Dani slavonske šume nastavljeni predavanjem „Novi izazovi u lovstvu”

Jučer je netom nakon otvaranja izložbe „Šuma okom šumara” održano zanimljivo predavanje pod nazivom „Novi izazovi u lovstvu” s naglaskom na migracije divljači u slavonskim šumama i pojavu afričke svinjske kuge na ovom području. Ovu aktualnu temu mnogobrojnim posjetiteljima predstavio je prof. dr. sc. Marijan Grubešić.

Pred Hrvatskim šumama je niz izazova

„Činjenica je da imamo jedan od veliki problem, a to je pojava afričke svinjske kuge za koju još uvijek ne znamo kako će se razvijati u predstojećem razdoblju. Imamo već niz godina i druge bolesti, a cijela tema je zapravo vezana uz migraciju divljači vezanu za cijeli taj proces. Svi procesi širenja bolesti su vezani upravo zato što se divljač kreće, odnosno migrira ili samostalno ili uz pomoć čovjeka. Stoga razlikujemo dnevne migracije, sezonske migracije kao i migracije koje su posljedica čovjeka gdje smo naseljavali neke vrste ili ih vraćali.

Tako da danas imamo i niz pozitivnih primjera, ali evo, javljaju se i kontraefekti, odnosno negativne stvari koje se u tim migracijama događaju. Neki su pod našom kontrolom, ali širenje pojedinih bolesti je izvan kontrole čovjeka jer je to ipak prirodni proces koji je nezaustavljiv, tako da je pred nama niz izazova koji će se sigurno odraziti i utjecati na buduće lovnogospodarske planove i operativno provođenje samog lovnog gospodarenja.” – izjavio je profesor Grubešić zaključivši kako su sve mjere u cilju zaštite životinjskih vrsta kao i naših ekosustava.

Pročitajte još