Feričanci – Pjesma i vina Feravina povezala Maore i Hrvate

naslovna maori feravino

U sklopu turneje Tarara Croatian tour 2013. na koju su stigli iz Novog Zelanda, folklorni ansambl KRALJ TOMISLAV, muška klapa SAMOA i skupina TE IHI CONNECTIONS, obišli su podrume Feravina te degustirali nagrađena vina iz linija Dika i Miraz, kao i poznate slavonske specijalitete.

Maore, inače naviknute na otočna vina, oduševila su kvalitetna slavonska kontinentalna vina vinarije Feravino, koja su na londonskom Decanteru te Syrah du Mondeu osvojila međunarodne medalje i priznanja.

Gosti s Novog Zelanda posjetili su i novouređenu vincilirsku kuću „Goveđa glava“, reprezentativni objekt Feravina, gdje su izveli kratki program i pokušali dočarati pripadnost, identitet i uspomene.Tarara je maorski naziv za Hrvate, koji su se zbog obolijevanja vinove loze u Hrvatskoj početkom 20. stoljeća naseljavali na Novom Zelandu. Tu su na plodnoj zemlji počeli saditi lozu, i s vremenom su Hrvati postali najveći proizvođači vina na Novom Zelandu.

Maori i Hrvati skupa su radili i živjeli. Neki su doveli svoje žene iz Hrvatske, dok su se neki oženili sa domorotkinjama – Maorkama. Tako su stvorili jedinstvenu novu kulturu koja se održala do danas. Plesni rituali, trajno oslikavanje tijela i glazba povezali su te dvije kulture i stvorili novu, jedinstvenu. Tarara je i način pjevanja kojeg su Maori preuzeli kao svoj, stoga obožavaju hrvatske pjesme koje pjevaju s dušom.

I ovaj put dokazalo se da vino i pjesma nemaju granice.

{gallery width=250 height=166}Slike_tekstovi/2013/7mjesec/16/v1{/gallery}

Pročitajte još