prije u tom razdoblju bilo 4-5 sjednica.

“Mislim da je gradonačelnik odgovorio, kao i pročelnici, te razjasnio sve točke dnevnog reda. Zapravo je ovo zaista lijep uvod u svečanu sjednicu koja nas vrlo brzo očekuje. Uz sve vijećnike očekujemo niz gostiju i građana Grada Našica te posebno one građane i sugrađane koji će biti nagrađeni zahvalnicama i nagradama za životno djelo. Ova Gradska uprava i gradonačelnik puno rade, a tome svjedoči da smo upravo okončali osmu sjednicu Gradskog vijeća za manje od godinu dana. Prije je prosjek bio četiri do pet sjednica godišnje, ovog puta smo imali niz točaka koje su indirektno tiču daljnjeg razvoja i napretka grada te se govorilo o rebalansu proračuna o kojem se puno pričalo i koje bi bilo sigurno zanimljivo donijeti jer se prikazuju nove investicije i proširuju postojeće investicije.” – istaknuo je Žagar.

Rebalans i važna pitanja 

Gradonačelnik Krešimir Kašuba poslije ove već osme sjednice je prokomentirao kako je aktualni sat bio konstruktivan, od čak 32 točke zbog niza projekata.

“Povodom Dana grada Našica, odnosno svečane sjednice koja će se održati u ponedjeljak dodijelit ćemo javna priznanja Grada Našice i zahvalnice te nagrade za životno djelo najzaslužnijima. Nakon ove sjednice moramo pojasniti rebalans proračuna u koji smo išli zbog niza projekata – konkretno se radi o rekonstrukcijama javne rasvjete  te Ulice Antuna Gustava Matoša. Također, dobili smo sredstva za rekonstrukciju ulice, ali isto tako i za uređenje centra grada. Počeli su i radovi vezani za aglomeraciju – radi se na glavnom magistralnom vodu, a s Županijskom upravom za ceste dogovoreno je frezanje asfalta od raskrižja Našičanke pa sve do Čimena – to jest vodotornja, a uz to Grad Našice će sudjelovati u uređenju parkirališnih mjesta. Ova sjednica je bila zaista konstruktivna te je na aktualnom satu bilo vrlo važnih pitanja koja su se protezala zadnjih mjeseci. Važno pitanje bilo je vezano za Šipovac, kao naselje koje navodno nema kanalizaciju, ali ovo je bila prilika da pojasnimo o čemu se točno radi – naselje Šipovac u Našicama ima kanalizaciju i kompletnu infrastrukturu, a radi se o par kuća uz usku zonu koje nisu imale kanalizaciju. Važno napomenuti da u sklopu aglomeracije će biti i to riješeno. Bilo je još niz pitanja vezano za održavanje parka i jezera, a u narednom periodu ćemo odraditi projektnu dokumentaciju za uređenje jezera.  Ulaganjem u park koji je lijepo uređen novom šetnicom, rasvjetom, uređenim vrtovima te igralištem dobili smo jedan novi i lijepi sadržaj koji je u ovim ljetnim mjesecima izrazito posjećen.” – kazao je gradonačelnik Kašuba te napomenuo da su u planu idejna rješenja ali i realizacije za niz novih projekata u skoroj budućnosti.

Pročitajte još