Grad Našice proslavio 795. rođendan svečanom sjednicom

Nakon svete mise i procesije te odavanja dužne počasti poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima u Našicama je održana svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu obilježavanja Dana Grada i blagdana sv. Antuna Padovanskog. Sjednica, koja se održala u konferencijskoj sali novoobnovljenog dvorca Pejačević, započela je projekcijom videa o Našicama i prigradskim naseljima. Čestitke Našičankama i Našičanima, povodom Dana grada te dobrodošlicu brojnim gostima zaželjeli su predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar i gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Na svečanoj sjednici nazočili su, među ostalim uzvanicima i izaslanik predsjednika Sabora RH i saborski zastupnik Goran Ivanović, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i župana Osječko – baranjske županije Josip Miletić, izaslanik ministra obrane Dalibor Bajči, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić, saborski zastupnik Vladimir Bilek, saborska zastupnica Jasna Vojnić, zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler, državni tajnik Domagoj Mikulić, predsjednica Skupštine Osječko – baranjske županije Ivana Bagarić, potpredsjednik Skupštine OBŽ i načelnik Općine Podgorač Goran Đanić, gradonačelnika Grada Donjeg Miholjca Goran Aladić, gradonačelnika Grada Valpova Matko Šutalo, predstavnika Grada Orahovice Tomislav Majetić, predstavnica Grada Pakraca Gabrijela Sabo Seleši, načelnik Općine Donja Motičina Željko Kovačević, predstavnici Općine Feričanci Marin Benić i Ivan Matulić, načelnika Općine Petrijevci Ivo Zelić i predstavnici Općine Sunja, počasni građani Grada Našica Branko Uvodić i general Mladen Markač, vijećnici Gradskog vijeća Grada Našica te mnogi drugi uvaženi gosti.

Gradske vlasti kontinuirano rade na poboljšanju uvjeta života

Dobrodošlicu okupljenima i ove je godine uputio predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar izrazivši uvjerenje kako će svi članovi Vijeća u narednom razdoblju, kao i do sada, dati od sebe ono najviše što mogu zauzimajući se za projekte koji su od općeg interesa za ovu zajednicu, a koji se privode i koji su privedeni kraju.

„Grad Našice neprestano se mijenja, a u posljednjih godinu dana dogodilo se mnogo pozitivnih promjena. Teško je nabrojati sve projekte koji su završeni ili su trenutno u tijeku, ali istaknuli bismo prekrasan film kojeg smo mogli danas vidjeti, a koji prikazuje ljepotu Našica i sve što se u našem gradu događa. Ove godine održali smo svečanu sjednicu u novoobnovljenom dvorcu Pejačević, gdje su gosti imali priliku upoznati svu njegovu ljepotu. Također, višenamjenska dvorana u potkrovlju, koja je godinama bila neupotrebljiva, sada je prekrasno uređena i koristi se za sastanke, konferencije i svečane sjednice. Zahvaljujem se i čestitam gradonačelniku i gradskoj upravi na njihovom izvanrednom radu u protekloj godini. Također, zahvaljujem se dobitnicima javnih priznanja koji su svojim doprinosom obogatili život našeg grada. Nadamo se da ćemo se i iduće godine okupiti, živi i zdravi, te nastaviti graditi bolju budućnost za Našice.” – izjavio je predsjednik Žagar.

Nastavak kapitalnih investicija

Gradonačelnik Krešimir Kašuba u ovoj svečanoj prilici je naglasio ključne projekte i uspjehe koji su oblikovali prošlost i sadašnjost grada Našica. Spomenuo je izgradnju novih infrastrukturnih objekata, ulaganje u obrazovanje i kulturu te razvoj turizma koji privlači posjetitelje iz cijele regije.

„Danas je za naš Grad poseban dan – obilježavamo 795. obljetnicu. Stojimo ispred dvorca, simbola naše kulturne i prirodne baštine, koji je nedavno prošao prvi veliki investicijski ciklus u kojem smo obnovili i Gregorovu vilu, dva trga, perivoj obitelji Pejačević i Aleju Lipa. Sada završavamo drugi ciklus, koji se fokusira na temeljnu infrastrukturu – aglomeraciju, odnosno dovođenje pitke vode u sva naselja i odvodnju otpadnih voda. Također, intenzivno radimo na poduzetničkom inkubatoru u industrijskoj zoni, Centru za starije te dječjem vrtiću na Urbariji. Ponosno ističem da bilježimo pozitivne pomake: broj djece u vrtiću raste, a broj obrtnika u Našicama povećava se iz godine u godinu. Također, Našice čini bogata mreža udruga – kulturnih, sportskih i tehničkih. Ove godine imamo čast biti domaćini Svjetskog prvenstva u šaranskom ribolovu, što će dodatno promovirati Našice. Turizam također cvjeta i, kada se okrenemo, vidimo promijenjenu vizuru grada i osjećamo optimizam. Naša temeljna strategija razvoja je demografska obnova – stvaramo uvjete za mlade obitelji. Školstvo, radna mjesta i stanogradnja ključni su za ostanak i napredak. Privatni investitori već koracaju prema izgradnji novih stanova.” – zaključio je gradonačelnik.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i župana Osječko – baranjske županije Josip Miletić u čestitci za Dan Grada istaknuo je kako Grad Našice u kontinuitetu raste, a naglasio je važnost ulaganja u mlade generacije i stvaranje poticajnog okruženja za njihov razvoj.

