DVD Zoljan proslavilo 70 godina rada – GALERIJA

dvd1
dvd1

Ovog vikenda u vatrogasnom domu u Zoljanu dobrovoljno vatrogasno društvo Zoljan obilježilo je 70. godišnjicu postojanja i rada.

Društvo je osnovano 18. kolovoza 1946. godine i kao vatrogasni ogranak DVD-a Našice dobili su na privremenu upotrebu 60 metara tlačnih cijevi te ručnu štrcaljku, a brojalo je nešto više od 30 članova. Godine 1954. započelo se sa izgradnjom vatrogasnog doma, koji je godinu poslije i otvoren. U 70-tim godinama prošlog stoljeća došlo je do osipanja članstva zbog odlaska pojedinaca u inozemstvo i radi zapošljavanja izvan Našica, pa je došlo i do smanjenja aktivnosti i zatišja u radu. Godina 1893 posebno je značajna jer je nakon godina mirovanja, obnovljen rad i od tada pa do danas DVD Zoljan uzdiže se u sve veće i spremnije društvo na ponos i dobrobit zajednice. Izgrađen je objekt u kojem su garaže, spremište i prostorija za sastanke.

„Godine 1983. započelo se sa pripremama za polaganje ispita vatrogasca te je od spomenutih 22 člana 13 položilo ispit za vatrogasca. Slijedeće 1984. godine imali smo i prve dočasnike, a 1986. i 4 časnika, te 2 vatrogasna suca. U narednim godinama Društvo se povećavalo, formiran je veći broj natjecateljskih ekipa koje završavaju i na županijskim natjecanjima, a najveće uspjehe ostvaruje ženska ekipa. U narednim godinama društvo se povećavalo, formiran je veći broj natjecateljskih ekipa, izlazilo se na puno veći broj službenih i KUP natjecanja te se skoro uvijek jedna od ekipa plasirala na županijsko natjecanje. Rezultati na tim natjecanjima bili su vrlo dobri prema broju članova Društva, ekipe su uvijek bile plasirane pri vrhu, a ekipa ženske djece bila je i županijski pobjednik.“ – navodi se u prigodnom referatu kojeg je pročitao dugogodišnji član DVD-a Zoljan Franjo Pavlović.

dvd3

Kroz proteklih 70 godina u Društvo je učlanjeno ukupno 246 članova. Danas broji 108 članova od kojih svaki na svoj način pomaže u radu DVD-a.

„U proteklih pet godina nabavljena je neophodna vatrogasna oprema, a potpuno je uređen i vatrogasni dom. Glavna aktivnost Društva odvija se na obuci članova za potrebite intervencije u gašenju požara, nastupe na natjecanjima i drugim aktivnostima, koje nisu izravno vezane uz vatrenu stihiju. To su aktivnosti usmjerene na pružanje pomoći ljudima u nevolji, primjerice u slučaju poplave (ispumpavanje bunara) ili koje druge elementarne nepogode.“ – istaknuto je na svečanoj sjednici održanoj povodom obilježavanja 70 godina postojanja DVD-a Zoljan.

dvd4

Proslavi su prisustvovali predstavnici mnogih prijateljskih vatrogasnih društava, počasni član i gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar, počasni član i županijski vijećnik Ivica Čeme, izaslanik osječko-baranjskog župana Hrvoje Šimić, predsjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije Nikica Mužević,  predsjednik Vatrogasne zajednice Našice Vlatko Gašić,  predsjednik DVD-a Našice Zvonko Ljubljanović i počasni predsjednik DVD Zoljan Antun Brož. Svi oni su zoljanskim vatrogascima čestitali njihov jubilej te pohvalili rad Društva.

dvd2

„Zoljan ne bi bio ovakav da nije bilo DVD-a. Danas imamo snažno vatrogasno društvo prepoznato u cijeloj Hrvatskoj, što svjedoči i ovaj velik broj gostiju na proslavi. Izražavam svoj ponos i zahvalnost svima koji su na bilo koji način ugradili sebe u aktivnosti, požarne i tehničke intervencije, ali i susrete i natjecanja. Nadam se da čete prebroditi materijalne i financijske teškoće, a to ste pokazali da znate svih ovih 70 godina.“ – rekao je gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar.

dvd5

Uz riječi zahvale, predsjednik županijske Vatrogasne zajednice Nikica Mužević, uručio je predsjedniku DVD-a Zoljan Željku Ptičeku plaketu Hrvatske vatrogasne zajednice i priznanje županijske VZ.

Uz čestitke i dobre želje za uspjesima u budućem radu, izaslanik župana Hrvoje Šimić poručio je da će Osječko-baranjska županija, sukladno propisima, zajedno uz Grad Našice i Mjesni odbor Zoljan, i ubuduće potpomagati rad DVD-a Zoljan, u okviru svojih mogućnosti. 

Počasni član Ivica Čeme pohvalio je kronološki pregled rada Društva, rekavši kako to izvješće čini vrijednim i kvalitetnim. Naglasio je kako ga posebno raduju rezultati ženskih ekipa na natjecanju, što je kvalitetna podloga da Društvo još dugo živi.

dvd6

U sklopu svečanosti dodijeljena su vatrogasna odlikovanja i priznanja te zahvalnice zaslužnim pojedincima, tvrtkama i ustanovama, ukupno 106.

Spomenica za 10 godina – Danijela Boltadžija, Ružica Korbar, Josipa i Tihana Mihaljević, Helena Ptiček, Marija i Mihaela Puhanić, Dario Koš, Marko i Matija Puhanić te Marko Štuka, kojem je uručena i brončana plamenica.

Brončana medalja – Hrvoje Brož, Darko Katruša (dobio i spomenicu za 30 godina), Branko Koš, Danijel Molnar, Franjo Silađi, Manuel Slivka i Marko Katavić koji je dobio i spomenicu za 20 godina.

Brončana plamenica – Zdravko Ocelić (dobio i srebrnu medalju), Branko Gull (dobio i spomenicu za 50 godina), Matija Anđelić, Josip Katruša, Martin Jakobek, Branko Markulić (dobio i spomenicu za 30 godina) i Tomica Stojaković (dobio spomenicu za 30 godina).  

Spomenica za 30 godina – Zdravko Forintić, Antun Ocelić (dobio i srebrnu medalju), Slavko Puhanić i Franjo Silađi.

Srebrnu plamenicu dobio je Ivica Čeme, srebrnu medalju Željko Stojaković, dok je zlatna medalja pripala Antunu Brožu, jednom od najzaslužnijih za dugogodišnji rad i očuvanje društva.

Posebno priznanja dobili su Željko Ptiček, predsjednik DVD-a Zoljan i Antun Brož, počasni predsjednik DVD-a.

{gallery width=200 height=133}Slike_tekstovi/2016/5mjesec/16/v3{/gallery}

Pročitajte još