Enologinja Feravina Lucija Kužir s veseljem iščekuje ovogodišnju berbu

U iščekivanju početka ovogodišnje berbe razgovarali smo s voditeljicom berbe Lucijom Kužir koja je svoju karijeru odlučila razvijati baš u Feravinu. „Berba je vrhunac svake vinogradarske proizvodnje. Sav trud, rad i predanost koju dajemo vinogradima tijekom cijele godine postaje vidljiv u vrijeme berbe. Iako je to najvažniji i najdinamičniji dio godine, također je i najveseliji. Poseban je osjećaj ubirati plodove vlastitoga rada. Ove godine doživjeli smo vegetaciju u vinogradu na jedan drugačiji način. Kad je zbog pojave epidemije koronavirusa sve stalo na dulji period, priroda nije. Priroda je odradila svoje, pupovi na lozi počeli su pupati, razvijati se, rasti, cvjetovi su se oplodili, grozdovi su se formirali i kreću u svoje dozrijevanje.” – rekla je enologinja Lucija.

Lucija se osvrnula i na klimatske uvjete ove sezone. „Što se tiče klimatskih uvjeta, svaka vegetacijska godina ima svoje određene izazove. Ovu godinu karakterizira blaga zima s malom količinom oborina, a početak vegetacije popraćen je velikim brojem sunčanih sati te malom količinom oborina, što je omogućilo nesmetano obavljanje poslova i kretanje vegetacije. Razdoblje padalina nastupilo je u dijelu svibnja i lipnju, ali u povoljnoj izmjeni sa suhim i sunčanim razdobljima. Trenutno je grožđe u fazi dozrijevanja.”

Kako bi sve pobrali u optimalno vrijeme, ekipi iz Feravina treba velika pomoć berača koji će svojim vrijednim rukama brati grožđe, te ovim putem voditeljica berbe poziva sve zainteresirane da se jave kontakt osobi Predragu Ćuiću na broj 098 427 661. Feravino nudi organizirani prijevoz, topli obrok svaki dan, sigurnu zaradu, a i veselu i ugodnu radnu atmosferu.

Foto: Ledora, Marko Čolić

Pročitajte još