„Djetelina s četiri lista” – prvi europski projekt Udruge slijepih Našice


Udruga slijepih Našice od ove godine dio je europskih projekata, jer kako kažu uhvatili su zadnji vlak za početak prvog EU projekta pod nazivom „Djetelina s 4 lista”. Iako je prošlo tek nešto više od mjesec dana od početka aktivnosti, članovi udruge izuzetno su zadovoljni trenutnim rezultatima.

U izradi je i promotivni materijal, a izrađen je i CD kojim će slijepe i slabovidne osobe moći biti upućene u aktivnosti pružanja usluge videćeg pratitelja te s projektom “Djetelina s 4 lista”. Projekt za cilj ima pružanje usluga videćeg pratitelja u obliku prijevoza slijepih i slabovidnih osoba od njihove adrese do bolnice, institucija, ali i na neka od društvenih ili kulturnih događanja. Odvozili su 414 kilometara, a tijekom jednog mjeseca moguće je ostvariti vožnju od 800 kilometara.

“Cilj je projekta podizanje kvalitete života slijepim i slabovidnim osobama. Rad s korisnicima započeo je 13. srpnja kada smo zaposlili i dvije osobe, voditeljicu projekta Ivanu Pinter i Vesnu Grahovac, koja pruža uslugu videćeg pratitelja. Projekt je u potpunosti financiran od strane bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda u iznosu 443.335 kuna i traje do 13. lipnja 2021. godine.” – rekao je predsjednik Udruge Rolando Butković.

“Čast nam je obavijestiti da je iza nas 15 uspješnih radnih dana i mogu reći da smo privukli veću zainteresiranost slijepih i slabovidnih osoba. Odaziv korisnika je porastao te ih već sada imamo 13 sa važećom dokumentacijom. I dalje ćemo nastaviti raditi u svrhu poboljšanja kvalitete života naših dosadašnjih korisnika, a i onih koji će to tek postati i kojima je to potrebno. Također, u izradi je promotivni materijal, letci, plakati i banner, a do sada je izrađen CD kojim će slijepi i slabovidni članovi moći biti upućeni u naše aktivnosti, te se upoznati sa samim projektom.” – rekla je voditeljica projekta Ivana Pinter naglasivši da Udruga od sada ima i novo radno vrijeme od 7 do 15 sati, a dostupni su i putem telefona 614-397.

U osobnom kontaktu sa korisnicima je Vesna Grahovac koja pruža samu uslugu videćeg pratitelja za što je prošla edukaciju u Hrvatskom savezu slijepih.

“Do sada smo odradili desetak vožnji s različitim korisnicima. Polako se privikavamo jedni na druge, a svakom korisniku pristupam pojedinačno. Zajedno rješavamo, kroz vožnju, njihove probleme i strahove. Za sada nisam imala nekih neugodnih situacija, a pozitivna strana projekta je da korisnici stječu samopouzdanje.” – rekla je Vesna Grahovac.

Termini za prijevoz dogovaraju se u roku od 24h, iako se većina pregleda u bolnici zna i nekoliko mjeseci ranije.

Ovim putem redakcija TV Našica obitelji i prijateljima iskazuje iskrenu sućut. Kako su ovo najteži trenuci za obitelj, TV Nasice.com ovakve objave NE NAPLAĆUJE i sve vezano za njih je BESPLATNO. Dovoljno je da nam se javite na službeni e-mail tvnasice@gmail.com te pošaljete smrtovnicu.

Pročitajte još