DVD Jelisavac proslavio 90 godina rada

Najstarija udruga u mjestu Jelisavac, Dobrovoljno vatrogasno društvo proslavilo je 90 godina svoga rada. Društvo je osnovano u travnju 1931. godine, na inicijativu učitelja Zlatka Kralja koji je ujedno bio i prvi predsjednik.

Ono od tada radi za sigurnost sela, a 50-ih i 60-ih godina aktivno djeluje sudjelujući na brojnim natjecanjima. Za vrijeme Domovinskog rata dolazi do privremenog zatišja, nakon kojeg se posebno aktivira mladež i djeca. Od tada kontinuirano ulažu u sve članove, opremu, ali i dom kojeg su 2006. godine i renovirali.

Svečana sjednica

Na svečanoj sjednici okupilo se stotinjak prijatelja i suradnika vatrogasaca te predstavnika udruga iz sela, kao i drugih važnih gostiju.

„Slavimo 90 godina rada i postojanja našeg DVD-a Jelisavac. Duga je to tradicija vatrogastva u samom selu, a kroz društvo je prošlo jako puno generacija kroz velik broj ekipa. Danas brojimo oko 90 članova, tako da s ponosom nastavljamo tradiciju naših starih. Pokušavamo biti centar događanja u samom selu, a to nam i uspijeva. Do sada smo obnovili dom, uložili u opremu i vozila, a sve u suradnji s Gradom, Županijom i mještanima.” – rekao je ponosno predsjednik DVD Jelisavac Darko Kuric na otvorenju sjednice.

Aktivnosti jednog od starijih društava na ovom području, svakako na diku idu i gradonačelniku Krešimiru Kašubi koji je na poseban način istaknuo važnost vatrogasaca.

„Vašim dolaskom, u ovako velikom broju, pokazujete sinergiju zajedništva koju i očekujemo od vas. U zadnjih deset godina pratim vaš rad, a posebice zadnje dvije godine, i smatram da ste izrazito bitan čimbenik našeg društva. Vi ste oni koji ste pomogli u nedavnim poplavama, vas čak stotinjak. Učinili ste nas tada ponosnim i stvorili ste nam osjećaj sigurnosti u toj situaciji, kada smo bili bespomoćni. Mi u svakom trenutku stojimo uz vas, a vi nas i dalje činite ponosnima. Upućujem vam jedno veliko hvala i želim vam da što više vremena provodite na vježbalištima, a što manje na terenu.” – istaknuo je gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba.

U svom obraćanju predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Našica Vlatko Gašić istaknuo je izuzetnu suradnju s DVD-om Jelisavac, kao i njihov aktivan rad.

„DVD Jelisavac je vrlo značajna članica naše Vatrogasne zajednice. Oni su kroz ovih 90 godina uspješno i kvalitetno radili, a naša suradnja je na zavidnoj razini. Drago mi je čuti kad gradonačelnik izjavi da smo mi vrlo bitan čimbenik i da trebamo lokalnoj samoupravi. Mi vatrogasci smo zadovoljni s odnosom gradonačelnika i Grada Našicama, prema nama i ne sumnjam niti jednoga trenutka da će se takav kvalitetan odnos nastaviti i u godinama koje slijede.” – rekao je predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Našica Vlatko Gašić.

Čestitke Jelisavčanima uputili su i dožupan Josip Miletić, zapovjednik Vatrogasne zajednica Osječko – baranjske županije Zdravko Cvenić, predsjednik Mjesnog odbora Vedran Dervić i dopredsjednik Vijeća Slovačke nacionalne manjine Osječko – baranjske županije Franjo Kanđera.

Svojim dolaskom učinili su to predsjednik Vatrogasnog vijeća Javne vatrogasne postrojbe Našice Hrvoje Žiha, županijski vijećnik Vanja Prošić, predsjednik Matice Slovačke Vlado Hulak, zapovjednik JVP-a Danijel Matković te drugi ugledni gosti.

Dodijeljena priznanja

Nakon kratkog pregleda 90 godina rada, sjednicu je obilježila dodjela nagrada za vatrogasne veterane, zlatne, srebrne i brončane medalje te velik broj zahvalnica članovima, suradnicima i simpatizerima. Uvod u proslavu bila je pokazna vježba JVP-a Našice i Gradskog društva Crvenog križa Našice, a proslavu DVD-a Jelisavac svojim dolaskom podržalo je čak 19 dobrovoljnih vatrogasnih društava iz okolice.

[fts_facebook id=TVNasice album_id=245201484274624 posts=20 title=no description=no words=15 type=album_photos image_width=250px image_height=168px hide_date_likes_comments=no image_position_lr=0% image_position_top=0% popup=yes like_option_align=center slider=yes slider_speed=200 slider_controls_bar_color=#1069b3 slider_timeout=3000 slider_controls_text_color=#FFF scrollhorz_or_carousel=carousel slider_spacing=1px hide_like_option=no show_follow_btn_where=above_title like_box_width=500px slider_controls=arrows_and_numbers_below_feed slider_controls_width=500px slider_margin=”0px auto 2px auto”]

Pročitajte još