Brojne aktivnosti iza Udruge za kulturu življenja „DarNa” Našice

Na jučerašnjoj redovnoj izvještajnoj skupštini Udruge za kulturu življenja „DarNa” Našice članovi i gosti su se okupili u konferencijskoj dvorani obnovljenog Dvorca Pejačević. Skupština je bila prilika da se sagledaju aktivnosti u godini iza Udruge te da se predstave planovi za naredno razdoblje.

Ivan Božićek, predsjednik Udruge podnio je izvještaj o radu i financijsko izvješće za prethodnu godinu. Prema riječima predsjednika Božićeka Udruga je i dalje ostala vjerna svojim tradicionalnim aktivnostima koje su je učinile prepoznatljivom u lokalnoj zajednici – izrada adventskog vijenca unutar našičkog Adventa, paljenje Ivanjskog krijesa koje se održalo u našičkom Perivoju kod Posjetiteljskog centra, a u suradnji sa Zavičajnim muzejem Našice, organizacija pobožnosti križnog puta u Aleji lipa, izbor najljepše okućnice na području Grada Našica te postavljanje Uskrsne pisanice samo su neke od njih.

Nastavak izvrsne suradnje Udruge i lokalne zajednice

Tajnik Julio Pepelko predstavio je plan rada za 2024. godinu, koji obuhvaća raznovrsne aktivnosti usmjerene na promicanje kulture življenja i obogaćivanje kulturnog života grada. Također, Udruga „DarNa” je dobila daljnju podršku od predstavnika lokalne zajednice. Tako je Gradonačelnik Kašuba istaknuo kako su članovi Udruge svojim nesebičnim doprinosom, kao i organizacijom različitih događanja, značajno obogatili kvalitetu života građana Našica.

„Udruga za kulturu življenja „DarNa” Našice ima bogatu povijest, tradiciju i prepoznatljivost – od 2009. godine aktivno sudjeluju u brojnim događanjima u našem gradu. Moram istaknuti da su svoj doprinos kvaliteti života naših sugrađana dali kroz nagradu za najljepšu okućnicu Grada Našica, zatim u organiziranju Ivanjskog krijesa te sudjelovanju u našičkom Adventu. Svakako treba spomenuti da su oni 2009. godine, na neki način, započeli s Adventom u Našicama, a sjećam se uređenja đerma i Aleje lipa. U proteklim godinama su kontinuirano doprinosili organizaciji događanja i manifestacija koje su obogatile gradsku scenu, pridonoseći promidžbi Našica. Slušajući njihovo izvješće o planiranim aktivnostima, želim izraziti pohvalu i zahvalnost u ime Grada Našica. Također čestitam predsjedniku Božićeku kao i svim vrijednim članovima Udruge na predanom radu. Njihov doprinos u očuvanju kulturne baštine i promicanju ljepota Našica kroz različite inicijative, poput nagrađivanja najljepših okućnica, zaista je hvalevrijedan.” – zaključio je gradonačelnik zahvalivši se još jednom na svemu što čine za Našice i našički kraj.

Predsjednik Božićek otkrio je aktivnosti za ovu godinu

Direktorica Turističke zajednice Grada Našice, Ines Resler, naglasila je kako Udruge poput „DarNa” imaju ključnu ulogu u promicanju kulturne baštine, te pridonose turističkoj atraktivnosti grada. Potpredsjednik Mjesnog odbora Našice Marijan Tepeš dodao je kako su tradicionalne manifestacije poput paljenja Ivanjskog krijesa postale nezaobilazan dio lokalne tradicije. Silvija Lučevnjak, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice, izrazila je zadovoljstvo suradnjom i istaknula kako aktivnosti Udruge „DarNa” doprinose očuvanju lokalnog identiteta.

Predsjednik Božićek je istaknuo važnost dosadašnjih aktivnosti Udruge, a predstavio je i planove za naredno razdoblje.

„Večeras smo održali redovnu izvještajnu skupštinu Udruge za kulturu življenja „DarNa” Našice na kojoj smo se osvrnuli na sve naše aktivnosti tijekom prošle godine i predstavili planove za sljedeću. Od aktivnosti bih izdvojio izradu adventskog vijenca i sudjelovanje u našičkom Adventu. Aktivno smo uključeni i u organizaciju korizmenog križnog puta te smo nedavno dodali još jednu novu aktivnost – izradu i ukrašavanje Uskrsne pisanice. Posebna aktivnost koja nas ističe u gradu je Ivanjski krijes te izbor najljepše okućnice Grada Našica.

Planiramo provesti edukaciju koja će obuhvatiti predstavljanje našeg rada kao i povijest Našica. Činjenica je da, unatoč tome što živimo u ovom gradu, znamo malo ili nedovoljno o njemu. Stoga želimo na jedan zanimljiv način prenijeti našim građanima zaboravljeno bogatstvo koje leži u knjižnici franjevačkog samostana. Posebno ćemo se posvetiti jednoj inkunabuli, o čemu ćemo više reći u danima koji slijede. I na kraju se zahvaljujem svima koji su prisustvovali skupštini i podržavaju naš rad, prije svega Gradu Našicama na čelu s gradonačelnikom Kašubom, Turističkoj zajednici i direktorici Ines Resler te Vijeću Mjesnog odbora i predsjedniku Darku Cerovskom kao i njegovom zamjeniku Marijanu Tepešu.” – izjavio je predsjednik Božiček.

Pročitajte još