Uz profesora fizike, Dijana Pratljačić najzaslužnija je za donaciju Zaklade Marin Čilić

Uz profesora fizike, Dijana Pratljačić najzaslužnija je za donaciju Zaklade Marin Čilić

Novac za ostvarenje vlastitih snova, ali i stvaranje temelja za ostvarenje snova svih učenika od Zaklade Marin Čilić dobila je Srednja škola Isidora Kršnjavog Našice. Donaciju, u iznosu od 50 000 kuna, našička će škola iskoristiti za opremanje kabineta fizike suvremenom opremom kako bi učenici mogli mjeriti, izračunavati, izvoditi temeljne pokuse, važne za shvaćanje procesa u fizici.

O kojoj se to opremi radi i tko je zaslužan za dobitak ove nagrade upitali smo u školi.

„Uvjeti za dobivanje ove donacije bili su da imamo u zadnjih pet godina učenike na državnim razinama iz STEAM područja, a mi imamo dvije učenice, Dijanu Pratljačić koja je bila lani i Margaretu Paulić, od prije nekoliko godina.” – rekao je profesor fizike Goran Hajnal. Novac će uložiti u kupnju dvadesetak dijelova nove opreme za Newtonove i Galilejeve pokuse koji se izvode u prvom razredu i ključni su za razumijevanje fizike.

„Učenici su ili zainteresirani za fiziku, ili ih ona uopće ne zanima, no možemo se pohvaliti da u zadnje tri godine imamo zabilježena stopostotna rješenja ispita državne mature iz fizike, i to su opet rezultati naših učenica.” – dodaje profesor. Ova nagrada, u temeljima, zasluga je već spomenute Dijane učenice 3. razreda prirodoslovno – matematičke gimnazije. Ona je jedna od talentiranijih učenica, a zapažene je rezultate postigla upravo uz svog mentora profesora fizike Gorana Hajnala.

„Izrazito sam ponosna jer je ovo jedan veliki uspjeh za cijelu školu, ne samo za mene i to će omogućiti i drugim učenicima da se isto tako angažiraju za natjecanja i ostvare neke rezultate.” – rekla je Dijana Pratljačić koja se za područje fizike zainteresirala čitanjem knjiga o svemiru i o česticama. Odlučila je istraživati kroz zadatke koji su bili sve izazovniji i tako je samo nastavila. Potvrdila nam je i da će njeno buduće obrazovanje zasigurno ići u smjeru znanstvenog područja fizike. Dodajmo da o njenim uspjesima, govori i nedavni plasman među deset najuspješnijih natjecatelja na prošlogodišnjem državnom natjecanju iz fizike, zbog čega je pozvana na pripreme za Međunarodnu olimpijadu iz fizike. Pripreme se održavaju u Zagrebu na PMF-u subotama, a možda baš ona bude dio ekipe za Međunarodnu olimpijadu.

Pročitajte još