„Dobra knjiga u dobrom društvu“ u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

Pod motom Čitaj, uči, uživaj! u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održano je događanje pod nazivom Dobra knjiga u dobrom društvu u okviru istoimene inicijative izdavačke kuće TIM press za stvaranje platforme svih koji potiču čitanje kao važan oblik vlastitog znanja i razvoja te promicanje važnosti kulture dijaloga.

Sudjelujući u programu koji se održao na temu U globalnom dvorištu, uvodnim riječima obratio se i izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak. Podsjetio je na dugogodišnje aktivnosti Vlade RH i Ministarstva kulture i medija za razvoj čitateljske publike, ponajprije putem Nacionalne strategije poticanja čitanja, koja je najvidljivija bila u kampanji Godine čitanja.

Održana je i panel – rasprava o važnosti čitanja i prijenosa znanja u globalnom dvorištu

Istaknuo je kontinuirano unaprjeđivanje i prilagođavanje postojećih potpora koje osnažuju sve segmente knjižarskog lanca – od potpora autorima i prevoditeljima do raznih mjera, među kojima je i nedavno objavljeni novi model otkupa knjiga za narodne knjižnice. Najavio je novopokrenuti Panonski sajam knjiga u Osijeku u suradnji sa Zajednicom nakladnika i knjižara pri HGK-u i lokalnim partnerima te među ostalim podsjetio i na Javni poziv osnovnim i srednjim školama za videonajave knjiga – učeničke radove koji Ministarstvo provodi sada treću godinu zaredom.

U okviru programa održana je i panel – rasprava o važnosti čitanja i prijenosa znanja u globalnom dvorištu te povezivanja sa svijetom u kojem cijenimo svoju, ali i tuđu kulturu. Riječi je bilo o ulozi medija u poticanju čitanja, brendiranju u globalnom dvorištu te o dojmu koji ostavljamo u svijetu.

Pročitajte još