Grad Našice proslavio 794. rođendan svečanom sjednicom

U Našicama je održana svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu obilježavanja Dana Grada i blagdana sv. Antuna Padovanskog koja je započela projekcijom videa o našem gradu. Čestitke Našičankama i Našičanima, povodom Dana grada te dobrodošlicu brojnim gostima zaželjeli su predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar i gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Na svečanoj sjednici nazočili su, među ostalim uzvanicima i izaslanik predsjednika Sabora RH i saborski zastupnik Goran Ivanović, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i župana Osječko – baranjske županije Josip Miletić, zamjenik gradonačelnika Grada Našica i saborski zastupnik Hrvoje Šimić, počasni građani Grada Našica Vladimir Šeks i Mladen Markač, saborska zastupnica Nataša Tramišak, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić, saborski zastupnik Vladimir Bilek, potpredsjednik Skupštine OBŽ i načelnik Općine Podgorač Goran Đanić, vijećnik Skupštine OBŽ Vanja Prošić, vijećnici Gradskog vijeća Grada Našica te mnogi drugi uvaženi gosti.

Gradske vlasti kontinuirano rade na poboljšanju uvjeta života

Dobrodošlicu okupljenima i ove je godine uputio predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar izrazivši uvjerenje kako će svi članovi Vijeća u narednom razdoblju, kao i do sada, dati od sebe ono najviše što mogu zauzimajući se za projekte koji su od općeg interesa za ovu zajednicu, a koji se privode kraju.

„Danas proslavljamo 794. rođendan Našica čija je tradicija duboko utkana u Hrvatskoj i europskoj povijesti. Ona je utkana u kulturnom, vjerskom, glazbenom, ali i u gospodarskom smislu što se nastavlja i danas. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana grada predstavit ćemo sve ono što se činilo ne samo proteklu godinu dana već ono što činimo desetljećima. Gradske vlasti, iz godine u godinu, kontinuirano rade na poboljšanju uvjeta života stanovnika našičkog područja. To donosi velike izazove izazovi i danas je prilika da pred našim gostima i prijateljima pohvalimo rad gradske uprave, gradonačelnika, ali i svih onih koji su pridonijeli boljitku, a to su i djelatnici u kulturnom, sportskom životu, predstavnici udruga kao i gospodarstvenici.” – izjavio je Žagar naglasivši kako Našice iz godine u godinu postaju još ljepši i poželjniji grad za život.

Nastavljaju se velike investicije

Gradonačelnik Krešimir Kašuba u ovoj svečanoj prilici je naglasio ključne projekte i uspjehe koji su oblikovali prošlost i sadašnjost grada Našica. Spomenuo je izgradnju novih infrastrukturnih objekata, ulaganje u obrazovanje i kulturu te razvoj turizma koji privlači posjetitelje iz cijele regije.

„Na početku bih rekao kako se nalazimo u povijesnom trenutku novčanih ulaganja u Grad jer je u proteklih 6 godina u Našice investiran iznos veći od 100 milijuna eura – veći broj investicija je završen, jedan dio će biti gotov ove godine, a idućih godina investicije se, u velikom obimu, nastavljaju. Naime, počinjemo izgradnju Poduzetničkog centra u vrijednosti od 1,5 milijuna eura kao i vrtića vrijednosti od preko milijun eura. Nadovezao bih se na prethodnu rečenicu – naime, Grad Našice bilježi porast broja obrtnika u prošloj godini od 5%, a broj djece upisane u vrtić od 11% i to su sve pozitivni trendovi jedne od osnovnih strategija Republike Hrvatske, a to je demografska obnova. Također smo krenuli u projekt izgradnje Centra za starije i nemoćne, ali isto tako dovršeno je idejno rješenje Sportsko – rekreacijskog centra čiji je radni naziv „Nexe Arena”. U planu je da Poduzetnički centar bude gotov do 2026. godine kao i vrtić, a ove godine počinjemo s građevinskim radovima. Također, ove godine počinjemo i s izgradnjom stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje, njih 15.” – rekao je Kašuba istaknuvši kako proslava Dana Grada nije samo prilika za retrospektivu, ona također označava početak novih projekata i ambicioznih planova za budućnost Našica.

Našice je grad tradicionalnog načina života

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i župana Osječko – baranjske županije Josip Miletić u čestitci za Dan Grada istaknuo je kako Grad Našice u kontinuitetu raste, a naglasio je važnost ulaganja u mlade generacije i stvaranje poticajnog okruženja za njihov razvoj.

