Članovi obitelji Pejačević završili posjet Našicama

Nakon nedjeljnog posjeta Našicama, potomci plemićkih obitelji Pejačević, Adamović, Keglević, Eltz jučer su ponovno posjetili Našice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEPo dolasku u Našice, gosti su posjetili tvornicu Auric Barrels d.o.o. gdje je dogovorena suradnja izvoza bačvi od slavonskog hrasta u Argentinu. Zatim je uslijedilo razgledanje Velikog dvorca Pejačević koji je trenutno u obnovi uz stručno vodstvo Borisa Brajdića i Stanka Josipovića, predstavnika izvođača radova.

Obitelj Pejačević oduševljena razvojem Našica

Grof Marcos Pejačević je rekao kako je ideja ovog posjeta bila pokazati svojim unucima od kuda potječe obitelj i kakav je bio značaj obitelji Pejačević u Hrvatskoj.

„Moja je obitelj nakon 1996. godine češće dolazila u Hrvatsku kada je donesen zakon o povratku oduzete imovine za vrijeme komunističkog režima, tih godina je moj otac organizirao posjet za širu obitelj. 2019. godine smo već počeli organizirati proslavu mog 80. rođendana, a ideja je bila pokazati svojim unucima od kuda potječe obitelj i kakav je bio značaj obitelji Pejačević u Hrvatskoj. No, zbog pandemije koronavirusa morali smo proslavu rođendana odgoditi te ju organizirati ove godine. Dojmovi su više nego dobri, a moram napomenuti kako sam ugodno iznenađen razvojem Našica u posljednjih deset godina. Teško mi je povjerovati da će dvorac i sve vezano uz njega biti obnovljeno u godinu dana, a to će biti još jedan razlog moga povratka.” – izjavio je grof Marcos Pejačević.

Bačve slavonskog hrasta izvozit će se u Južnu Ameriku

Grof Pejačević je nadodao kako je ovaj posjet imao i poslovnu svrhu.

„Naša je obitelj u Našice došla prije tristotinjak godina, a želja nam je da barem još toliko ostanemo povezani s Našicama. Napomenuo bih da ovaj posjet ima i poslovnu svrhu pošto smo sredinom mjeseca potpisali ekskluzivni ugovor s tvrtkom „Auric Barrels” za prodaju njihovih bačava u Argentini i diljem Južne Amerike. To je projekt u kojem sudjeluju tri generacije – moj unuk, moj sin i ja.” – izjavio je grof Marcos Pejačević.

Nakon razgledanja dvorca, u hotelu Park Panolija uslijedio je koktel dobrodošlice, uz kraći protokolarni program goste je primio gradonačelnik Krešimir Kašuba.

„Bilo mi je čast ugostiti i pozdraviti obitelj Pejačević i čestitati 81. rođendan našem počasnom građaninu Marcosu Pejačeviću. Ovo je povijesni trenutak u Našicama, radimo velike projekte, mijenjamo vizuru grada, uređujemo dvorce Pejačević, perivoj koji će zasigurno doprinijeti jednoj budućoj turističkoj priči u kojoj će biti i naša Dora Pejačević.” – istaknuo je Krešimir Kašuba.

Mladi naraštaji upoznati s poviješću predaka

Kraći glazbeni program pripremila je OGŠ Kontesa Dora Našice, čijom su izvedbom gosti bili oduševljeni. Organizatorica programa proslave Branka Ćubelić rekla je kako je posjet bio vrlo uzbudljiv i pun emocija.

„Grof Marcos Pejačević koji je rođen ovdje u Našicama prije 81. godinu, vratio se u svoju domovinu, doveo je svoju djecu, unučad i rodbinu. Obišli smo uz Našice i Vukovar i Ilok kako bi upoznali odakle potječu njihovi predci. Neki su ovdje po prvi put i bilo je dosta emocija. Zahvaljujem se na prijemu gradonačelniku Krešimiru Kašubi, ravnateljici Zavičajnog muzeja Našice Silviji Lučevnjak, i fra Petru Cvekanu.” – izjavila je Branka Ćubelić.

Plemićke obitelji su zalog za budućnost

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak istaknula je kako Zavičajni muzej Našice godinama surađuje s obitelji Pejačević.

„Obitelj Pejačević je planirala još prošle godine biti u Našicama za 80-ti rođendan grofa Marcosa Pejačevića. No, tijekom pandemije koronavirusa, planovi su promijenjeni te su ove godine uspjeli realizirati posjet. Drago mi je što su mogli vidjeti dvorac u fazi obnove jer upravo na bazi te velike priče o povijesti obitelji Pejačević smo uspjeli i koncipirati novi budući stalni postav našeg muzeja gdje će posjetitelji moći puno naučiti o obitelji Pejačević i drugim slavonskim plemićima. Plemićke obitelji su zalog za budućnost ovog kraja jer upravo u jednoj simbiozi prošlosti i sadašnjosti možemo zapravo možemo graditi budućnost na koju se želimo osloniti. Pejačevića ne bi bilo bez Našica, niti bi našički kraj izgledao kako danas izgleda bez povijesti ove obitelji. Zavičajni muzej Našice godinama surađuje s obitelji Pejačević, a ta će se suradnja nastaviti i dalje. Obnovljeni dvorac će biti jedna velika mogućnost da ponovno ostvario tu suradnju između obitelji Pejačević i našeg muzeja i jako se veselim otvorenju našeg stalnog postava na kojem će nadam se biti prisutna obitelj Pejačević.” – izjavila je Silvija Lučevnjak.

Pročitajte još

Učitavanje...