„S ponosom čestitam 795. rođendan grada Našica te uz obilje blagoslova na blagdan svetog Antuna uvjeren sam da će se dobre stvari nastaviti. Osječko – baranjska županija pružila je značajnu podršku u prethodnom razdoblju, kako financijski, tako i kroz partnerske odnose na brojnim projektima. Posebno bih istaknuo izgradnju Doma za starije čija je javna nabava sada završena. Županija je bila obvezni partner i pružila maksimalnu podršku. Također smo podržali razvoj industrijske zone, opremanje škola i bolnice. Našice bilježe pregršt investicija, a operativni timovi neprestano rade na poboljšanjima.” – istaknuo je dožupan Miletić.

Izaslanik predsjednika Sabora RH i saborski zastupnik Goran Ivanović je prenio poruke podrške i ohrabrenja za daljnji razvoj grada naglasivši važnost suradnje svih gradskih struktura s lokalnim gospodarstvenicima te žiteljima.

„U ime svih saborskih zastupnika iz ovog 11. saziva, te u ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, kao i u svoje ime, želim svim Našičankama i Našičanima čestitati Dan njihovog Grada. Antunovo je jedan od svetaca koji se ovdje u Slavoniji, Baranji i Srijemu posebno štuje i kojem se hodočasti. Našice, kao mali gradić kontinentalne Hrvatske, već je davno pronašao svoje priznanje i svoje mjesto pod suncem. Stoga svim osobama koje se trude da Našice budu ovako lijep grad, treba čestitati – gradonačelniku, predsjedniku Gradskog vijeća, gradskim vijećnicama i vijećnicima. S optimizmom gledamo naprijed i sigurno ćemo stvoriti još bolju Hrvatsku.” – izjavio je zastupnik Ivanović zaključivši kako je Antunovo jedno od najvažnijih datuma Slavonije te je svima poželio puno zdravlja i uspjeha u ovoj kao i u godinama koje su ispred nas.

Dodjela priznanja i nagrada

Najsvečaniji dio sjednice obilježen je dodjelom priznanja i nagrada kojima je Grad Našice i ove godine iskazao zahvalnost građanima, udrugama, ustanovama i gospodarskim subjektima koji su se u proteklom razdoblju istaknuli svojim osobitim uspjesima i iznimnim postignućima posebno značajnima za ovo područje.

Zahvalnica Grada Našica dodijeljena je Matici slovačkoj Jelisavac, Jakovu Solomunu i Goranu Galiću iz Zoljana, zatim Željku Borteku, Tomislavu Divjanoviću, Antonu Kukuruzoviću te Borisu Šteheru – svi iz Našica, Ivici Jančuli iz Jelisavca, Tomici Stojakoviću iz Zoljana kao i Marku Štefančiću iz Martina.

Nagradu Grada Našica primili su Jerko Bešlić iz Martina, Zlatko Krištof iz Jelisavca, Alen Krištofik iz Našica, Josip Kršan iz Našica, Željko Malovčak iz Markovca Našičkog, Branimir Markulić iz Našica, Ante Mulalić iz Jelisavca, Viktor Šafranak iz Lile, Humanitarna udruga Dar dobrote, magistar glazbene pedagogije Dean Kopri iz Martina te Miroslav Umiljanović, također iz Martina.

Nagrada Grada Našica za životno djelo dodijeljena je Borisu Paviću iz Našica, dobrovoljnom darivatelju krvi te posthumno Zvonimiru Ljubljanoviću iz Zoljana i Mirku Košturjaku iz Našica koji se, u ime nagrađenih, zahvalio Gradu Našicama što je prepoznao njihov dugogodišnji trud. Dobitnicima su nagrade uručili gradonačelnik Krešimir Kašuba i predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar,  program je vodila Tomislava Justić dok su u glazbenom dijelu programa nastupili članovi pjevačkog zbora HKD-a „Lisinki” Našice. A galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još