Digitalni safari učenika OŠ Dore Pejačević Našice

 

Učiteljice Alenka Taslak i Mirjana Šutalo Vulić sudjelovale su ove školske godine s učenicima 5.c i 5.d razreda u eTwinning projektu pod nazivom „Spotting”. Inspiracija za ovaj projekt došla je nakon vijesti o rođenju žirafe bez pjegica u zoološkom vrtu Brights u Tennesseeju, SAD. Ova jedinstvena žirafa, koju smo nazvali Kipekee, postala je simbol našeg projekta.

Cilj projekta bio je naučiti što više o povijesti i kulturi zemalja sudionica, kao i o njihovim jezicima. Kipekee je iz Sjedinjenih Američkih Država krenula na put svijetom, putujući kroz Finsku, Portugal, Tursku i Hrvatsku. Kako je usvajala nove spoznaje, tako je i prikupljala je pjegice koje joj nedostaju.

Učenici su s oduševljenjem sudjelovali u eTwinning projektu

Učiteljica Mirjana Šutalo Vulić je s učenicima pripremila razigranu pjesmicu o Kipekee, dok je učiteljica Alenka Taslak upoznala učenike s digitalnim alatima poput Microsoft Copilota, Canve, Padleta i ChatterPixa, kako bi učenici na eTwinning platformi mogli razmjenjivati ideje s vršnjacima iz drugih zemalja. Svoje znanje naučeno o povijesti i kulturi zemalja koje je Kipkee posjetila učenici su testirali kroz interaktivne kvizove i igre poput Kahoota i Goosechasea.

Tijekom projekta odvijala se i online komunikacija na engleskom jeziku u realnom vremenu. Kako bi saznali više o žirafama, zajedno s učenicima iz Portugala i njihovom učiteljicom Manuelom Correia te s učenicima iz Turske i njihovim učiteljicama Ayşenur Dede Gücüyener i Ayşe Girgin Çatan realizirali su Skype video poziv sa Zakladom za očuvanje žirafa iz Namibije (Giraffe Conservation Foundation). Našički su učenici pokazali veliki interes i postavili puno dodatnih pitanja. Tako su saznali da žirafe tijekom cijeloga života imaju jednaki broj pjegica. Saznali su kako zbog lavova koji ih vrebaju žirafe jako malo spavaju i to u rasponima od pet do maksimalno 30 minuta nekoliko puta tijekom dana ili noći. Uvijek moraju biti na oprezu pa vodu piju u čudnom položaju. Učenici su s oduševljenjem sudjelovali u eTwinning projektu, stekavši vrijedna znanja i iskustva. Ovaj projekt ostavio je dubok trag na njihovom obrazovanju i osobnom razvoju te s nestrpljenjem iščekuju nove prilike za učenje i rast kroz buduće eTwinning projekte u nadolazećim školskim godinama.

Izvor: OŠ Dore Pejačević Našice

Pročitajte još