Gradsko društvo Crvenog križa Našice provodi projekt ZAŽELI I OSTVARI – FAZA II

U prostorijama Gradskog društva Crvenog križa održana je početna konferencija projekta ZAŽELI I OSTVARI – FAZA II, financirani iz sredstvima EU. Konferenciji su nazočile djelatnice te predstavnici Gradskog društva Crvenog križa uz partnere Centar za socijalnu skrb Našice i Hrvatski zavod za zapošljavanje područni ured Našice, kao i predstavnici iz Našičke razvojne agencije NARA.

Projektom će se zaposlit 12 žena

Projekt je započeo u 2021. godini, a od listopada žene rade u kućanstvima. Njihova glavna zadaća je pomoć u kućanstvu u smislu čišćenja te psiho – fizička potpora korisnicima.

„Projekt je financiran bespovratno iz sredstava Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a vrijednost mu je 1.113.600,00 kuna. Cilj je ublažavanje posljedica siromaštva starijih ljudi i socijalna isključenost. Projekt „Zaželi i ostvari – faza II” omogućuje zapošljavanje 12 žena pripadnica ciljane skupine s područja Grada Našice te općina Đurđenovac, Feričanci, Donja Motičina, Koška i Podgorač. One će brinuti o 72 krajnja korisnika starije životne dobi i osobama u nepovoljnom području koje pokriva Gradsko društvo Crvenog križa Našice.

Ženama zaposlenim na projektu omogućit će se osposobljavanje kako bi stekle nova znanja i postale poželjna radna snaga. Žene će završiti tečaj Računalnog operater s ciljem ostvarivanja dodatne konkurentnosti žena radi lakše zapošljivosti nakon završetka projekta.” – rekao je voditelj projekta, Dražen Stanić.

Izuzetna dugogodišnja suradnja

Okupljenim dionicima projekta obratila se na samom početku predsjednica GDCK Našice Zdenka Vukomanović te iznijela iznimno zadovoljstvo radom svih uključenih.

„Vrijednost ovog projekta je milijunska, no ona se ne očituje samo kroz novac nego i na razini humanosti koju promiče. Zahvalna sam svim partnerima s kojima ima dugogodišnju suradnju, posebice tu ističem Centar za socijalnu skrb Našice. Zahvalila bi se i svim našim volonterima, ravnatelju, voditeljima projekta, a posebno našim djelatnicama jer njihov rad uistinu ima poseban cilj, briga o starim i nemoćnima.” – rekla je Zdenka Vukomanović.

S njom se složila i ravnateljica Centra za socijalnu skrb Našice Mirjana Rajković.

„Suradnja Centra i GDCK-a Našice izuzetno je dobra, a kroz cijelu godinu surađujemo na velikom broju projekata. Nikad nas nisu odbili kada smo zatražili pomoć u vidu prehrambenih ili higijenskih potrepština. Nas uistinu vesele ovakvi projekti koji brinu o starijim osobama u njihovom kućanstvu, jer prema našim podatcima takve osobe najviše vole boraviti baš kod kuće. Isti podatci govore da i oni koji odlaze u institucije ili posebne smještaje nisu sretni.” – rekla je Mirjana Rajković.

Treći je ovo europski projekt

Ravnatelj Igor Feldi, napomenuo je da je ovo treći europski projekt Gradskog društva Crvenog križa Našice, a drugi projekt „Zaželi”.

„Od 2017. godine ovo nam je treći europski projekt koji provodimo, a ovo je drugo izdanje projekta „Zaželi” koji je u tijeku provedbe faze II. Stoga ovdje moram napomenuti izuzetno dobru suradnju s Našičkom razvojnom agencijom NARA koja nam je pripremala i pisala sva tri projekta i na koju se uvijek možemo pouzdati. Onu su nam podrška i u provedbi svih europskih projekata. Svi projekti su izuzetno važni, što za naše Gradsko društvo Crvenog križa Našice, ali i cijelo područje koje pokrivamo jer imamo puno korisnika koji su u potrebi. Sama pomisao da će im netko doći, otvoriti vrata budi jednu radost i iščekivanje tog trenutka.” – rekao je Igor Feldi i istaknuo izuzetnu važnost djelatnica na projektu koje su zapravo spona između obitelji i korisnika koji je u potrebi.

Pročitajte još