„Koristim ovu prigodu kako bih čestito 794. rođendan našega grada. Moram svakako naglasiti kako su u prethodnom razdoblju brojni projekti gotovi ili se privode svom kraju, a vrijedni su više od 100 milijuna eura dok će se budućim projektima još više podići kvaliteta života. Uz sve to, grad smo tradicionalnog, obiteljskog načina života. Želim svim obiteljima u Gradu Našicama bolji i kvalitetniji život, a naravno, podršku tome davat će i Osječko – baranjska županija kao i Vlada Republike Hrvatske sa svojim mjerama, ali i s mnogobrojnim budućim projektima.”- rekao je, između ostalog, dožupan Miletić.

Izaslanik predsjednika Sabora RH i saborski zastupnik Goran Ivanović je prenio poruke podrške i ohrabrenja za daljnji razvoj grada naglasivši važnost suradnje svih gradskih struktura s lokalnim gospodarstvenicima te žiteljima.

„Na početku svim građankama i građanima grada Našica želim čestitati njihov dan u ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića kao i u ime svih saborskih zastupnika, pogotovo zastupnika s područja četvrte i pete izborne jedinice. Ovi projekti koje ste ostvarili u Našicama samo od prošle svečane sjednice pa do danas su impresivni i to je znak da se može mnogo toga napraviti ako imate dobru projektnu ekipu, ako imate dobre i sposobne ljude u gradskoj upravi te ako ste, prije svega, zagovornik ostanka na prostoru Slavonije, Baranje i Srijema. Nije lagano, nije jednostavno, izazovno je, no ja bih rekao da su to ljudi koji su te izazove već savladali i koji dobro odrađuju svoj posao. Držimo se skupa i budimo jedno drugima potpora!” – izjavio je zastupnik Ivanović zaključivši kako je Antunovo jedno od najvažnijih datuma Slavonije te je svima poželio puno zdravlja i uspjeha u ovoj kao i u godinama koje su ispred nas.

Dodjela priznanja i nagrada

Najsvečaniji dio sjednice obilježen je dodjelom priznanja i nagrada kojima je Grad Našice i ove godine iskazao zahvalnost građanima, udrugama, ustanovama i gospodarskim subjektima koji su se u proteklom razdoblju istaknuli svojim osobitim uspjesima i iznimnim postignućima posebno značajnima za ovo područje.

Zahvalnica Grada Našica dodijeljena je: Slovačkoj kulturno – umjetničkoj udruzi „Franjo Strapač” Markovac Našički, Udruzi rekreativnog trčanja „Nexe Team” Našice, Katarini Bjelokapić, Slavici Horvat, Željki Horvat, Davoru Žačeku, Goranu Špeharu, Draženu Koprivčiću, Antoniju Ivaneku, Goranu Hajnalu, Tomislavu Gabajčeku – svi iz Našica zatim Zlatku Vuzemu iz Lile, Martinjanima Oliveru Šepčiću, Rudolfu Liliću, Renatu Kuzminskom i Krešimiru Nemetu te Miroslavu Firicu i Borislavu Buhi iz Markovca Našičkog.

Nagradu Grada Našica primili su Našičanka Zorica Mataković te Našičani Dejan Perasić, Ivica Gadi i Ivica Bošnjaković, iz Martina – Vlado Matanić, Željko Marjanović, Marijo Kranic iz Markovca Našičkog te Mirko Habel iz Jelisavca.

Nagrada Grada Našica za životno djelo dodijeljena je Mirku Tičiću iz Zoljana, Darku Šišanu iz Jelisavca, Borislavu Rukavini iz Martina te Našičanima Borislavu Jankoviću i Draganu Gužviću. Dobitnicima su nagrade uručili gradonačelnik Krešimir Kašuba i predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar.

Program svečane sjednice Gradskog vijeća su uvećali i vrlo zapaženo glazbeno oplemenili članovi zbora HKD „Lisinski” pod ravnanjem dirigenta Ivice Krajačića, polaznici Dječjeg vrtića „Zvončić” Našice, našički srednjoškolci, zbor SKUU „Franjo Strapač” kao i članovi OGŠ Kontesa Dora i Tamburaško društvo “Dora Pejačević” pod voditeljstvom Deana Koprija.

Proslava Dana grada Našica bila je prigoda koja je okupila zajednicu i podsjetila sve na vrijednosti koje čine ovaj grad posebnim. Ovaj važan događaj naglasio je koliko je važno surađivati i podržavati jedni druge. Sa svojim bogatstvom i ponosom, Našice su pokazale da su grad koji ima mnogo toga za slaviti. A galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još