Dani tehničke kulture Grada Našica 2021.

U sklopu Programa proslave Dana Grada Našica na prostoru između Starog i Novog hotela (ispred kina) Zajednica tehničke kulture Grada Našica organizirala je Dane tehničke kulture Grada Našica 2021.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMECentar tehničke kulture Grada Našica, Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije, Aero klub „Delta krila” Našice, Foto video klub „Našice” i Radio klub „Našice” pripremili su brojne radionice za posjetitelje, izložbe radova te smotru opreme i sredstava.

Printali na 3D printeru i igrali robotski nogomet

Posjetitelji su mogli sudjelovati u radionici modelarstva na kojoj su izrađivali prigodne privjeske, bedževe, broševe… Pripremljene su radionice u programiranja i robotike na kojoj su se posjetitelji mogli okušati u igranju robotskog nogometa. Radionica 3D modeliranja prezentirala je ispis na 3D printeru te crtanje 3D olovkom. Radio klub „Našice”prezentirao radioamaterske komunikacije, a Aero klub „Delta krila” Našice priredio je za posjetitelje izložbu aero modela i fotografija iz dosadašnjih aktivnosti.

Tajnik Zajednice tehničke kulture Mirko Košturjak istaknuo je cilj današnje prezentacije klubova.

– Cilj nam je prezentirati rad naših udruga, posebno Centra tehničke kulture. Isto tako, želimo da djeca kroz naše radionice razvijaju motoriku i nauče izraditi nešto svojim rukama. Organizirali smo i posjet učenika naših osnovnih škola koji su se danas uključili u radionice i sve što su izradili ostaje im za uspomenu. Danas su imali prilike izraditi prigodne privjeske i broševe. Sve škole na području grada Našica su maksimalno uključene u naš rad te se zahvaljujem ravnateljima na susretljivosti i pomoći. Pohvalio bih i Grad Našice koji izuzetno ima razumijevanja i uvijek nam izađe u susret kada imamo neki program – izjavio je Mirko Košturjak.

55. obljetnica Zajednice tehničke kulture

Mirko Košturjak je istaknuo kako Zajednica tehničke kulture Grada Našica ove godine obilježava 55. obljetnicu svog osnivanja i djelovanja.

– Planiramo obilježiti koncem rujna ili početkom listopada. Pripremit ćemo svečanu sjednicu na kojoj očekujemo i predsjednika Hrvatske zajednice tehničke kulture, pripremamo monografiju kako bi dali prikaz cjelokupnog rada do sada, a u planu su i radionice radi prezentiranja našeg rada – izjavio je Mirko Košturjak.

Predsjednik Zajednice tehničke kulture Grada Našica Goran Hajnal zahvalio se svima koji su došli izložiti ono što rade marljivo tijekom cijele godine kako bi se Zajednica proširila i što više djece uključila u svoje radionice.

Dane Zajednice tehničke kulture je posjetio i gradonačelnik Krešimir Kašuba te se zahvalio na djelovanju i prezentiranju svog rada svim članovima udruga koje okuplja Zajednica tehničke kulture. Pohvalio je Zajednicu koja dugi niz godina doprinosi razvoju tehničke kulture na našičkom području. Istaknuo je kako je ona od izuzetne važnosti za Grad Našice zbog bogatog programskog sadržaja i aktivnosti koje su usmjerene na širenje tehničke kulture prema djeci i mladima. 

Prvi zmaj Slavonije predstavio rad Kluba

Prvi zmaj Slavonije, predsjednik Aerokluba Našice Franjo Kapetanović osvrnuo se na dugogodišnji rad Aerokluba i Fotokluba u Našicama.

– Povodom 40. godišnjice konstantnog rada Aerokluba Našice i Fotokluba dobili smo priznanja od Županijske zajednice tehničke kulture. Također, slavi se 90 i neka godina prvog leta iznad Našica, a 1935. godine osniva se novi aeroklub kojemu je predsjednik bio grof Petar Pejačević, a tada se letjelo s letjelicom bez motora. 1981. godine registriramo naš klub iako smo prvi let napravili 1972. godine u Seoni. Napomenuo bih da nas je u redovnom radu omeo koronavirus kao i sve ostale, a također smo, zbog obnove dvoraca, iseljeni iz prostorija. Najveći problem je taj što se zbog zakona više ne smije letjeti iznad grada s avionima s jednim motorom, ali letimo s letjelicama bez motora, odnosno zmajevima ili paraglajderima. Veliku zaslugu u tome ima i gospodin Mirko Košturjak koji nam je pomogao s financijske strane – izjavio je Franjo Kapetanović i pritom se zahvalio Gradu Našicama svesrdnoj pomoći koja im je pružena.

Pročitajte još

Učitavanje...