Centar i broj 112 – Uvijek dostupni i spremni pomoći

Jedinstveni europski broj za hitne službe 112 u Republici Hrvatskoj uveden je 11. veljače 2005. godine. Tako se ove godine Dan europskog broja 112 obilježava i kao 18. obljetnica djelovanja Centara 112. U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite – Područnih ureda civilne zaštite Zagreb, Split, Rijeka, Osijek i Varaždin te u suradnji s lokalnom zajednicom i žurnim službama održavaju se različita prigodna događanja.

Između ostalih, danas (10. veljače 2023. godine) u Područnom uredu civilne zaštite Osijek održan je sastanak predstavnika Ureda i žurnih službi Osječko – baranjske županije, kojemu je nazočio i zamjenik župana Mato Lukić, koji je ujedno načelnik Županijskog stožera civilne zaštite. Ispred zgrade Područnog ureda pripremljena je izložba i prezentacija dijela opreme koje koriste žurne službe.

U tijeku je priprema daljnjeg razvoja sustava javnog uzbunjivanja na području OBŽ

„Sustav 112 uspostavljen je u Hrvatskoj prije 18 godina i od tada se bitno unaprijedio. Osim redovnih zadaća, obavljamo i zadaće potpore operativnim snagama u akcijama traganja, spašavanja i zaštite pučanstva. Broj 112 naziva se u svim kriznim situacijama, a npr. prošlog vikenda je bila pojačana potreba kada je bilo olujno nevrijeme.” – kazao je Zvonko Grgec, pročelnik Područnog ured CZ Osijek te pojasnio dio i obim poslova kojima se bavi ovaj Centar.

„Prošle godine Centar 112 u Osijeku zaprimio je 62.625 poziva osoba koje su trebale određenu pomoć. Od toga je 51.273 stigao s mobilnih mreža, 11.352 s fiksnih, a 919 od korisnika stranih mreža. Naime, gotovo 1.000 poziva uputili su strani državljani koji su boravili na našem području, što potvrđuje da se razvijamo i kao turistička regija, a osobito koliko je ta komunikacija važna za sigurnost turista, kao i za poslovne dolaske u Hrvatsku. Od ukupnog broja, oko 32.000 poziva su bili namjenski pozivi iz određenih događaja koji su se morali sanirati. Imali smo oko 5.000 složenih poziva u kojima sudjeluje dvije ili više žurnih službi (policija, vatrogasci, hitna medicinska pomoć, HGSS, Crveni križ). Oko 1.800 je bilo poziva gdje su djelovale vatrogasne postrojbe, oko 15.000 poziva za hitnu medicinsku pomoć i oko 10.000 poziva vezano uz sigurnosne događaje u kojima su građani tražili pomoć ili intervenciju policije.” – istakao je Zvonko Grgec.

Naglasio je kako je u tijeku priprema projekta unaprjeđenja i daljnjeg razvoja sustava javnog uzbunjivanja na području Osječko-baranjske županije, odnosno modernizacija sustava uz potporu sredstava iz fondova EU. Na području grada Osijeka ove će godine biti uvedene tri nove sirene koje će biti umrežene novim sustavom. Tako će se s analognog prijeći na sigurniji sustav javnog uzbunjivanja u komu će se – osim općepoznatih znakova za uzbunu – moći davati i određene govorne informacije.

Zamjenik župana Mato Lukić naglasio je veliku važnost sustava i broja 112 za građane, kao i sve žurne službe. „Teško je uopće zamisliti kako bi funkcionirali bez ovog sustava. Njegova uloga potvrđuje se osobito zadnjih godina kada su učestalije razne krize, od zdravstvenih, migracijskih do elementarnih nepogoda i drugih kriznih situacija kada osoba, možda i u panici, ne treba razmišljati o brojevima poziva prema zdravstvenim službama, policiji, vatrogascima nego jednostavno nazove 112 i pruži mu se sva usluga koju tada treba.” – kazao je zamjenik župana.

Kao načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ Mato Lukić je posebno naglasio izvrsnu suradnju s Ravnateljstvom CZ i Centrom 112 u Osijeku te im na tomu zahvalio, kao i na tomu što su uvijek na raspolaganju svim službama i građanima.

Pročitajte još